Р Е Ш Е Н И Е

 

616/20.6.2018г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд                                                                          десети състав

На деветнадесети юни                                                       две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав:                     Председател: Жанет Марчева  

Секретар: П.Н.

Като разгледа докладваното от районния съдия

Гр.д. № 1606 по описа на ШРС за 2018 г.

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Производството е образувано на основание чл.50 от Семейния кодекс.

            Депозирана е молба от А.М. А. с ЕГН ********** и Е.Н.А. с ЕГН ********** и двамата със съдебен адрес ***, чрез адв. Р.М.от ШАК. Молителите  излагат, че са законни съпрузи, като от брака си нямат родено дете. Твърдят, че към настоящия момент взели взаимно решение за развод, като желанието им за това било твърдо и непоколебимо. Това пораждало необходимостта да бъдат уредени всички въпроси относно движимите вещи, семейното жилище,  фамилното име на жената, издръжката помежду им. Молят съда да постанови решение, с което утвърди постигнатото между тях споразумение, съгласно чл.50 от СК.

Двамата молители се явяват лично в съдебно заседание, заедно с адв. М.от ШАК.  Молят съда да утвърди споразумението и го поддържат изцяло.

ШРС след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становището  на молителите, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното: Молителите били законни съпрузи, като гражданският брак между тях бил сключен на 29.04.2017г. в с. Венец, за което бил издаден Акт за граждански брак № 0027 от същата дата. От брака си нямат родено дете. Семейното жилище, собственост на родителите на молителя било напуснато от молителката и за в бъдеще  ще се ползва само от съпруга. Страните не притежавали общо недвижими вещи, парични влогове, като не са им правени и дарения на значителна стойност от техни близки. Декларират, че  движимите вещи са поделили извънсъдебно, като в дял на молителката желаят да се постави МПС „БМВ 120 Д“.  В молбата се излага желание от молителката да възстанови предбрачното си фамилно име – М.. Молителите нямат претенции и за издръжка помежду си. В молбата заявяват, че са постигнали.непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си, поради формалното му съществуване.    

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното:

От материалите по делото и от изявленията на страните направени, както в депозираната молба, а така също и в съдебно заседание, се установява по безспорен начин, че двамата са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си с развод. Постигнали са споразумение, в което уреждат всички лични и имуществени отношения помежду си, а именно: относно семейното жилище; относно издръжката между съпрузите, фамилното име на жената. В този смисъл съдът намира, че постигнатото между тях споразумение, уреждащо последиците от прекратяване на брака,  е пълно, не противоречи на закона и добрите нрави и следва да бъде утвърдено от съда.

Поради изложеното, съдът намира, че молбата на молителите се явява основателна и следва да бъде уважена, като съдът следва да допусне прекратяване на брака между страните с развод по взаимно съгласие и да утвърди депозираното от тях споразумение по чл.51 от СК.

На основание разпоредбата на чл.329, ал.1 от ГПК съдът с решението си следва да определи окончателен размер на дължимата държавна такса, която следва да е в размер на 40 лв.  Съдът констатира, че при образуване на делото е заплатена държавна такса от молителката в размер на 25 лева, като остатъка от 15 лв. следва да се доплати от мъжа. В същото време А.  дължи държавна такса върху присъдения в дял лек автомобил в  размер на 8 лева,  както и по 5 лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.  

Водим от горното, на основание чл.330, ал.3 от ГПК, във вр. с чл.51, ал.1 и ал.2 от СК, във връзка с чл.50 от СК, съдът

 

Р  Е  Ш  И:

  

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак между А. М. А.  с ЕГН **********  и Е.Н.А. с ЕГН **********, сключен с Акт за граждански брак № ***., съставен от длъжностно лице по гражданско състояние при Кметство – с. Венец  ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

           І. Молителите декларират, че семейното жилище, находящо се в с. *****, което е собственост на родителите на молителя се предоставя за негово ползване, като молителката го е напуснала и няма претенции за ползването му;

          II. В ДЯЛ на Е.Н.А. с ЕГН ********** се поставя придобития по време на брака  ЛЕК АВТОМОБИЛ,  марка “БМВ“, модел „120 Д”  с ДК № ***, рама ***и с двигател ***, като тя става едноличен собственик на същия.

По застрахователна оценка стойността на автомобила е в размер на 400 лв.

           ІIІ. Молителката след прекратяване на брака възстановява предбрачното си фамилно име -  М..

           ІV. Молителите нямат претенции за изплащане на издръжка помежду си.  

           ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 40 (четиридесет) лева.

ОСЪЖДА А. М. А. с ЕГН **********  да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на ШРС сумата от 15 лв. (петнадесет лева), представляваща държавна такса за решаване на делото, както и 5 (пет) лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.  

ОСЪЖДА Е.Н.А. с ЕГН **********  да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на ШРС сумата от 8 лв. (осем лева), представляваща държавна такса за присъденият ѝ в дял лек автомобил, както и 5 (пет) лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.   

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

            Съобщението за изготвеното решение да се връчи на молителите чрез адв. Р.М.от ШАК.  

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: