Р Е Ш Е Н И Е

 

242/4.6.2018г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, четиринадесети състав

На шестнадесети май две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                                    Председател: Кр. Кръстев  

Секретар: Ф. А.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 1142 по описа на ШРС за 2018г.,

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е наказателно постановление № 27-000045/06.03.2018г. на Директора на Дирекция “Инспекция по труда” - гр. Шумен, с което на основание чл.416, ал.5 от КТ, във вр. чл.415в ал.1 от КТ на “ТРАНСПРЕС” ООД с ЕИК 102017202, със седалище и адрес на управление: гр. ВТ. представлявано от В.С.С. ЕГН ********** е наложено административно наказание “имуществена санкция” в размер на 250 /двеста и петдесет/ лева. Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление, като излага мотиви за това, алтернативно моли за намаление размера на наложеното наказание. В съдебно заседание редовно призован не се явява, но депозира в деловодството на съда молба в която поддържа посоченото в жалбата.         

            Процесуалният представител на Дирекция “Инспекция по труда” - гр. Шумен, административно-наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН, оспорва жалбата  и моли съда да отхвърли същата като неоснователна и да потвърди изцяло обжалваното наказателно постановление. В съдебно заседание излага подробно съображенията си за това.

            Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Разгледана по същество жалбата е частично основателна, поради следните правни съображения:

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

На 18.01.2018г. била извършена проверка по спазване на трудовото законодателство от компетентни длъжностни лица към Дирекция “Инспекция по труда” – гр. Шумен в обект – офис в гр. Шумен, ул. „Гранит“ № 5 стопанисван от “ТРАНСПРЕС” ООД. На 26.01.2018г. и 05.02.2018г. проверката по представените документи продължила в Дирекция „Инспекция по труда“ гр. Шумен. След приключване на проверката бил изготвен Протокол № ПР1803111 за извършена проверка в който били описани констатираните нарушения. Едно от констатираните нарушения което било установено е че, жалбоподателя, в качеството му на работодател, при осъществяване на дейността си е нарушил разпоредбите на трудовото законодателство с това, че на лицето Я.Ж.Х. ЕГН **********, назначен съгласно трудов договор № 1319/24.04.2017г. на основание чл. 110 от КТ на длъжност „шофьор тежкотоварен автомобил 12 и повече тона“ с продължителност на работното време – 6 часа, не му е заплатил за месец май 2017г. допълнително месечно възнаграждение за трудов стаж и професионален опит.

За констатираното нарушение след приключване на проверката, на 05.02.2018г. е съставен акт за установяване на административно нарушение № 27-000045/05.02.2018г., като актосъставителя е посочил, че с горното деяние е нарушена разпоредбата на с чл. 12 ал.1 от Наредба за структурата и организацията на работната заплата. Актът е бил съставен в присъствие на упълномощено лице – Р.Б.К., съгласно пълномощно рег. 1625/30.01.2018г. на нотариус Р.Б. със съдебен район РС София.  При съставяне и връчване на акта възражения не са направени. Отбелязано е че такива ще бъдат представени в законоустановения срок.. Жалбоподателят се е възползвал и от законното си право да депозира писмени възражения в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН и е депозирал такива под вх. № 18015260/08.02.2018г. На 06.03.2018 в Дирекция „ИТ“ гр. Шумен е постъпило писмо от страна на жалбоподателя с Вх. № 18022713/06.03.2018г. с което уведомява АНО, че е изпълнено направеното с протокола за проверка предписание, като са променени вътрешните правила на дружеството, а също така, че на Я.Х. е начислено и изплатено допълнителното трудово възнаграждение за трудов стаж и придобит професионален опит за месеците от април до декември 2017г. включително с ведомостта за м. януари 2018г.. С писмото бил приложен и изплащателния фиш. Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено наказателно постановление № 27-000045/06.03.2018г. на Директора на Дирекция “Инспекция по труда” - гр. Шумен, с което на основание чл.416, ал.5 от КТ, във вр. чл.415в ал.1 от КТ на “ТРАНСПРЕС” ООД с ЕИК 102017202, със седалище и адрес на управление: гр. ВТ. представлявано от В.С.С. ЕГН ********** е наложено административно наказание “имуществена санкция” в размер на 250 /двеста и петдесет/ лева.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени доказателства и от разпита в съдебно заседание на актосъставителя В.В.Р., свидетеля Г.П.Г., както и от присъединените на основание разпоредбата на чл.283 от НПК писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът приема, че при издаване на наказателното постановление не са допуснати съществени процесуални нарушения, които да накърняват  правото на защита на жалбоподателя и да водят до неговата отмяна.

При извършената проверка на “ТРАНСПРЕС” ООД, се установява по безспорен начин, че жалбоподателя, при осъществяване на своята дейност в качеството му на работодател, не е изпълнил задълженията си във връзка с изплащане на допълнително трудово възнаграждение за трудов стаж и придобит професионален опит на лицето Я.Ж.Х. ЕГН **********, назначен на длъжност „шофьор тежкотоварен автомобил 12 и повече тона“ в дружеството жалбоподател.

В тази връзка с Протокол за извършена проверка от 05.02.2018г. на жалбоподателя е било дадено задължително предписание на основание чл.404, ал.1, т.1 от КТ, да регламентира във вътрешните правела за работна заплата на предприятието, че при непълно работно време на работника или служителя се заплаща допълнително трудово възнаграждение за придобит трудов стажа и професионален опит, както и да се начисли и изплати допълнително месечно възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит за м. май 2017г. съгласно 12 ал.1 от Наредба за структурата и организацията на работната заплата. Видно от материалите по делото това задължително предписание е било изпълнено преди издаването на процесното наказателно постановление. Ето защо, съдът намира, че от всичко изложено до тук се доказва по безспорен начин, че “ТРАНСПРЕС” ООД по време на проверката не е било начислено и изплатено допълнително трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит на работника Я.Ж.Х. и чрез бездействието си дружеството е осъществило от обективната и субективна страна посоченото в акта за установяване на административно нарушение и в наказателното постановление нарушение. За нарушение което е отстранено веднага след установяването му, по реда предвиден в КТ и от което не са произтекли вредни последици за работници и служители, работодателят се наказва с имуществена санкция или глоба в размер от 100 до 300 лева.

Административно-наказващият орган правилно е квалифицирал нарушението и го е санкционирал съобразно санкционната норма на чл.415в от КТ, като е наложил санкция в почти максималния размер, като не е посочено, че нарушението е повторно или последващо, от което може да се приеме, че е извършено за пръв път.

Ето защо съдът намира, че в настоящия случай АНО правилно е приложил разпоредбата на чл.415в от КТ, доколкото нарушението може да бъде квалифицирано като “маловажен случай” по смисъла на посочената разпоредба. В тази връзка следва да бъде отбелязано, че за да е налице маловажен случай по смисъла на чл.415в от НК е необходимо да са налице всички комулативно предвидени условия, а именно нарушението да може да бъде отстранено незабавно след установяването му и от него да не са произтекли вредни последици за работници и служители. В този смисъл настоящия състав счита, че в настоящия случай са изпълнени както първото, така и второто кумулативно предвидено условие, доколкото нарушението е било отстранено незабавно след установяването му и обстоятелството, че не са настъпили някакви неблагоприятни последици.

В същото време АНО не се е мотивирал защо е наложил  имуществената санкция в размер над минимално предвидения в нормата на чл.415в  от КТ – 250лв. Съдът като съобрази, че по делото няма данни за други нарушения от този вид  извършвани от жалбоподателя намира, че размера на имуществената санкция следва да бъде намален до предвидения законов минимум 100 лв.

 В тази връзка, съдът намира, че атакуваното наказателно постановление следва да бъде изменено .           

Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

ИЗМЕНЯ Наказателно постановление № 27-000045/06.03.2018г. на Директора на Дирекция “Инспекция по труда” - гр. Шумен, с което на основание чл.416, ал.5 от КТ, във вр. чл.415в ал.1 от КТ на “ТРАНСПРЕС” ООД с ЕИК 102017202, със седалище и адрес на управление: гр. ВТ. представлявано от В.С.С. ЕГН ********** е наложено административно наказание “имуществена санкция” в размер на 250 /двеста и петдесет/ лева, като намалява имуществената санкция от 250 лв на 100 лв.

            Решението подлежи на касационно обжалване пред ШАС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.

 

                                                                                           Районен съдия: