Р Е Ш Е Н И Е

 

8/4.1.2018г. , гр.Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

Шуменският районен съд, в открито заседание на седми декември  две хиляди и седемнадесета година, в състав:  

Председател: Ем.Ангелов  

при секретаря В.С., като разгледа докладваното от районния съдия ВНАХД № 1824 по описа за 2017 г., за да се произнесе взе предвид следното:  

Производство по чл. 59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 17-0869-000686/10.05.2016год. на Директор   към ОДМВР - Шумен, с-р Пътна полиция Шумен, в частта, с което на основание чл.53 от ЗАНН, чл.183 ал.4 т.7 предл.1  от ЗДП на жалбоподателя  е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 50/петдесет/ лева и на основание чл.183 ал.4 т.7 предл.3 от ЗДП  му е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 50/петдесет/ лева. Жалбоподателят  моли съда да отмени   наказателното постановление, като незаконосъобразно и неправилно,  като  редовно призован за датата на  съдебно заседание не се явява и не изпраща процесуален представител.

 Въззиваемата страна, редовно призована,  изпраща процесуален представител в  съдебно заседание, който моли   за постановяване на решение, с което да се потвърди наказателното постановление в обжалваната му част, като правилно и законосъобразно.

Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което е процесуално допустима.

Жалбата е неоснователна.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: С НП № 17-0869-000686/10.05.2016год. на Директор   към ОДМВР - Шумен, с-р Пътна полиция Шумен ,  на основание чл.183 ал.4 т.7 предл.1   от ЗДП на жалбоподателя е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 50/петдесет/ лева за това, че“ водач на МПС от категории М1, М2, М3 и N1, N2 и N3, когато е в движение не използва обезопасителен колан, с който МПС е оборудвано“ , като е посочено, че виновно е нарушил чл.137а ал.1 от ЗДП и на основание чл.183 ал.4 т.7 предл.3 от ЗДП    му е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 50/петдесет/ лева , за това, че“водач, превозва пътник, който не изпълнява задължението за използване на предпазен колан“, като е посочено, че виновно е нарушил чл.183 ал.4 т.7 от ЗДП . Наказателното постановление е издадено въз основа на акт за установяване на административно нарушение № 686/21.03.2017г., в който е отбелязано, че жалбоподателят на 21.03.2017г., около 16.25 часа по бул.“Ришки проход“ в посока ул.“Владайско въстание“ в Шумен   управлявал лек автомобил „Фолксваген Пасат“, собственост на „Еко Рекс“ ООД без да използва обезопасителен колан, с който е оборудвано МПС, както и превозва три броя пътници, които също не използват обезопасителни колани.  Актосъставителят е посочил, че по този начин, жалбоподателят виновно е нарушил чл.137а ал.1 и чл.183 ал.4 т.7 от ЗДП, като  акта е подписан от  жалбоподателят без каквито и да било  възражения,  като в срока по чл.44 от ЗАНН също не е депозирал писмени такива.   В съдебно заседание, актосъставителя С.И., свид.И.И. и С. К.  изтъкнаха, че са спрели за проверка управлявания от жалбоподателя лек автомобил на бул“Ришки проход“ в Шумен, като по време на проверката установили, че жалбоподателя управлява автомобила без обезопасителен колан, като в автомобила са се возели още три лица/едно лице на предната дясна седалка и две лица на задната седалка/, които съща са били без поставени обезопасителни колани, а лекият автомобил е бил оборудван с такива колани.

При така установената фактическа обстановка съдът приема, че жалбоподателят е извършил визираните в акта и в НП нарушения, а именно  управлявал е лекия автомобил без да използва обезопасителен колан, нарушавайки чл.137а ал.1 от ЗДП ,както и е превозвал пътници, които не изпълнявт задължението си да използват предпазни колани , като по този начин  виновно е нарушил чл.183 ал.4 т.7  от ЗДП.

 Административно наказващият орган правилно е квА.фицирал нарушенията, които са били осъществени, както от обективна, така и от субективна страна и правилно е приложил съответните административно-наказателни разпоредби на Закона за движение по пътищата, като се е съобразил с разпоредбата на чл. 53 ал.2 от ЗАНН и като е взел предвид, че осъществяването на нарушенията и самоличността на лицето, са били установени по безспорен начин. Съдът не констатира нА.чието на съществени процесуални нарушения в процедурата по издаването на АУАН и НП, които да опорочават самото НП и да повлекат неговата отмяна.

Съдът намира, че  наложените административни наказания, обективирани в пунктовете   2 и 3   от наказателното постановление са  правилни и законосъобразни, тъй като са  определени в  размери императивно посочени  в разпоредбата  на чл.183 ал.4 т.7 от ЗДП.. Съобразявайки, се с изложеното по горе, съдът счита, че наказателното постановление в обжалваната му част следва да бъде потвърдено, като правилно и законосъобразно . 

           Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 предл.Първо от ЗАНН, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

            ПОТВЪРЖДАВА  Наказателно постановление № 17-0869-000686/10.05.2016год. на Директор   към ОДМВР - Шумен, с-р Пътна полиция Шумен, в частта с което на Й.М.А. с ЕГН ********** на основание чл.183 ал.4 т.7 предл.1 от ЗДП му е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 50/петдесет/ лева и на основание чл.183 ал.4 т.7 предл.3 от ЗДП  му е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 50/петдесет/ лева

 

             Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд по реда на АПК в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.  

 

                                                                            Районен  съдия: