Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

656/4.7.2018г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на втори юли 2018 година

в публично заседание, в следния състав:

Председател: К. Колешански

Секретар: Н. Й.  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 1898/2018г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Производство по чл. 127, ал. 1 от СК.  

Молба от К.Д.Ч., ЕГН : **********, с адрес *** и Р.Т.В., ЕГН : **********, с адрес ***, твърдящи, че са родители на децата С. Р. В., ЕГН : ********** и П. Р. В., ЕГН : **********. Желаят одобряване на постигнато от тях споразумение по чл. 127, ал. 1 от СК. Молят за решение, по силата на което да се одобри представеното споразумение, с което са постигнали съгласие за местоживеенето на детето, упражняване на родителските права, личните отношения с него и издръжката му.

В съдебното заседание и двамата молители потвърдиха пред съда желанието си за утвърждаване на споразумението.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени по отделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна:

Видно от представеното по делото удостоверения за раждане № 70613/31.05.2007г., издадено по акт за раждане № 613/31.05.2007г. на Община Шумен и № 8351141166819.08.2014г., издадено по акт за раждане № 1166/19.08.2014г., молителите са родители на непълнолетните С. Р. В., ЕГН : ********** и П. Р. В., ЕГН : **********. Двамата, постигнали съгласие за местоживеенето на детето, упражняване на родителските права, личните отношения с него и издръжката му.

Съдът намира, че така представеното споразумение не противоречи на интересите на непълнолетното дете, поради което и следва да бъде утвърдено.

Съдът определя окончателна държавна такса по молбата, в размер на 25 лева, като констатира, че е внесена от молителя, при завеждането и, а по споразумението за издръжка в размер на 187,20 лева, които да се заплатят от молителя по сметка на ШРС.  

Водим от горното, и на основание чл. 127, ал. 1 от СК и чл. 530 – 541 от ГПК, съдът  

Р Е Ш И :

 

УТВЪРЖДАВА постигнатото между К.Д.Ч., ЕГН : **********, с адрес *** и Р.Т.В., ЕГН : **********, с адрес ***, споразумение, по чл. 127, ал. 1 от СК, а именно :

1.     Считано от 01.07.2018 г. родителските права върху роденото от съвместното съжителство дете – С. Р. В., ЕГН : **********, роден на ***г., ще се упражняват от майката К.Д.Ч., ЕГН : **********;  

Считано от 01.07.2018 г. родителските права върху роденото от съвместното съжителство дете – П. Р. В., ЕГН : **********, родена на *** г., ще се упражняват от майката К.Д.Ч., ЕГН : **********.

2.     Местоживеенето на детето С. Р. В., ЕГН : **********, се определя при майката К.Д.Ч., ЕГН : **********, на адрес: ***;

Местоживеенето на детето П. Р. В., ЕГН : **********, се определя при майката К.Д.Ч., ЕГН : **********, на адрес: ***.

3.     Определя се следният режим на лични отношения между детето  С. Р. В., ЕГН : ********** и бащата Р.Т.В., ЕГН : ********** - всеки първи и трети съботен ден от месеца от 09.00 ч. до 18.00 ч. без преспиване, като детето ще се взема от адреса на майката и ще се връща на адреса на майката, както и 5 /пет/ дни през лятото, когато майката не е в редовен годишен отпуск. По време на рождени дни, Коледни, Новогодишни, Великденски празници, рожден ден на бащата 2 /два/ дни от 09.00 ч. на първия ден до 18.00 ч. на следващия ден с преспиване, като детето ще се взема от адреса на майката и и ще се връща на адреса на майката.  

Определя се следният режим на лични отношения между детето   П. Р. В., ЕГН ********** и бащата Р.Т.В., ЕГН ********** - всеки първи и трети съботен ден от месеца от 09.00 ч. до 18.00 ч. без преспиване, като детето ще се взема от адреса на майката и ще се връща на адреса на майката, както и 7 /седем/ дни през лятото, когато майката не е в редовен годишен отпуск. По време на рождени дни, Коледни, Новогодишни, Великденски празници, рожден ден на бащата 2 /два/ дни от 09.00 ч. на първия ден до 18.00 ч. на следващия ден с преспиване, като детето ще се взема от адреса на майката и и ще се връща на адреса на майката.

4.     Бащата Р.Т.В., ЕГН **********,  се задължава да заплаща издръжка за детето С. Р. В., ЕГН **********, в размер на 130 лв. /сто и тридесет/ лева, чрез неговата майка и законен представител К.Д.Ч., ЕГН **********, с падеж до 30-то число на съответния месец, считано от 01.06.2018 г. до настъпването на законово основание за изменение или прекратяване на издръжката.  

Бащата Р.Т.В., ЕГН **********,  се задължава да заплаща издръжка за детето П. Р. В., ЕГН **********, в размер на 130 лв. /сто и тридесет/ лева, чрез неговата майка и законен представител К.Д.Ч., ЕГН **********, с падеж до 30-то число на съответния месец, считано от 01.06.2018 г. до настъпването на законово основание за изменение или прекратяване на издръжката.

Издръжката ще бъде превеждана по банков път, по следната банкова сметка *** „***“ АД с титуляр К.Д.Ч., ЕГН **********, IBAN ***, BIC: ***, като преводните такси са за сметка на платеца Р.Т.В., ЕГН : **********.

5.     Заплатените до момента разноски остават за страните така, както са направени. Присъдените с решението държавни такси са за сметка на Р.Т.В., ЕГН : **********.  

ОСЪЖДА Р.Т.В., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати по сметка на ШРС, сумата от 187,20 лева – държавна такса.  

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                

                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: