Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

632/27.6.2018г.

гр. Шумен

 

 

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на двадесет и пети юни 2018 година

в публично заседание, в следния състав:

 

Председател: К. Колешански

 

Секретар: Н. Й.

 

 

като разгледа докладваното от съдията ГД № 1588/2018г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по чл. 28 от Закона за закрила на детето.

 

Постъпила е молба от *** за настаняване на непълнолетните деца К. Б.И., ЕГН : **********; А.Б.М., ЕГН : **********; Б. Г.А., ЕГН : ********** и Б. Г.А., ЕГН : **********, в семейството на Р.М.И., ЕГН : ********** – баба на децата, с адрес: ***, поради неполагане на грижи от страна на родител.

В открито заседание, страните редовно призовани, молителят и родителите не изпращат представители.

 След преценка на всички обстоятелства по делото съдът намери, че молбата е основателна.

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното:

Децата К. Б.И., ЕГН : **********; А.Б.М., ЕГН : **********; Б. Г.А., ЕГН : ********** и Б. Г.А., ЕГН : **********, родени на ***г.; 29.02.2004г. и на 21.01.2006г, са с майка Г.А.М., ЕГН : ********** и баща Б.И. М., ЕГН : **********, първите две, а вторите с неизвестен. Бабата, е подала молби в ***, в които заявява, че желае, да полага грижи за децата в своето семейство, където се отглеждат от 2016г.. Родителите, не полагат грижи за децата, майката пребивава извън страната и много рядко. Със Заповеди от 11.05.2018г., децата са настанени при баба си, на основание чл. 27, ал. 1 във вр. с чл. 25, ал. 1, т. 2 от ЗЗДет.. Представени са социални доклади, в които мотивирано е обоснована необходимостта от настаняване на децата в семейството на негови близки.

При така установената фактическа обстановка, подкрепена от приложените писмени и гласни доказателства, предвид основните принципи на закрилата, изразени в чл. 3 от ЗЗДет. и с оглед интересите на децата, а именно запазване живота и здравето им, както и осигуряване на основните му жизнени потребности, съдът счита, че са налице предвидените в разпоредбата на чл. 28, ал. 1, във вр. с чл. 25, т. 2, във вр. с чл. 5, т. 1 от ЗЗДет., предпоставки, за  настаняването, на децата К. Б.И., ЕГН : **********; А.Б.М., ЕГН : **********; Б. Г.А., ЕГН : ********** и Б. Г.А., ЕГН : **********, в семейството на Р.М.И., ЕГН : ********** – баба на децата, с адрес: ***, за срок до навършване на пълнолетие за К. и за срок от две години, за останалите.

 

Водим от горното и на посочените основания, съдът

 

Р Е Ш И :

 

НАСТАНЯВА непълнолетните деца К. Б.И., ЕГН : **********; А.Б.М., ЕГН : **********; Б. Г.А., ЕГН : ********** и Б. Г.А., ЕГН : **********, в семейството на Р.М.И., ЕГН : ********** – баба на децата, с адрес: ***, за срок до навършване на пълнолетие за К. и за срок от две години, за останалите.

 

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Шумен, в 7 – дневен срок от връчването му на страните.

 

 

                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: