П Р О Т О К О Л

2018 година

 

 

гр. Шумен

Шуменски районен съд

 

 

Тринадесети  състав

На 20 август 

Две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

 

 

Председател:

К. Колешански

 

 

Членове:

 

 

 

Съдебни заседатели:

 

Секретар: Н. Й.

Прокурор:

Сложи за разглеждане докладваното от районния съдия

Гр. д. № 1792 по описа за 2018 година

На именното повикване в 11:03 часа се явиха:

Страните, редовно призовани.

Ищцата явява се лично и с адв. С. Т., упълномощена с исковата молба.

Ответникът не се явява, изпраща адв. К. Д., с пълномощно по делото.

 

Адв. Т. – Не са налице пречки, да бъде даден ход на делото.

Адв. Д. – Да бъде даден ход на делото.  

Не са налице пречки по даване ход на делото, поради което  

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

……

Преди одобряване на постигнатата спогодба, на основание чл. 15 от ЗЗдетето, СЪДЪТ осигури необходимата информация, която да помогне на детето М. Б.А. да формира мнението по въпросите касаещи неговите интереси, като му разясни същността на производството и последиците му, при исканият от страните ход. Предвид липсата на социален работник не бе пристъпено към изслушване на същото, поради моментното му емоционално състояние, което съдът преценява, че не е редно да осъществи такова. Непълнолетната в присъствието на нейният родител и пред съда, след като се запозна със споразумението на страните, касаещи нейните права и интереси, заяви, че е съгласна то да бъде одобрено.

 

Предвид изявленията на страните и техните процесуални представители, няма пречка за одобряване на така постигнатата спогодба по въпросите за упражняване на родителските права над непълнолетното дете, по отношение на местоживеенето, издръжката и личните му контакти с родителя, който ги упражнява, като производството по предявеният иск с правно основание чл. 127а от СК за разрешаване въпросите за пътуване на непълнолетното дете в чужбина и издаване на нужните му за това  документи за самоличност да бъде прекратено, поради оттегляне на иска.

Поради изложените съображения и

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр. д. 1792/2018 г. по описа на ШРС по определения иск от Г.Г.Н. срещу Б.Ю.А., с правно основание чл. 127а от СК за разрешаване въпросите за пътуване на непълнолетното дете М. Б.А. извън пределите на страната и издаване на нужните му за това  документи за самоличност, поради оттегляне на иска.

 

ОДОБРЯВА постигнатата по гр. д. 1792/2018 г. по описа на ШРС по предявения иск с правно основание чл. 127 от СК, а именно:

1. Упражняването на родителските права по отношение на непълнолетното дете – М. Б.А., ЕГН **********, се предоставят за упражняване на майката – Г.Г.Н., ЕГН **********, като местоживеенето на детето ще бъде определено на нейния адрес, а именно: с. М*.

2. На бащата Б.Ю.А., ЕГН **********, се определя следния режим на лични контакти, а именно:

Всяка първа събота от месеца от 10.00 ч. до 18.00 часа;

Един ден през Коледните и Новогодишни празници от 10.00 ч. до 18.00 часа;

Един ден през пролетната ваканция на детето от 10.00 ч. до 18.00 часа.

 

3. Бащата Б.Ю.А., ЕГН **********, ще заплаща месечна издръжка на дъщеря си М. Б.А., ЕГН **********, в размер на 150 лв. /сто и петдесет лева/ месечно, считано от 15.06.2018 г., ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, до настъпване на законни основания за нейното изменение или прекратяване.

Бащата Б.Ю.А., ЕГН **********, ще заплати месечна издръжка за минал период на дъщеря си М. Б.А., ЕГН **********, в размер на 150 лв. /сто и петдесет лева/ месечно или обща сума в размер на 1800 лв., считано от 14.06.2017 г. до 14.06.2018 г.

 

Разноските за страните остават така, както са ги направили.

 

 

Поради изчерпване предметът му с така постигнатата спогодба, производството по делото следва да бъде прекратено, ето защо и

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр. д. 1792/2018 г. по описа на ШРС, поради постигане на спогодба по предявения иск с правно основание чл. 127, ал. 2 от СК.

 

Определението за прекратяване подлежи на обжалване с частна жалба от днес пред ШОС в седмичен срок от днес и за двете страни.

                                                

РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

Заседанието приключи в 11:40 часа.

Протоколът, изготвен в съдебно заседание.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

СЕКРЕТАР: