Р Е Ш Е Н И Е

 

695/12.7.2018г. , , гр.Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

 

    Районен съд – Шумен, XVI-ти състав, в публично съдебно заседание, проведено на  десети юли през две хиляди и осемнадесета година, в следния състав:

Районен съдия: Мирослав Марков     

при секретаря Т. Т., като разгледа докладваното от съдията,

гражданско дело №1919 по описа за 2018 год. на Районен съд – Шумен, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Производство с правно основание  чл.50 от СК.

В искането си до съда, съпрузите М.С.М.-А. и В.И.А., молят за постановяване на решение за прекратяване на сключения между тях граждански брак, за който е съставен Акт за граждански брак № *** г. от длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен, по взаимно съгласие. Съпрузите основават искането си на твърдения за постигнато между тях сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Навеждат твърдения, че от брака си имат едно непълнолетно дете – А.В. А., родена на *** г. Постигнали са споразумение по смисъла на чл. 51 СК относно упражняването на родителските права, местоживеенето на детето, личните отношения на детето с другия родител и издръжката на детето, както и ползването на семейното жилище, издръжката между съпрузите, фамилното име и имуществените отношения, представено в писмен вид към молбата.

В хода на проведеното по делото съдебно заседание, молителите се явяват лично като поддържат молбата си за развод по взаимно съгласие, както и постигнатото помежду им споразумение. Потвърждават сериозното си и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака.

 При преценката на доказателствата, съдът взе предвид: Споразумение по чл.51 СК от молителите; копие на: Удостоверение за раждане на А.В. А., издадено въз основа на акт за раждане № ***г. от Община Шумен; Нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот № *** на Нотариус с рег.№ 024 на Нотариалната камара с район на действие РС Шумен; Схема № 15 – 414203/22.06.2018г. изд. от СГКК - гр. Шумен; Удостоверение за данъчна оценка изх. № Д 0003145/27.06.2018г., издадено от Община Шумен; Свидетелство за регистрация на МПС № 0089000083/27.10.2017г., издадено от МВР – Шумен; Удостоверение за застрахователна стойност на МПС № 57/22.06.2018г. изд. от ЗАД "Булстрад”; Удостоверение за сключен граждански брак, издадено въз основа на акт за граждански брак № *** г. от Община Шумен.

Съдът, след като взе предвид представените по делото доказателства – по отделно и в тяхната съвкупност, намира за установени следните фактически констатации:

Молителите са съпрузи, на основание сключения между тях граждански брак на 16.02.2004 г., за което обстоятелство от длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен е съставен Акт за граждански брак № 23/16.02.2004 г. Същите са родители на непълнолетното дете А.В. А..

Предвид установените фактически констатации, съдът след като съобрази становищата на страните и съответните нормативни актове, формира следните правни изводи:

Двамата молители поддържат молбата си за развод по взаимно съгласие, като решението им за това е сериозно, взаимно и непоколебимо и не желаят да се издирват мотивите за прекратяване на брака. Едновременно с това прецени, че споразумението им удовлетворява съдържателните изисквания на чл. 51 от СК: изчерпателно е, не противоречи на закона и на морала. Ето защо намира, че следва да бъде утвърдено от съда, а разводът между двамата съпрузи да бъде допуснат на основание чл. 50 от СК.

По отношение на разноските, молителите не са изразили становище. При завеждане на исковата молба се дължи такса в размер на 25 лева, на основание чл. 6, т. 1 от Тарифата за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК, която е внесена по сметка на съда. При допускане на развод по взаимно съгласие, на основание чл. 6, т. 3 от Тарифата, се събира такса в размер до 40 лв.

Предвид посоченото, по делото следва да бъде определена държавна такса при допускане на развод по взаимно съгласие в размер на 40,00 /четиридесет/ лв., която следва да се раздели между молителите.

В.И.А. следва да плати такса по споразумението в частта относно издръжката на детето в размер на 2 % върху тригодишните платежи, в общ размер на 93.60 лв., на основание чл. 7, т. 2 от същата Тарифа.

На основание чл. 7 от същата Тарифа всеки от молителите следва да заплати държавна такса по споразумението за имуществените отношения между съпрузите в размер на 2% върху стойността на получените в дял недвижими имоти и МПС.

Предвид гореизложеното, съдът на основание чл.330, ал.3 от ГПК и  чл.51, ал.2 от СК

 

                 Р  Е  Ш  И

 

Прекратява гражданския брак между М.С.М. – А., с ЕГН **********, постоянен адрес: ***  и В.И.А., с ЕГН **********, постоянен адрес: ***, сключен на 16.02.2004 г., пред длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен, за което обстоятелство е съставен Акт за граждански брак № *** г., по взаимно съгласие, на основание чл. 50 СК.

Утвърждава постигнатото между съпрузите споразумение по чл. 51 СК, в следния смисъл:

Предоставя упражняването на родителските права по отношение на детето А.В. А., родена на *** год., ЕГН **********, на майката М.С.М.-А., с ЕГН **********, като местоживеенето на детето се определя при майката.

Определя режим на лични отношения на бащата В.И.А., с ЕГН ********** с детето А.В. А., ЕГН **********, както следва: всяка събота и неделя от месеца от 10.00 часа в събота до 18.00 часа в неделя с преспиване; от 1-ви до 15-ти август всяка календарна година и по време на новогодишните празници на всяка календарна година.

Осъжда В.И.А., с ЕГН **********, постоянен адрес: ***, да плаща в полза на детето А.В. А., родена на *** год., ЕГН **********, чрез майката М.С.М.-А., с ЕГН **********, месечна издръжка в размер на 130,00 лева (сто и тридесет лева), с падеж 30-то число на месеца за който се отнася, като сумата се плаща в брой и срещу разписка, считано от влизане в сила на решението, ведно със законната лихва при забава, до настъпването на законно основание за нейното изменяване или прекратяване, на основание чл. 143, ал. 1 и ал. 2 СК.

Страните не си дължат издръжка един на друг.

Семейното жилище, находящо се в гр.Ш., ул*** се предоставя за ползване и обитаване от молителката М.С.М.-А. и детето А.В. А..

Постановява след прекратяването на брака жената да запази брачното си фамилно име “М.-А.”.

            По отношение на имуществото:

1. Поставя в дял и изключителна собственост на М.С.М.-А., с ЕГН **********, следният придобит по време на брака недвижим имот: АПАРТАМЕНТ № 4 /четири/ с идентификатор 83510.668.162.23.4 /осем три пет едно нула точка шест шест осем точка едно шест две точка две три точка четири/, находящ се в гр. Ш., общ. Ш., ***, състоящ се от две стаи, кухия и сервизни помещения, с обща настроена площ от 60.85 кв.м. /шестдесет квадратни метра осемдесет и пет квадратни дециметра/, разположен в жилищен блок ЕЖБ-5/пет/ с идентификатор 83510.668.162.23 /осем три пeт едно нула точка шест шест осем точка едно шест две точка две три/ построена върху държавна земя представляваща поземлен имот с идентификатор 83510.668.162 /осем три пет едно нула точка шест шест осем точка едно шест две/, а по документ за собственост представлява урегулиран поземлен имот I-9935 /първи за девет хиляди деветстотин тридесет и пети/ в квартал 361 /триста шестдесет и първи/ по плана на гр.Ш., заедно с избено помещение № 4/четири/ с полезна площ от 2.37 кв.м./два квадратни метра тридесет и седем квадратни дециметра/, заедно е 0.840 % ид.ч. /нула цяло осемстотин и четиридесет процента идеални части/ от общите части на сградата и 0.840 % ид.ч. /нула цяло осемстотин и четиридесет процента идеални части/ от правото на строеж върху местото, при граници и съседи: за апартамента: по кадастрална карта: на същия етаж: имот с идентификатор 83510.668.162.23.5; под обекта: имот с идентификатор 83510.668.162.23.1 и над обекта: имот е идентификатор 83510.668.162.23.7; по документ за собственост: от ляво - улица, от дясно - aп. № 5, от гope ап. № 7, oт долу- ап. № 1 и за избеното помещение: от ляво - изба №3, от дясно - изба №5.

Данъчната оценка па гореописания имот е 26 150,40 лв. /двадесет и шест хиляди сто и петдесет лева и четиридесет стотинки/.

         1.1. За уравнение на дяловете М.С.М.-А. се задължава да наплати на В.И.А. сумата от 15 000,00 лв. /петнадесет хиляди лева/ чрез предоставен й банков кредит от „Първа Инвестиционна Банка“ АД в срок до 60 / шестдесет дни/, считано от датата на влизане на решението за прекратяване на брака в сила. За получаване на сумата В.И.А. поема ангажимента да предостави сметка на свое име открита в банка на територията на Република България и по която сметка ще му бъде преведена сумата.

         В насока отпускане на кредита и изплащане на договорената сума В.И.А. заявява, че е запознат и е съгласен изплащането на сумата да се извърши от страна на банката при настъпването на следните обстоятелства:

         а/ влязло в сила и вписано в Агенция по вписванията имотен регистър Шумен решение за прекратяване на брака в частта относно предоставяне описания недвижим имот в дял и изключителна собственост на М.С.М.-А..

         б/ вписана ипотека обезпечаваща вземането на банката от М.С.М. - А..

         в/ издадено удостоверение за наличието или липса на задължение относно имота предмет на настоящото споразумение с отразяване на вписаната първа по ред ипотека върху имота в полза на банката.

Освен задължението по предходната точка М.С.М. - А. поема задължението да погаси оставащата част от задължението на двамата молители възникнало от договорните им отношения с „Банка ДСК" ЕАД.

2. Поставя в дял и изключителна собственост на В.И.А., ЕГН **********, постоянен адрес: ***, лек автомобил марка „Ситроен Ц4“, модел „Пикасо 2.0 ХДИ” с рег.№ Н *** ВК, рама № *** и двигател ***.

Застрахователната оценка на МПС от 22.06.2018г. е в размер на 500,00 (петстотин) лева.

2.1. За уравнение на дяловете по отношение па описаното в предходната точка МПС В.И.А. е наплатил към деня на подписване на настоящото споразумение на М.С.М. - А. сумата от 100,00 лв.

Осъжда М.С.М. – А., с ЕГН **********, постоянен адрес: ***, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, сумата от 20,00 лева, представляваща държавна такса за допускане на развод по взаимно съгласие, на основание чл.6, т.3 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК; държавна такса в размер на 263,50 лева (двеста шестдесет и три лева и петдесет стотинки) представляваща дължима държавна такса по споразумението за имуществените отношения, на основание чл. 7 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК, както и 5.00 /пет/ лева такса, в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Осъжда В.И.А., с ЕГН **********, постоянен адрес: ***, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, както следва:

сумата 93,60 лв. (деветдесет и три лева и шестдесет стотинки) представляваща дължима държавна такса по споразумението за издръжка, на основание чл. 7, т. 2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК;

сумата 305,00 лв. /триста и пет лева/ представляваща дължима държавна такса по споразумението за имуществените отношения, на основание чл. 7 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК;

и сумата от 20,00 лева, представляваща държавна такса за допускане на развод по взаимно съгласие, на основание чл.6, т.3 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК както и 5.00 /пет/ лева такса, в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.  

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: