Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

856/3.10.2018г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на първи октомври 2018 година

в публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: Н. Й.

като разгледа докладваното от съдията ГД № 1895/2018г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Иск за развод с правно основание чл. 49 ал. 1 от СК.

Искова молба от С.А.Ш., ЕГН : **********, с адрес ***, срещу З.Х.Ш., ЕГН : **********, с адрес ***, с посочено правно основание чл. 49 СК. Излагайки, че поради неполагане грижи за непълнолетните деца и брачна изневяра, довела до напускане семейното жилище, бракът им е дълбоко и непоправимо разстроен, ищецът претендира прекратяването му, по вина на ответницата, възстановяване на предбрачното и фамилно име, предоставяне упражняването на родителските права над непълнолетните деца Т. С.А., ЕГН : ********** и Т. С.А., ЕГН : ********** на него, като на ответника се определи режим на контакти и осъди да заплаща издръжка в размер на 130 лева за всяко дете; предоставяне ползването на семейното жилище.

В срока за отговор на исковата молба, ответникът редовно уведомен, подава отговор. Счита исковете допустими и частично основателни. Твърди, че през целия брачен живот е подлагана на физическо насилие от ищеца, пред малолетните им деца и на психически и физически тормоз от цялото му семейство, които я изгонили от семейното им жилище, без да и позволят да разговаря с децата си. Иска прекратяване на брака, но по вина на ищеца, съгласна е той, да упражнява родителските права над децата, но иска определяне издръжка от 80 лева за всяко и възстановяване предбрачното си фамилно име.

Процесуалните действия на ответницата по подаване молби за освобождаване от такси и разноски в производството и предоставяне правна помощ във вид на процесуално представителство, на основание чл. 101, ал. 3 от ГПК са сметнати за неизвършени, поради неотстраняване нередовностите им в указания срок.

В съдебно заседание, страните, редовно призовани, ищецът лично и с представител, поддържа заявеното в исковата молба, а ответницата, не се явява, не изпраща представител.

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното:

Страните сключили граждански брак на 25.08.2005г., в с. Хитрино, за което е бил съставен Акт № 23/25.08.2005г. на Община Хитрино. От брака си имали родени две деца – Т. – 13г.  и Т. – 11г.. Брачния живот на съпрузите, до преди раздалата им, датираща от края на месец юни 2018г. протичал нормално, когато съпругата напуснала семейното жилище, без дори да уведоми както малолетните, така и роднините на ищеца с които живеели заедно. От тогава е с неизвестен адрес и местонахождение, не само за посочените и съда, но и за родителите си. Не поддържала контакти с ищеца, децата си и родителите си.  След раздялата на съпрузите, децата им живеели в семейното жилище в с. Байково, заедно с ищеца, когато пребивавал в страната, което било обичайното им местоживеене. Непосредствени грижи полагал той, с помощта на двамата си родители и съпругата на брат му, чието семейство обитавало трети етаж от същата къща. Децата заявили на социалните работници от ОЗД при ДСП, че желаят да живеят с баща си и не искат да контактуват с майка си.

При  така  установената  фактическа  обстановка, съдът намира, че бракът между страните е дълбоко и непоправимо разстроен по следните съображения: Установи  се, че между съпрузите са изчезнали взаимното разбирателство, другарски отношения и доверие, характерни за един нормален брачен съюз. Брачното поведение на съпругата може да бъде преценено като тежко провинение, нарушаващо основни принципи, върху които се изгражда брачната връзка, като взаимно уважение, общи грижи за семейството, отглеждането, възпитанието и издръжката на децата, и съвместно живеене на съпрузите, особено последните, чието нарушение, винаги са считани от доктрината и трайната съдебна практика, за тежко провинение, достатъчно, да обоснове вина, за дълбокото и непоправимо разстройство на брака / ППВС № 1/57г., № 10/71г. /. С оглед на всичко изложено съдът счита, че вина за разстройството на брака има съпругата. Няма доказателства по делото, напускането на семейното жилище и изоставянето на малолетните деца, да е резултат от ищцово поведение – физическо насилие и грубо отношение, каквито се твърдят в отговора. Същевременно за отбелязване е, че липсват каквито и да е доказателства за твърдяната в исковата молба брачна изневяра на ответницата.  

Предвид интереса на децата, и че до настоящият момент, бащата е успявал да осигури относително благоприятна среда за развитието им, полагайки постоянно дължимата родителска грижа, отчитайки неприемливото поведение на ответницата, по време на брака, както по отношение на бащата, така и към децата, емоционалната връзка между тях и двамата родители, съобразявайки възрастта им,  счита, че родителските права над малолетните Т. и Т., следва да бъдат предоставени на бащата, а на майката, да се определи режим на лични контакти, всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 09,00ч, до 17,00ч., с преспиване, един месец през лятото, когато бащата не е в платен отпуск и половината от всяка училищна ваканция, когато е по-дълга от един ден.  

Имайки предвид нуждите на децата и тяхната възраст, възможностите на родителите, както и действащата нормативна база, уреждаща минималния размер на издръжката и влияещи му, формираният от родителите доход и полаганите от бащата непосредствени грижи, по отглеждането и възпитанието им, настоящият състав счита, че ответникът следва да бъде осъден, да заплаща издръжка, в размер на 130 лева месечно за всяко от децата, платима до петнадесето число на месеца, за който се дължи, в едно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, считано от 26.06.2018г., като определя държавна такса, по иска за издръжка в размер на 374,40 лева, платими от ответника по сметка на ШРС.

Съобразно заявеното искане и разпоредбата на чл. 53 от СК, съпругата следва да възстанови предбрачното си фамилно име – А..

Съдът определя окончателна държавна такса в размер на 50 лева, от които констатирайки, че са внесени при завеждане на исковата молба 25 лева, счита, че остатъка следва да бъде внесен от страните, съобразно чл. 329 ГПК, по сметка на ШРС, а именно 25 лева от ответника.  

Ответницата следва да заплати на ищеца сумата от 25 лева разноски в производството, представляващи държавна такса.  

На основание чл. 242 ГПК, следва да се постанови предварително изпълнение на решението в частта му за присъдената издръжка.  

Водим от горното и на посочените основания, съдът

Р    Е    Ш    И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен на 25.08.2005г., в с. Хитрино, за което е бил съставен Акт № 23/25.08.2005г. на Община Хитрино, между С.А.Ш., ЕГН : **********, с адрес *** и З.Х.Ш., ЕГН : **********, с адрес ***, като ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН, по вина на съпругата.  

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права над малолетните Т. С.А., ЕГН : ********** и Т. С.А., ЕГН : ********** на бащата С.А.Ш., ЕГН : **********, с адрес *** и определя местоживеенето им при него.  

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични контакти на майката – З.Х.Ш., ЕГН : **********, с децата – Т. С.А., ЕГН : ********** и Т. С.А., ЕГН : **********, всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 09,00ч, до 17,00ч., с преспиване, един месец през лятото, когато бащата не е в платен отпуск и половината от всяка училищна ваканция, когато е по-дълга от един ден.  

ОСЪЖДА З.Х.Ш., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплаща издръжка на децата Т. С.А., ЕГН : ********** и Т. С.А., ЕГН : **********, в размер на 130 лева за всяко дете, платими до петнадесето число на месеца, за който се дължи, в едно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, считано от 26.06.2018г..  

ПОСТАНОВЯВА след прекратяване на брака З.Х.Ш., ЕГН : **********, да носи фамилно име – А..  

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса, по брачния иск в размер на 50 лева, като ОСЪЖДА З.Х.Ш., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати по сметка на ШРС сумата от 25 (двадесет и пет) лева.  

ОСЪЖДА З.Х.Ш., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати по сметка на ШРС, сумата от 374,40 лева, представляваща държавна такса, по присъдената издръжка.  

ОСЪЖДА З.Х.Ш., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати на С.А.Ш., ЕГН : **********, с адрес ***, сумата от 25 лева разноски в производството.

 

Постановява предварително изпълнение на решението в частта му за издръжката.

 

Решението може да се обжалва пред Окръжен съд – Шумен, в двуседмичен срок, от  връчването му на страните.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: