Р Е Ш Е Н И Е

 

809/18.9.2018г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд                                                                          десети състав

На  осемнадесети септември                                 две хиляди и осемнадесета година

В закрито заседание в следния състав:                          Председател: Жанет Марчева

Като разгледа докладваното от районния съдия

Гр.д. № 1534 по описа на ШРС за 2018 г.

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Производство по чл.247 от ГПК.

Депозирана е молба от молителката Ю. С. К. с ЕГН **********, чрез процесуалния ѝ представител адв. И.Г.Т., в която се посочва, че в решението по посоченото гр.д. № 1534/2018г. на ШРС е допусната техническа грешка при изписване на жилищния етаж, на който е станала изключителен собственик молителката, като вместо трети етаж е посочен четвърти.

Копие от молбата за поправка на допуснатата явна фактическа грешка е била изпратена на другата страна  по делото, като в указания от съда срок от страна на молителя М.Н.М. не е постъпил отговор. Съдът, съобразявайки материалите по делото, естеството на молбата и липсата на отговор в тази насока, намира, че за произнасяне по молбата с оглед разпоредбата на чл.247, ал.3 от ГПК не е необходимо провеждане на открито съдебно заседание.

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът прие за установено от фактическа и правна страна следното: Съдът се е произнесъл с решение  № 722 на 18.07.2018г., като е прекратил гражданския брак между страните и е поставил в дял на Ю. С.М. (понастоящем с възстановено фамилно предбрачно име К.) апартамент № 8 с идентификатор 83510.664.298.1.8, находящ се в гр.***. При изписване на жилищния етаж съдът е посочил IV жилищен етаж, като видно от Нотариален акт за продажба на недвижим имот № 1, том III, рег. № 11360, дело № 324 от 19.06.2008г. апартаментът се намира на трети жилищен етаж. Така въпреки, че в представеното пред съда споразумение , подписано от страните на 02.07.2018г. ( стр.11 от делото) имотът е описан, като апартамент находящ се на IV жилищен етаж в сградата, то видно от доказателствата по делото, а именно документ за собственост, имота се намира на трети жилищен етаж. Това прави молбата за поправка на явна фактическа грешка основателна и същата следва да се уважи.

С оглед на изложеното в молбата, съдът намира, че е налице твърдяната от страната явна фактическа грешка в решението на съда по настоящото дело, вследствие на която неправилно е било изписано „IV жилищен етаж“ вместо „трети жилищен етаж“, поради което молбата се явява основателна и следва да бъде уважена.  

Водим от горното и на основание чл.247 и сл. от ГПК, съдът

Р Е Ш И

  

ДОПУСКА ПОПРАВКА на Решение № 722 от 18.07.2018 г., постановено по гр.д. № 1534/2018 г. по описа на ШРС, като в диспозитива на решението да се чете:

„АПАРТАМЕНТ № 8 с идентификатор 83510.664.298.1.8, находящ се в гр.***, трети жилищен етаж“, вместо „IV жилищен етаж“

Решението за поправка подлежи на обжалване на основание чл.247, ал.4 от ГПК в двуседмичен срок от съобщаването му на страните пред Шуменски Окръжен съд.

Препис от решението да се изпрати на страните.                                                                                                         

РАЙОНЕН СЪДИЯ: