Р Е Ш Е Н И Е  

                                                                       240/31.5.2018г.  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, четиринадесети състав

На четиринадесети май две хиляди и осемнадесета година,

В публично заседание в следния състав:  

Председател: Кр.Кръстев

Секретар: Ф. А.,

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 1013 по описа за 2018 г.

За да се произнесе взе предвид следното:  

Производство по чл. 59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 17-0869-003250/05.12.2017год. на Началник група към ОДМВР - Шумен, сектор пътна полиция Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН, чл. 179 ал.3 т.4 от ЗДвП на М.Г.Г. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание както “глоба” в размер на 300 лв. Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да се отмени наказателното постановление, като излага мотивите си за това. В съдебно заседание редовно призован, жалбоподателя  не се явява, но изпраща заявление в което поддържа депозираната жалба..

За въззиваемата страна, редовно призовани, се явява представител, който моли наказателното постановление да бъде потвърдено.

Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което е процесуално допустима.

Жалбата е неоснователна.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: На 19.11.2017 г. около 11.05 часа в община Шумен, на път първи клас № I-4 км. 255+700 в посока от гр. Шумен към гр. Търговище, жалбоподателят управлявал лек автомобил “Мицубиши L 300 2.0” с ДК № ОВ 30-99 АК, собственост на Й.К.Й. ЕГН **********, по републиканската пътна мрежа. При движението си той бил спрян от дежурен полицейски патрул за извършване на рутинна проверка. При проверката се установило, че жалбоподателя управлява лекия автомобил „Мицубиши L 300 2.0” от категория „N-1“, без да има заплатена валидна винетна такса за управляваното МПС към момента на проверката. Заплатената винетна такса е следвало да бъда за стикер К-3, какъвто клас бил управлявания автомобил.   

За така констатираното нарушение му бил съставен Акт за установяване на административно нарушение № 3250 от 19.11.2017г., като актосъставителя е счел, че е нарушен чл. 139 ал.5 от ЗДвП. В графата възражения, жалбоподателят отбелязал „НЕ“. Непосредствено след констатиране на нарушението, видно от отбелязаното в АУАН, М.Г. в 12.03 часа е представил закупен винетен стикер № 610293786170  В тридневния срок предвиден от закона, възражения не са постъпвали. Въз основа на така съставения акт е издадено НП  № 17-0869-003250/05.12.2017год. на Началник група към ОДМВР - Шумен, сектор пътна полиция Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН, чл. 179 ал.3 т.4 от ЗДвП на М.Г.Г. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание както “глоба” в размер на 300 лв.

Така изложената фактическа обстановка се потвърждава и от останалите събрани по делото доказателства, както и от показанията на разпитаните в съдебно заседание свидетели – И.Г.И. – актосъставител и П.И.П..

При така установената фактическа обстановка съдът приема, че жалбоподателят действително е извършил визираното в акта нарушение по следните правни съображения: Установи се по безспорен начин, че жалбоподателя е извършил визираното в наказателното постановление нарушение, тъй като същият е управлявал МПС, след като не е притежавал винетен стикер разрешаващ му пътуване по републиканската пътна мрежа каквото е изискването на чл. 10 ал.1 т.1 от Закона за пътищата. Такъв си е закупил веднага след като е проверен от полицейските служители, но това е изискване да продължи пътя си по републиканската пътна мрежа. Правилно актосъставителя е констатирал, че е извършено нарушение по чл. 139 ал.5 от ЗДвП, действащ към момента. Изискването на текста от закона е че движението на определените в Закона за пътищата пътни превозни средства по републиканските пътища се извършва след заплащане на винетна такса по реда на чл. 10 ал.1 т.1 от ЗП. Безспорно установено е, че изискването на закона не е спазено от страна на жалбоподателя. Съгласно административно-наказателната разпоредба на чл. 179 ал.3 т.4 от ЗДвП се предвижда административно наказание “глоба” в размер на 300 лв. Административно наказващият орган правилно е квалифицирал нарушението, което е било осъществено, както от обективна, така и от субективна страна и правилно е приложил съответната административно-наказателна разпоредба на Закона за движение по пътищата, като се е съобразил с разпоредбата на чл. 53 ал.2 от ЗАНН и като е взел предвид, че осъществяването на нарушението и самоличността на лицето, са били установени по безспорен начин. Съдът не констатира наличието на съществени процесуални нарушения в процедурата по издаването на АУАН и НП, които да опорочават самото НП и да повлекат неговата отмяна. При индивидуализацията на наказанието административно-наказващия орган е съобразил и предишните нарушения по ЗДП извършени от жалбоподателя и е определил размера на наказанието в съответния размер, като е наложил наказание глоба и е съобразил и справката за нарушител от региона издадена на името на нарушителя.

Предвид на гореизложеното, съдът намира, че обжалваното наказателно постановление е обосновано, правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено, а жалбата като неоснователна следва да бъде оставена без уважение.

            Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 предл. първо от ЗАНН, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

            ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление 17-0869-003250/05.12.2017год. на Началник група към ОДМВР - Шумен, сектор пътна полиция Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН, чл. 179 ал.3 т.4 от ЗДвП на М.Г.Г. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание както “глоба” в размер на 300 лв.

Решението подлежи на обжалване пред ШАС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.

 

                                                                                                 Районен  съдия: