Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

 

985/8.11.2018г. , гр. Шумен

 

Шуменски районен съд, в публичното заседание на единадесети октомври ,     през две хиляди и осемнадесета    година, в състав :

                                                                                                     Съдия: Зара Иванова  

при секретаря   А.П.   , като  разгледа  докладваното от районният  съдия  гр. д.  №1813  по  описа  за  2018 г.,  за  да  се  произнесе  взе предвид следното:

            Предявен е иск с правно основание чл.150 от СК

Депозирана е искова молба от Е.Х.Е. , ЕГН ********** , действаща като майка и законен представител на малолетното си дете Д.Й.К. , ЕГН ********** , съдебен адрес *** , партер срещу Й.К.Й. , ЕГН ********** , адрес *** , в която посочва , че ответникът е баща на малолетното дете Д.Й.К. , ЕГН ********** , като с Решение постановено по гр.д.№1941/2006г. по описа на ШРС е прекратен брака на родителите . Ответникът бил осъден да заплаща на малолетното си дете , месечна издръжка от 60 лева . Единствено майката се грижела за детето . От момента на присъждане на издръжката , значително се променили социално-битовите условия , определената издръжка е под минималната към настоящия момент . Счита , че посочените обстоятелства са основание за исканото увеличение на издръжката на детето. Предвид горното , моли размера на присъдената издръжка да бъде увеличен от 60 лева на 160 лева , считано от датата на подаване на исковата молба .

В срока по чл.131 от ГПК , ответникът не депозира писмен отговор , не посочва и не представя писмени доказателства и не прави доказателствени искания .

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:  От представеното по делото Удостоверение за раждане , издадено въз основа на Акт за раждане №***.  на Община Шумен е видно , че ответникът е баща на малолетното дете Д.Й.К. , ЕГН ********** .  По силата на съдебно решение , постановено по гр.д.№1941/2006г. по описа на ШРС , той е осъден да и заплаща издръжка в размер на 60 лева , считано от 05.08.2006г.   

От присъждане на издръжката  е изминал значителен период от време , около дванадесета  години,   през което време съдът приема за ноторно известно , че са настъпили  съществени, значителни  изменения в стандарта на живот , а именно повишена е цената на стоките и услугите от “първа” необходимост , като храна , облекло , отопление и др. Предвид посоченото , съдът намира , че определения размер на издръжката е  крайно недостатъчен за задоволяване на основните нужди на детето  . При определяне на конкретния размер на  издръжката съдът се съобрази с реализираните от родителите доходи , както и други обстоятелства обуславящи възможностите за заплащане на издръжка . Представено е Удостоверение изх.№189/05.06.2018г.  от Община Шумен – дом за стари хора , съобразно което майката реализира средно брутно месечно възнаграждение от около 700 лева . За бащата не са представени доказателства относно доходите му , но т.к. същият е в трудоспособна възраст , няма наведени доводи  ,съответно не са представени доказателства за наличие на обстоятелство , които да му пречат реално да полага труд , приема , че може да реализира поне минималната за страната работна заплата или 510 лева .  Няма данни  ответникът да е  алиментно задължен и към други лица .

Отчитайки изложеното във връзка с нуждите на детето и  възможностите на родителите му да дават издръжка – арг. чл.142 , ал.1 от СК , съдът счита , че искът се явява изцяло основателен за предявения размер от 160 лева . Увеличеният размер на издръжката е дължим , считано от датата на подаване на исковата молба – 20.06.2018г. , с падеж – първо число на месеца за който се дължи , ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска , до окончателното и изплащане , до настъпване на причини за нейното изменение или прекратяване .

На основание чл.38 , ал.2 вр. ал.1 , т.1 от ЗА  ответникът следва да бъде осъден да заплати на  процесуалния представител на  ищеца – адвокат З. П. – РАК , сума в размер 400 лева , определена на основание чл.21 от Наредбата за минималните размери на адвокатските възнаграждения .

На основание чл.78 ал.6 от ГПК , ответникът дължи по сметка на ШРС , сума в размер на 144   лева , представляваща държавна такса върху размера на увеличението на издръжката  .

Водим от изложеното, съдът

Р         Е         Ш         И  :  

ИЗМЕНЯ размера на присъдената  с Решение , постановено по гр.д.№2544/2008г. на ШРС  , МЕСЕЧНА ИЗДРЪЖКА , която Й.К.Й. , ЕГН ********** , адрес *** следва да заплаща на малолетното си дете Д.Й.К. , ЕГН ********** , чрез неговата майка и законен представител Е.Х.Е. , ЕГН ********** ,  съдебен адрес *** , партер ,  като    УВЕЛИЧАВА същата от 60 ( шестдесет  ) лева   на 160 (сто и петдесет ) лева , считано от   датата на завеждане на исковата молба – 20.06.2018г.     , до настъпване на законни причини за изменение или прекратяване правото на такава, ведно с лихвата за забава върху всяка просрочена вноска, с падеж – пето   число на съответния месец.   

На основание чл.242,ал.1 от ГПК, в осъдителната  част решението подлежи на предварително изпълнение.

 

ОСЪЖДА Й.К.Й. , ЕГН **********,   да заплати в полза на Бюджета на СВ , по сметка на ШРС сумата 144 ( сто четиридесет и четири .  ) лева – държавна такса върху увеличението на издръжката .              

ОСЪЖДА Й.К.Й. , ЕГН ********** , адрес ***  да заплати на адвокат З. П. от РАК , сумата 400 лева – адвокатско възнаграждение , дължимо на основание  чл.38 , ал.2 вр. ал.1 , т.1 от ЗА 

 

Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок  от датата на обявяването му – 08.11.2018г.

 

                                                                                                          СЪДИЯ :