П Р О Т О К О Л

 

гр. Шумен, 09.08.2018 година

 

Районен съд Шумен, шести състав в публично съдебно заседание проведено на девети август през две хиляди и осемнадесета година в състав:  

Председател: Бистра Бойн

при участието на секретаря Т. Т. сложи за разглеждане гражданско дело № 1035 по описа за 2018 година, докладвано от съдията.  

След спазване разпоредбата на чл. 142, ал. 1, пр. ІІ от ГПК, на именното повикване в 10.30 часа се явиха:  

Ищцата А.Д. Й., действаща като майка и законен представител на малолетното дете С. С. К., редовно призована, не се явява, представлява се от адв. Б. ***, редовно упълномощена и приета от съда от днес.

Ответникът С.В.К., не редовно призован, не се явява, представлява се от адв. К. от АК Шумен, редовно упълномощена и приета от съда от днес.  

Адв. Б. - Моля да се даде ход на делото.

Адв. К. - Моля да се даде ход на делото, въпреки нередовното призоваване на доверителят ми.  

Съдът предвид редовното призоваване на страните намира, че не са налице процесуални пречки по хода на делото, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

Констатира, че с отговора на исковата молба с вх.рег.№ 12231/30.07.2018г. е депозирана спогодба между страните, с която уреждат отношенията си.

 

Адв. Б. – Между страните беше постигната спогодба, която моля да одобрите. За разликата от 150 лв. до пълния претендиран размер на издръжка от 200 лв. правя оттегляне.

Адв. К. – Съгласна съм със сключената спогодба. Моля да бъде одобрена.

 

СПОГОДИЛИ СЕ:  

.............................................                                        ............................................  

 

Съдът, като взе предвид изявлението на процесуалния представител на ищцата, че оттегля частично иска с правно основание чл.150 СК за присъждане на издръжка за сумата над 150 лв., както и че ищецът може да се откаже от предявения иск във всяко положение на делото без да е необходимо съгласието на ответника, намира, че производството в тази част следва да бъде прекратено поради десезиране на настоящия съд, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

На основание чл. 232 ГПК, прекратява частично производството по гр. д.1352/2018 г. по описа на Районен съд Шумен, предявен от А.Д. Й., ЕГН **********, действаща като майка и законен представител на малолетното дете С. С. К., с ЕГН **********, чрез процесуален представител адв. Б. ***, срещу С.В.К., с ЕГН **********, с адрес: ***, за сумата над 150 лв. до пълния предявен такъв от 200 лв.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Окръжен съд Шумен в едноседмичен срок от днес.

 

                                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ:  

 

Съдът, като взе предвид че постигната между страните спогодба не противоречи на закона и добрите нрави и урежда напълно отношенията между страните, намира, че същата следва да бъде одобрена.

         Мотивиран от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА постигната между страните спогодба в следния смисъл:

 

Изменя размера на постановената  по гр.д.№ 1881/2012 год. по описа на РС Шумен издръжка, дължима от С.В.К., ЕГН **********, с адрес: *** в полза на детето С. С. К., ЕГН **********, чрез нейната майка и законен представител А.Д. Й., ЕГН **********, като я увеличава от 80,00 лв. на 150 лв. /сто и петдесет лева/, платима в брой или по банкова сметка ***:CBBS BGSF, считано от датата на предявяване на исковата молба – 11.04.2018год., с падеж първо число на текущия месец, за който се дължи издръжката, ведно със законната лихва при забава, до настъпването на законно основание за нейното изменяване или прекратяване, на основание чл.150, вр. чл.143, ал.2 от СК.

Осъжда С.В.К., **********, с адрес: ***, да плати на А.Д. Й., ЕГН **********, сумата 150 лв. /сто и  петдесет лева/, представляваща половината от разноските за адвокатско възнаграждение пред настоящата съдебна инстанция, на основание чл. 78, ал. 1 ГПК.

Осъжда С.В.К., ЕГН **********, с адрес: ***, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, сумата 50.40 лева (петдесет лева и четиридесет стотинки), представляваща държавна такса по иска за издръжка, на основание чл. 78, ал. 6 ГПК от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК и 5.00 лева такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист, на основание чл. 78, ал. 6 ГПК.

 

         Прекратява производството по гр.д.№ 1035/2018 г. по описа на ШРС.

 

         Определението за прекратяване подлежи на обжалване с частна жалба пред ШОС в едноседмичен срок от днес за страните.

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в  10,40  часа.

 

СЕКРЕТАР:  

                                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: