Р Е Ш Е Н И Е

 

883/10.10.2018г.                                гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, осми състав

На девети октомври две хиляди и осемнадесета година

В открито заседание в следния състав:                     

       Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й. К.

Като разгледа докладваното от съдията- докладчик

ГД №1796 по описа за 2018 г. на ШРС

За да се произнесе взе предвид следното:  

Предявени са искове с правно основание чл.150 от Семейния кодекс.

Производството по реда на чл. 310, ал. 1, т. 6 ГПК е образувано по молба от С.Л.Р., ЕГН**********, в качеството й на майка и законен представител на малолетната Р. Р. К., ЕГН ********** и от непълнолетния Д.Р.Р., ЕГН **********, действащ със знанието и съгласието на своята майка и законен представител С.Л.Р., ЕГН**********, тримата с адрес: ***, срещу Р.П.Р., ЕГН **********, с адрес: ***.

Ищците твърдят, че ответникът е баща на малолетната Р. Р. К., ЕГН ********** и на непълнолетния Д.Р.Р., ЕГН **********. По силата на съдебно решение по ГД ***/*** год. по описа на ШРС, родителските права върху децата били предоставени на майката, а бащата бил осъден да заплаща месечна издръжка по 80 лв. на всяко дете.

Твърдят, че от ***г. са се променили икономическите условия на живот в страната и значително са нараснали нуждите на децата от финансови средства за обучение и издръжка. Моли се съдът да постанови решение, с което да измени размера на определената месечна издръжка от 80лв. на 170лв. месечно за детето Д.Р.Р., ЕГН ********** и от 80лв. на 150лв. месечно за детето Р. Р. К., ЕГН **********, с падеж първо число на месеца, считано от датата на завеждане на исковата молба – ***г. до настъпване на законни причини, водещи до изменение или прекратяване правото на издръжка.  

В съдебно заседание ищците поддържат исковете за увеличение на издръжките.

Препис от исковата молба, ведно с приложенията към нея, са редовно връчени на ответника, и от негова страна е депозиран писмен отговор. В отговора ответникът, чрез процесуалния си представител адв. В. В. при ПАК, заявява, че исковете са допустими, основателни, но се оспорва техният размер. Заявява, че исканият размер за всяко дете е завишен. Сочи се, че възможностите на бащата са ограничени и предлага месечна издръжка за всяко дете в размер на 130 лв. Представя доказателства и прави доказателствени искания.

В съдебно заседание ответникът не се явява, депозирана е молба чрез процесуалния му  представител с доказателствени искания.

             ШРС, след като взе предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Ответникът е баща на Р. Р. К., ЕГН ********** и  на непълнолетния Д.Р.Р., ЕГН **********, което се установява от Удостоверение № ***, издадено въз основа на Акт за раждане №*** от ***г. /стр. 5/ и Удостоверение № ***, издадено въз основа на Акт за раждане №*** от ***г.

Със съдебно решение по ГД №***/*** год. по описа на ШРС, бракът между родителите бил прекратен, родителските права върху децата били предоставени на майката, а бащата бил осъден да заплаща месечна издръжка по 80лв. на всяко дете. От датата, към която е била определена последната издръжка за децата, до настоящия момент, са изминали  около 7 години и значително са нараснали нуждите на децата от финансови средства за обучение и издръжка. Към настоящия момент децата вече са съответно Д. - на 15 години и Р. - на 9 години. Ищцата представя доказателства, че Д. е ученик в 8 клас на СУ „П.В.“, а Р. е в 3 клас в същото училище.

От приложеното като писмено доказателство по делото допълнително трудово споразумение се установява, че ищцата получава основно трудово възнаграждение в размер на 820лв. от ПГИ - Шумен.По делото не са налице данни за наличие на други алиментни задължения на ответника. Представени са доказателства за това, че ответникът получава месечно възнаграждение в размер на 674лв. от „Б. И. С“ ООД, средното брутно месечно възнаграждение възлиза на 867,89лв. Приложен е договор за наем за 350лв.

Горната фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото и приети писмени доказателства и от гласните доказателства по делото.При така установената фактическа обстановка, съдът приема от правна страна следното:

От материалите по делото се установява по безспорен начин, че от датата, към която е била определена издръжката за децата Д. и Р., до настоящия момент, е изминал период от около 7 години. Съгласно разпоредбата на чл.150 от СК, при изменение на обстоятелствата, присъдената издръжка може да бъде изменена, а изменение на обстоятелствата е налице при трайно съществено изменение на нуждите на издържания или трайна съществена промяна във възможностите на задълженото лице, като за изменението на присъдената издръжка е достатъчно наличието на една от алтернативно посочените предпоставки.

В настоящия случай, от материалите по делото, се установява по безспорен начин, че с оглед възрастта на всяко от двете деца, са се увеличили разходите, необходими за отглеждането им. Нараснали са и ежедневните им потребности от храна, облекло, учебници и други помагала. Нуждите на децата следва да бъдат преценени с оглед обичайно необходимото за деца на съответната възраст, като се съобрази нуждата от средства за храна, облекло, учебници, помагала, за интелектуално и културно развитие, както и средствата, необходими за ежедневно посещение на училище. Съгласно задължителна съдебна практика на ВКС- Постановление № 5 от 30.XI.1981г., Пленум на ВС, нуждите на лицата, които имат право на издръжка, се определят съобразно с обикновените условия на живот за тях, като се вземат предвид възрастта, образованието и другите обстоятелства, които са от значение, а възможностите на лицата, които дължат издръжка, се определят от техните доходи, имотното им състояние и квалификация. Според същото постановление, възможностите на лицата, които дължат издръжка, се определя от доходите, имуществото и квалификацията им. Застъпено е становището, че при определяне размера на издръжката, от значение е обстоятелството при кого от двамата родители е предоставено за отглеждане и възпитание детето. При определяне размера на издръжката, следва да се вземат предвид усилията, които се полагат от родителя при ангажираността му във връзка с отглеждането на децата. В този смисъл е и задължителната практика на ВКС, дадена по чл.290 от ГПК – Решение № 280/ 28.09.*** г. по гр. дело № 1654/2010 г. на ВКС, III г. о., Решение № 341/ 01.11.*** г. по гр. дело № 147/*** г. на ВКС, III г. о. Двамата родители дължат издръжка на своите ненавършили пълнолетие деца, съобразно с възможностите на всеки от тях поотделно, като се вземат предвид и грижите на родителя, при когото се отглежда детето, в конкретния казус – двете деца.

При преценка доходите на ответника, съдът съобрази представените по делото доказателства, от които е видно, че средното брутно месечно възнаграждение на ответника възлиза на 867,89лв. Същевременно по делото не са налични доказателства за други алиментни задължения на ответника.По делото са представени доказателства от ответника за заплащан наем в размер на 350лв. 

Съдът като съобрази  разпоредбата на чл. 27, т. 2 от Конвенцията за правата на детето, която е ратифицирана от Република България и е част от вътрешното ни право, регламентираща, че  родителите имат първостепенна отговорност да осигурят в рамките на своите способности и финансови възможности условията за живот, необходими за развитието на детето, и като съобрази  нуждите на всяко от децата от издръжка и очертаното фактическо материално състояние на родители, намира, че за детето Д.Р.Р., ЕГН **********, следва да бъде определена обща месечна издръжка в размер на 280 лева, а за детето Р. Р. К., ЕГН **********,  следва да бъде определена обща месечна издръжка в размер на 260 лева. Съгласно нормата на чл. 140, ал. 3 от СК, тази сума следва да се разпредели между родителите съобразно с възможностите им, като се вземат предвид и непосредствените грижи по отглеждането и възпитанието на детето, полагани от страна на майката.В този смисъл, съобразявайки доходите на бащата, съдът намира, че същият следва да участва в издръжката за детето Д. със сумата от 160лв., а за детето Р., със сума от 140лв., който размер намира за съобразен с възможностите му и нуждите на всяко от двете деца.

Останалата част от издръжката за децата в размер на по 120 лева за всяко дете, следва да се поеме от майката, която ще продължи да полага непосредствените грижи по отглеждането и възпитанието им. При определяне размера на издръжката на децата, съдът съобрази и разпоредбата на чл. 142, ал. 2 от СК, съгласно която минималната издръжка на едно дете е равна на една четвърт от размера на минималната работна заплата, а съгласно Постановление на МС № 22/26.01.2017г., определеният размер на минималната месечна работна заплата за страната, е в размер на 510 лева от 01.01.2018 г..

Така увеличеният размер на издръжката за всяко от двете деца е дължим, считано от датата на подаване на настоящата искова молба – *** год., ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, платима на първо число от месеца, за който се отнася.

Исковете за всяко от децата следва да бъдат отхвърлени над определените от съда размери до пълните предявени размери, съответно 170лв. и 150лв. като неоснователни и недоказани.

На основание разпоредбата на чл. 78, ал. 6 от ГПК, ответникът следва да заплати държавна такса, съобразно увеличения размер на издръжката общо в размер на 201,60лв.

Водим от горното, съдът

РЕШИ:

 

ИЗМЕНЯ размера на определената с Решение по гр. д. № ***/*** г. по описа на ШРС, ИЗДРЪЖКА, дължима от Р.П.Р., ЕГН **********, с адрес: ***, в полза на детето Д.Р.Р., ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител С.Л.Р., ЕГН**********, двамата с адрес: ***, КАТО Я УВЕЛИЧАВА от 80 лева на 160 лв./сто и шестдесет лева/ месечно, считано от ***год., платима на 1-во число от месеца, за който се отнася , до настъпване на причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска.

ОТХВЪРЛЯ иска в останалата част до предявения размер от 170лв./сто и седемдесет/лева, като неоснователен и недоказан .

ИЗМЕНЯ размера на определената с Решение по гр. д. № ***/*** г. по описа на ШРС, ИЗДРЪЖКА, дължима от Р.П.Р., ЕГН **********, с адрес: ***, в полза на детето Р. Р. К., ЕГН **********, чрез нейната майка и законен представител С.Л.Р., ЕГН**********, двете с адрес: ***, КАТО Я УВЕЛИЧАВА от 80 лева на 140 лв./сто и четиридесет/ лева месечно, считано от ***год., платима на 1-во число от месеца, за който се отнася, до настъпване на причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска.

ОТХВЪРЛЯ иска в останалата част до предявения размер от 150лв. /сто и петдесет/лева, като неоснователен и недоказан.

На основание чл. 242, ал. 1 от ГПК, в осъдителната част за издръжката, решението подлежи на предварително изпълнение.

ОСЪЖДА Р.П.Р., ЕГН **********, да заплати по сметка на ШРС, сумата от 201,60лв./двеста и един лева и 60 стотинки/, представляваща държавна такса по делото и 5,00 лв./пет/лева при издаване на изпълнителен лист.

Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: