Р Е Ш Е Н И Е

 

725/19.7.2018г. , гр.Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

 

    Районен съд – Шумен, XVI-ти състав, в публично съдебно заседание, проведено на  трети юли през две хиляди и осемнадесета година, в следния състав:

Районен съдия: Мирослав Марков     

при секретаря М.Найдева, като разгледа докладваното от съдията,

гражданско дело №1612 по описа за 2018 год. на Районен съд – Шумен, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Производство с правно основание  чл.50 от СК.

В искането си до съда, съпрузите И.Г.И. и И.И.И., молят за постановяване на решение за прекратяване на сключения между тях граждански брак, за който е съставен Акт за граждански брак № ***/22.07.1995 г. от длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен, по взаимно съгласие. Съпрузите основават искането си на твърдения за постигнато между тях сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Навеждат твърдения, че от брака си имат родено едно дете, което е навършило пълнолетие. Постигнали са споразумение по смисъла на чл. 51 СК относно упражняването на родителските права, местоживеенето на детето, личните отношения на детето с другия родител и издръжката на детето, както и ползването на семейното жилище, издръжката между съпрузите, фамилното име и имуществените отношения, представено в писмен вид към молбата.

В хода на проведеното по делото съдебно заседание, молителите се явяват лично като поддържат молбата си за развод по взаимно съгласие, както и постигнатото помежду им споразумение. Потвърждават сериозното си и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака.

 При преценката на доказателствата, съдът взе предвид: удостоверение №***/22.05.2018 г. от ЗАД „Армеец“ – София, удостоверение за данъчна оценка изх. №***/25.05.2018 г. от Община – Шумен, ксерокопие на удостоверение за раждане от *** г., издадено въз основа на акт за раждане №***/10.02.1997 г. от Община – Шумен, ксерокопие на Свидетелство за регистрация част I за л.а. БМВ 318И с ДК №***, квитанция към приходен касов ордер №***/22.05.2018 г. от ЗАД „Армеец“ – Шумен, ксерокопие на нот. акт №***, том ***, рег. №***, дело №***/2004 г. на нотариус А., с район на действие ШРС, оригинал на удостоверение за сключен граждански брак от 22.07.1995 г., за което е съставен акт за граждански брак №***/22.07.1995 г. от Община – Шумен.

Съдът, след като взе предвид представените по делото доказателства – по отделно и в тяхната съвкупност, намира за установени следните фактически констатации:

Молителите са съпрузи, на основание сключения между тях граждански брак на 22.07.1995 г., за което обстоятелство от длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен е съставен Акт за граждански брак № № ***/22.07.1995 г.

Предвид установените фактически констатации, съдът след като съобрази становищата на страните и съответните нормативни актове, формира следните правни изводи:

Двамата молители поддържат молбата си за развод по взаимно съгласие, като решението им за това е сериозно, взаимно и непоколебимо и не желаят да се издирват мотивите за прекратяване на брака. Едновременно с това прецени, че споразумението им удовлетворява съдържателните изисквания на чл. 51 от СК: изчерпателно е, не противоречи на закона и на морала. Ето защо намира, че следва да бъде утвърдено от съда, а разводът между двамата съпрузи да бъде допуснат на основание чл. 50 от СК.

По отношение на разноските, молителите са изразили становище, да останат така както са направени. При завеждане на исковата молба се дължи такса в размер на 25 лева, на основание чл. 6, т. 1 от Тарифата за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК, която е внесена по сметка на съда. При допускане на развод по взаимно съгласие, на основание чл. 6, т. 3 от Тарифата, се събира такса в размер до 40 лв.

Предвид посоченото, по делото следва да бъде определена държавна такса при допускане на развод по взаимно съгласие в размер на 40,00 /четиридесет/ лв., която следва да се раздели между молителите.

И.И.И. следва да плати такса по споразумението в частта относно споразумението за имуществените отношения между съпрузите в размер на 2% върху стойността на получените в дял недвижими имоти и МПС.

Предвид гореизложеното, съдът на основание чл.330, ал.3 от ГПК и  чл.51, ал.2 от СК

 

                 Р  Е  Ш  И

 

Прекратява гражданския брак между И.Г.И. с ЕГН **********, постоянен адрес *** и И.И.И. с ЕГН **********, постоянен адрес ***, сключен на 22.07.1995 г., за което обстоятелство от длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен е съставен Акт за граждански брак № ***/22.07.1995 г., по взаимно съгласие, на основание чл. 50 от СК.

Утвърждава постигнатото между съпрузите споразумение по чл. 51 СК, в следния смисъл:

Молителите нямат родени по време на брака деца, които да не са навършили пълнолетие.

            Молителите не си дължат издръжка взаимно.

  След развода жената ВЪЗСТАНОВЯВА фамилното си име преди брака - И.

            По отношение на имуществото:

1. Поставя в дял и изключителна собственост на И.И.И. ЕГН **********, следният придобит по време на брака недвижим имот: ДВОРНО МЯСТО, с площ 925 кв.м., съставляващо УПИ ***, в кв.6, по плана на село ***, обл.Шумен, за което има издаден нотариален акт за покупко-продажба №***, том ***, рег.№***, дело №*** от 09.12.2004г.

И.Г.И. ЕГН ********** няма претенции относно предоставяне на описания недвижим имот в дял и изключителна собственост на И.И.И. ЕГН **********.

Данъчната оценка па гореописания имот е 2859,40 лв. /две хиляди осемстотин петдесет и девет лева и четиридесет стотинки/.

         2. Поставя в дял и изключителна собственост на И.И.И. ЕГН **********, лек автомобил марка „БМВ“, модел „318 И” с рег.№ Н ***, рама № *** и двигател ***.

Застрахователната оценка на МПС от 22.06.2018г. е в размер на 500,00 (петстотин) лева.

  И.Г.И. ЕГН ********** няма претенции относно предоставяне на описаното МПС в дял и изключителна собственост на И.И.И. ЕГН **********.

Осъжда И.Г.И. ЕГН **********, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, сумата от 20,00 лева, представляваща държавна такса за допускане на развод по взаимно съгласие, на основание чл.6, т.3 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, както и 5,00 лева такса, в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Осъжда И.И.И. ЕГН **********, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, както следва:

Сумата от 38,59 лева представляваща дължима държавна такса по споразумението за имуществените отношения, на основание чл. 7, т.1 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК;

и сумата от 20,00 лева, представляваща държавна такса за допускане на развод по взаимно съгласие, на основание чл.6, т.3 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК както и 5,00 лева такса, в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: