Р Е Ш Е Н И Е 

246/4.6.2018г.,                                 гр.Шумен  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А 

 

Шуменският районен съд, в открито заседание на осми май  две хиляди и осемнадесета година, в състав:  

Председател: Емилиян Ангелов  

при секретаря В. С., като разгледа докладваното от районния съдия ВНАХД № 1012 по описа за 2018 г., за да се произнесе взе предвид следното:  

Производство по чл. 59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 17-0869-003258/06.12.2017год. на Началник  група   към ОДМВР - Шумен, с-р Пътна полиция Шумен,  с което на основание чл.53 от ЗАНН, чл.179 ал.5  от ЗДП на жалбоподателя  е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 50/петдесет/ лева и на основание чл.183 ал.3 т.7  от ЗДП  му е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 30/тридесет/ лева. Жалбоподателят  моли съда да отмени   наказателното постановление, като незаконосъобразно и неправилно,  като  редовно призован за датата на  съдебно заседание не се явява и не изпраща процесуален представител, но депозира заявление, с което поддържа депозираната жалба.

 Въззиваемата страна, редовно призована,  изпраща процесуален представител в  съдебно заседание, който моли   за постановяване на решение, с което да се потвърди изцяло наказателното постановление , като правилно и законосъобразно.

Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което е процесуално допустима.

Жалбата е частично основателна.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: С НП № 17-0869-003258/06.12.2017год. на Началник  група   към ОДМВР - Шумен, с-р Пътна полиция Шумен  ,  на основание чл.179 ал.5   от ЗДП на жалбоподателя е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 50/петдесет/ лева за това, че“ водач на МПС, което не е спряно от движение, не е залепил в долния ляв ъгъл на предното стъкло валиден стикер на знак за сключена задължителна застраховка „гражданска отговорност“ на автомобилистите, не носи контролен талон към знака“ , като е посочено, че виновно е нарушил чл.100 ал.3 от ЗДП и на основание чл.183 ал.3 т.7  от ЗДП    му е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 30/тридесет/ лева , за това, че“се движи с технически неизправно ППС“, като е посочено, че виновно е нарушил чл.139 ал.1 т.1 от ЗДП . Наказателното постановление е издадено въз основа на акт за установяване на административно нарушение № 3258/19.11.2017г., в който е отбелязано, че жалбоподателят на 19.11.2017г., около 11.05 часа по на път първи клас № I-4 –км 255+700 м в посока гр.Търговище   управлявал лек автомобил „Мицубиши L300 2.0“, с рег.№ ОВ3099АК, собственост на Й. Й., като при наличие на валидна застраховка „гражданска отговорност“ не е залепил стикер на предното обзорно стъкло, както и че това предно обзорно стъкло е спукано.  Актосъставителят е посочил, че по този начин, жалбоподателят виновно е нарушил чл.100 ал.3 и  и чл.139 ал.1 т.1 от ЗДП, като  акта е подписан от  жалбоподателят без каквито и да било  възражения,  като в срока по чл.44 от ЗАНН също не е депозирал писмени такива.   В съдебно заседание, актосъставителя И.Г. и  свид.П.П.  изтъкнаха, че при организирана операция по безопасност на движението са спрели за проверка управлявания от жалбоподателя лек автомобил на главен път № I-4 в посока от Шумен – гр.Търговище, като по време на проверката установили, че предното панорамно стъкло на автомобила е пукнато, както и на същото това стъкло, няма залепен валиден стикер на знак за сключена задължителна застраховка „гражданска отговорност“, въпреки, че имал сключен договор за подобна задължителна застраховка

При така установената фактическа обстановка съдът приема, че жалбоподателят е извършил визираните в акта и в НП нарушения, а именно като водач  на МПС, което не е спряно от движение, не е залепил в долния ляв ъгъл на предното стъкло валиден стикер на знак за сключена задължителна застраховка „гражданска отговорност“,  нарушавайки чл.100  ал.3 от ЗДП ,както и се е движел с технически неизпрано МПС, произтичащо от обстоятелството, че предното панорамно стъкло на автомобила е пукнато, като по този начин  виновно е нарушил чл.139 ал.1 т.1  от ЗДП.

 Административно наказващият орган правилно е квалифицирал нарушенията, които са били осъществени, както от обективна, така и от субективна страна и правилно е приложил съответните административно-наказателни разпоредби на Закона за движение по пътищата, действащи както към датата на установяване на нарушенията, така и към датата на издаване на наказателното постановление, съобразил се е с разпоредбата на чл. 53 ал.2 от ЗАНН и като е взел предвид, че осъществяването на нарушенията и самоличността на лицето, са били установени по безспорен начин. Съдът не констатира наличието на съществени процесуални нарушения в процедурата по издаването на АУАН и НП, които да опорочават самото НП в неговата цялост и да повлекат неговата отмяна. Същевременно обаче, в периода между последното съдебно заседание-08.05.2018г. и датата на постановяване на решението, разпоредбата на чл.183 ал.3 т.7 от ЗДП е изцяло отменена, считано от 20.05.2018г., което означава, че съдът следва да се  съобрази с чл.3 ал.2 от ЗАНН, според който, ако до влизане в сила на наказателното постановление последват различни нормативни разпоредби, прилага се онази от тях, която е по благоприятна за нарушителя. В конкретната хипотеза, безспорно отмяната на санкционната разпоредба, приложена по отношение на жалбоподателя в пункт 2 от наказателното постановление се явява по благоприятно за последния, поради което и НП следва да бъде отменено в тази му част.

Съдът намира, че  наложеното административно наказание в пункт 1 от атакуваното наказателно постановление е правилно и законосъобразно, тъй като е  определено в  размер императивно посочен  в разпоредбата  на чл.179 ал.5 от ЗДП.. Съобразявайки, се с изложеното по горе, съдът счита, че наказателното постановление  в едната му част следва да бъде потвърдено, като правилно и законосъобразно, а в останалата да бъде отменено, поради изложените по горе съображения . 

           Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 предл.Първо от ЗАНН, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

            ПОТВЪРЖДАВА   Наказателно постановление № 17-0869-003258/06.12.2017год. на Началник  група   към ОДМВР - Шумен, с-р Пътна полиция Шумен, с което на на осн. чл.179 ал.5 от ЗДП на М.Г.Г. с ЕГН********** е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 50/петдесет/лева.

            ОТМЕНЯ Наказателно постановление № 17-0869-003258/06.12.2017год. на Началник  група   към ОДМВР - Шумен, с-р Пътна полиция Шумен, с което на на осн. чл.183 ал.3 т.7 от ЗДП на М.Г.Г. с ЕГН********** е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 30/тридесет/лева.  

            Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд по реда на АПК в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.  

 

                                                                            Районен  съдия: