О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

1001/11.4.2018г. , гр. Шумен

 

Шуменски районен съд, IХ - ти състав, в закрито заседание, проведено на единадесети април, две хиляди и осемнадесета година, в състав:  

Районен съдия: Димитър Димитров

като разгледа докладваното от съдията – докладчик ГД № 1022/2018 г., по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството по делото е образувано по искова молба от В.А.Х., с постоянен адрес:***, изтърпяващ наказание лишаване от свобода в ОЗ „Ловеч“.

При проверката за допустимост съдът установи, че искът е предявен срещу три юридически лица: две със седалища в гр. София и едно със седалище в гр. Ловеч. Съобразно правилата за местна подсъдност искът се предявява пред съда в района, на който е постоянният адрес или седалището на ответника – арг. чл. 105 ГПК. Предвид, че е предявен иск за вреди от непозволено увреждане, исковата молба може да бъде предявена, освен съобразно общата местна подсъдност, и по местоизвършването на деянието - арг. чл. 115, ал. 1 ГПК т. е. при този избор на ищеца от значение е мястото на виновното поведение. Предвид, че искът не е сред хипотезите, при които е неприложима изборната местна подсъдност, а от твърденията в исковата молба може да се направи извод за място на виновно поведение - ОЗ „Ловеч“, местно компетентен да разгледа искът е РС гр. Ловеч.

Предвид изложеното съдът намира, че съдебното производство по ГД № 1022/2018 г., по описа на ШРС, следва да бъде прекратено, а делото изпратено на РС – гр. Ловеч, като на основание чл. 118, ал. 2 вр. чл. 115, ал. 1 ГПК

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

Прекратява производството по ГД № 1022/2018 г. по описа на ШРС, IХ - ти състав.

Изпраща делото по подсъдност на Районен съд град Ловеч, на основание чл. 118, ал. 2 вр. чл. 115, ал. 1 ГПК.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред ШОС в едноседмичен срок от съобщаването му на страната, на основание чл. 121 ГПК.

 

Районен съдия: