О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

1816/5.7.2018г. ,  гр.Шумен  

Районен съд – Шумен, XVI-ти състав,  в закрито съдебно заседание,  в състав:                           

Районен съдия: Мирослав Марков  

като разгледа докладваното от съдията,

гр. дело № 1880 по описа за 2018 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Настоящото производство е образувано, след постъпила в Районен съд – Шумен искова молба от Н.М.Д. срещу В.Д.М. с правно основание чл.127, ал.2 и чл. 127а, ал.2 от СК.

Предмет на производството е разрешаване на спор по същество при разногласие между родители за местоживеенето и пътуването на дете в чужбина.  В исковата молба се твърди, че родителите не могат да постигнат общо съгласие по тези въпроси. Съгласно разпоредбата на чл.127, ал.2 и чл. 127а, ал.2 от СК, споровете, свързани с местоживеенето на детето, упражняването на родителските права, личните отношения с него и издръжката му, пътуване на дете в чужбина и издаването на необходимите лични документи за това, се решава от районния съд по настоящия адрес на детето.

От исковата молба и материалите приложени към нея е видно, че към момента майката пребивава във ФРГ, бащата в Р.Италия, а детето Михаела се отглежда в дома на родителите на майката в с.Имренчево, обл.Шумен.

 Предвид гореизложеното, настоящият състав намира, че не е компетентен да се произнесе по исковата молба, тъй като делото не му е подсъдно. При спорове с правно основание чл.127, ал.2 и чл. 127а, ал.2 от СК, законодателят е предвидил специална подсъдност, според която подобни спорове се разрешават от районния съд по настоящия адрес на детето. В случая се касае за особена местна подсъдност, за която съдът следи служебно, предвид императивния характер на нормата, без да е необходимо възражение на ответника, именно, защото предметът на делото не е свързан с ответника, а касае интересите на дете. Тази подсъдност е уредена изцяло с оглед всестранна защита правата и интересите на детето, като в практиката на ВКС е разяснено, че под настоящ адрес следва да се възприема мястото, където фактически пребивава детето към момента на сезиране на съда. Това е така поради необходимостта от извършване на редица процесуални действия с участието и на детето.

С оглед на обстоятелството, че детето на страните по настоящото дело,  пребивава на  на територията на с.Имренчево, обл.Шумен, компетентен да разгледа настоящия спор се явява Районен съд – Велики Преслав, поради което производството пред Районен съд -  Шумен следва да се прекрати, а делото да се изпрати там по подсъдност.

Поради неподсъдността на делото, настоящият състав не следва да се произнася по направените с исковата молба искания, вкл.зължимана държавна такса.

         Ето защо, съдът

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

   

ПРЕКРАТЯВА производството по гражданско дело № 1880 по описа за 2018 година по описа на Районен съд – Шумен.

ИЗПРАЩА делото по подсъдност на Районен съд – Велики Преслав.  

Определението може да се обжалва с частна жалба пред Окръжен съд - Шумен в едноседмичен срок, който за ищеца тече от връчването му.                                        

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: