Р      Е      Ш      Е      Н      И      Е

 

988/8.11.2018г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, в публичното заседание на единадесети октомври,     през две хиляди и  осемнадесета   година,  в състав:                                                                                          

СЪДИЯ:   Зара Иванова

при секретаря  А.П., като разгледа докладваното  от  районният  съдия  гр.д. №1924  по описа за 2018  г., за да се произнесе взе предвид:  

Предявен е иск  с правно основание чл.144  от СК

Депозирана е искова молба от Г.Д.Ч., ЕГН ********** , адрес *** *  срещу Д.Г.Ч. , ЕГН ********** , адрес *** , в която посочва ,  че ответникът е негов баща . Заявява , че е пълнолетен , но не е навършил 25 години  и учи все още в средно учебно заведение .  Претендира ответникът да бъде осъден да му заплаща месечна издръжка от 250 лева , като посочва изчерпателно  нуждите , които ще задоволява издръжката . Добавя , че ответникът реализира доходи , които ще му позволят без затруднение да заплаща претендираната издръжка . Предвид изложеното моли да бъде постановено съдебно решение , по силата на което ответникът да бъде осъден да му заплаща месечна издръжка в размер на 250 лева , считано от датата на подаване на исковата молба , до настъпване на причини за нейното изменение или прекратяване .

В срока по чл.131 от ГПК , ответникът не депозира отговор , не се явява в съдебно заседание и не взема становище по иска , не посочва и не представя писмени доказателства и не прави доказателствени искания .

Съдът въз основа на събраните по делото доказателства , преценени отделно и в съвкупност възприе от фактическа и правна страна следното : От Удостоверение за раждане , издадено въз основа на Акт за раждане №***.   се установява , че ответникът  е баща на ищецът , като последният е станал пълнолетен на 27.06.2018г.   , т.е. налице е първата кумулативна предпоставка за присъждането на издръжка по чл.144 от СК .

По делото са представени доказателства –Служебна бележка № УД-452 от 25.06.2018 г. издадена от ПМГ „Н. П.“ Шумен , от които е видно , че през учебната 2018/2019г. е  ищецът  продължава средното си образование . Не са наведени доводи , съответно  не са представени доказателства , че ищецът притежава имоти , от които може да се издържа или че реализира доходи .

Горното доказва и наличието на следващите предвидени от закона предпоставки , обуславящи правото на издръжка по чл.144   СК –   ищецът  учи в средно учебно заведение, няма доходи и имущество , от които да се издържа .

Издръжка от родителя на навършилото пълнолетие дете се дължи, само ако търсещият издръжка не може да се издържа от доходите си или от използване на имуществото си и в случай, че издръжката не съставлява особено затруднение за родителя.  Предвид факта , че са налице първите от посочените предпоставки за присъждане на издръжка , съдът е необходимо да анализира  нуждите на детето за издръжка и  възможностите на родителя да я дава . Освен присъщите за всеки човек нужди  - от храна , облекло , отопление и др. , съдът приема за доказано от представените по делото документи Договор за обучение от 20.09.2017 г.;4 бр. квитанции за внесени суми за обучение на ищеца; вносна бележка  издаване от ФАРОС училище за чужди езици и компютри от дата 27.02.2018 г. ведно с вносна бележка , че на ищеца са необходими и допълнителни средства свързани с образованието му . От друга страна по делото не са представени доказателства относно получаваните доходи от ответника . Ищецът твърди , че той работи в НВУ „В. Л.“ на длъжност „преподавател“ и реализира доход от около 1200 лева . Ответникът не заявява възражения в тази насока , не представя и доказателства , което е в негова тежест , които да опровергават  твърденията на ищеца . Той е в трудоспособна възраст , липсват данни да са налице обстоятелства , които да препятстват възможността му да полага труд , ето защо съдът приема за доказано , че реализира доход около и над средната за страната работна заплата или в посочения от ищеца размер от 1200 лева .

Не са въведени и възражения , че ответникът има други алиментни задължения . От представеното по делото Решение по  гр. дело № 874/2009 г. на ШРС е видно , че ответникът има и друго дете А. Ч. , но същото е пълнолетно , навършило е и 25 години , ето защо ответникът не задължен да плаща издръжка .

Поради всичко изложено по-горе съдът намира , че претенцията за заплащане на издръжка в размер на 250 лева се явява изцяло основателна .

На основание чл.78 ал.6 от ГПК ответникът дължи в полза на Бюджета на СВ , по сметка на ШРС сумата 360  лева – държавна такса върху уважения размер на иска .

Водим от горното,

Р          Е          Ш          И  :

ОСЪЖДА Д.Г.Ч. , ЕГН ********** , адрес *** , на основание чл.144 СК ,    да заплаща на  пълнолетното си дете Г.Д.Ч., ЕГН ********** , адрес ***  , месечна издръжка в размер на 250 ( двеста и петдесет ) лева , считано от  датата на подаване на исковата молба – 29.06.2018г.  , ведно със законната лихва  върху всяка просрочена вноска , с падеж първо   число на месеца , за който се дължи , до окончателното и изплащане , до настъпване на причини за нейното изменяване или прекратяване  .

            ОСЪЖДА Д.Г.Ч. , ЕГН **********  да заплати в полза на Бюджета на СВ , по сметка на  ШРС , сумата 360 ( триста и шестдесет  ) лева – държавна такса върху уважения размер на иска .

На основание чл.242  ал.1 от ГПК, в осъдителната  част  , решението подлежи на предварително изпълнение.

Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок , от обявяването му – 08.11.2018г. 

 

СЪДИЯ :