Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

1013/15.11.2018г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на дванадесети ноември 2018 година

в публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: Н. Й.

като разгледа докладваното от съдията ГД № 1760/2018г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Предявен ревандикационен иск, с правно основание чл. 108 от ЗС и насрещен, с правно основание чл. 55, ал. 1, предложение трето от ЗЗД.

Искова молба от пълномощник на Г.И.В., ЕГН : **********, с адрес ***, срещу Т.С.Д., ЕГН : **********, с адрес ***, с посочено правно основание чл. 108  от ЗС. 

Ищецът сочи, че бил собственик на бродираща машина „Tajima“, модел ТМFD-G1212, година на производство 2000г., която се намирала във владение на ответника. Била му предадена по договор за покупко-продажба от 06.03.2018г., който не изпълнил, заради което бил развален от ищеца. Поради това ищецът, желае да бъде признат за собственик и ответникът осъден да му предаде владението на вещта и заплати разноските в производството.

В срока за отговор на исковата молба ответникът, подава отговор и предявяват насрещен иск. Признава получаването на вещта по твърдения договор за покупко-продажба и неизпълнението му. Твърди, че по същия е заплатил сумата от 1900 лева на ищеца – част от продажна цена за вещта. Иска осъждане на ответника да му я върне, като получена на отпаднало основание. Счита първоначалния иск допустим и неоснователен, поради това, че машината му била иззета от ЧСИ.

В срока за отговор на насрещния иск, ответникът по него подава отговор. Признава получаване на сумата от 1900 лева по разваления договор за покупко-продажба.

В открито съдебно заседание, страните редовно призовани, ищецът, чрез представител поддържа заявеното в исковата молба, а ответникът, лично, заявеното в отговора си и насрещния иск.

Така предявените искове са допустими, разгледан по същество са основателни, по следните съображения :

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи следното:

Не се спори между страните, а и от представените писмени доказателства се установява, че ищецът е собственик на процесната движима вещ – чл. 2, ал. 2 от договор за покупко-продажба на движима вещ, от 06.03.202018г.. На посочената дата, според запис в същия, владението над вещта било предадено на ответника. Няма спор, че договорът, не е изпълнен от ответника, развален е с изявление в исковата молба /въпреки, че не съдържа подходящ срок за изпълнение съобразно чл. 87, ал. 1 от ЗЗД и чл. 9 от договора/, като по него ищецът е получил сумата от 1900 лева, като част от уговорена продажна цена, извън сроковете за плащането и. Изпълнявайки обезпечителна заповед от 12.06.2017г., по делото, ЧСИ № 930, с район на действие този на ШОС, по реда на чл. 400 от ГПК, описал процесната вещ и я предал за пазене на ищеца.

Така приетото за установено от фактическа страна, доведе до следните изводи :

По ревандикационния иск – за уважаването му, следва да се установи от ищеца при условията на пълното доказване, че е собственик на процесната вещ, тя се владее именно от ответника, и че последният я владее без основание, като първата и вторите две са комулативно дадени. В настоящото производство посочените предпоставки са налице. Безспорно е, че ищецът е собственик на веща, а наличните доказателства, сочат единствено възможен извод, че вещта е във владение на ответника. Действието на запора на движими вещи – чл. 451 – 452 ГПК, независимо дали е наложен в обезпечително или изпълнително производство, не засяга упражняването на фактическата власт по чл. 68 от ЗС, а само препятства разпореждането, изменението, повреждането и унищожаването на вещта.

Поради горното следва да се признае за установено, че ищецът е собственик на процесната машина, като ответникът се осъди да предаде владението и.  

По иска с правно основание чл. 55, ал. 1 от ЗЗД – установи се отпадане  основанието, въз основа на което, ответникът е получил сумата от 1900 лева -  развален договор за покупко-продажба на движима вещ. Безспорна е връзката между обедняването на ищеца и обогатяването на ответника, който дължи връщане на полученото по разваления договор и иска за това, следва да се уважи.  

Ответникът по ревандикационния иск следва да заплати на ищеца по него сумата от 1512 лева разноски в производството – 280 лева държавна такса; 816 лева адвокатско възнаграждение и 416 лева разноски по обезпечение на иска, посочени в удостоверение от ЧСИ. Искането, за присъждане като разноски за обезпечение, на сумата от 720 лева, посочена във фактура за транспортна услуга, е неоснователно. Никаква връзка с обезпечението на иска няма решението на ищеца, след като е определен за пазач от ЧСИ, да превозва вещта от гр. Шумен до гр. Габрово, още по малко ответникът следва да заплаща разходите за това – чл. 68, б. „б“ и „в“ от ЗЗД.

Ищецът по насрещния иск, не е заявил искане за заплащане на разноски, но е останал задължен за сумата от 76 лева представляваща държавна такса по иска, която на основание чл. 77 ГПК, следва да заплати по сметка на ШРС.  

Водим от горното и на посочените основания, съдът

 

Р Е Ш И :

 

ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО, по отношение на Т.С.Д., ЕГН : **********, с адрес ***, че Г.И.В., ЕГН : **********, с адрес ***, е собственик на бродираща машина „Tajima“, модел ТМFD-G1212, година на производство 2000г.. 

ОСЪЖДА Т.С.Д., ЕГН : **********, с адрес ***, да предаде владението над бродираща машина „Tajima“, модел ТМFD-G1212, година на производство 2000г., на Г.И.В., ЕГН : **********, с адрес ***.  

ОСЪЖДА Г.И.В., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати на Т.С.Д., ЕГН : **********, с адрес ***, на основание чл. 55, ал. 1, предложение трето от ЗЗД, сумата от 1900 лева, с която се обогатил за негова сметка, като получена на отпаднало основание.  

ОСЪЖДА Т.С.Д., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати на Г.И.В., ЕГН : **********, с адрес ***, сумата от 1512 лева разноски в производството.  

ОСЪЖДА Т.С.Д., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати по сметка на ШРС сумата от 76 лева държавна такса.  

Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок, от връчването му на страните, пред Окръжен съд – Шумен.

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: