Р Е Ш Е Н И Е  

                                                                           252/11.6.2018г.  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд, четиринадесети състав

На двадесет и осми май две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Кръстев  

Секретар Ф. А.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 1213 по описа за 2018г.,

За да се произнесе взе предвид следното:

 

Производство по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № И-3346/28.03.2018год. на Кмета на Община - гр.Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН, чл.189 ал.12 и чл.183 ал.4 т.8 от ЗДвП на Н.Н.Ж. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание "глоба" в размер на 50 лв. /петдесет лева/. В жалбата си до съда жалбоподателя моли съда за отмяна на НП, тъй като последното било незаконосъобразно издадено. В съдебно заседание редовно призован не се явява. За него се явява редовно упълномощен процесуален представител, който поддържа депозираната жалба, като я доразвива. Моли за присъждане на направените разноски по делото.

Процесуалният представител на въззиваемата страна моли съда да отхвърли жалбата като неоснователна и да потвърди изцяло издаденото наказателно постановление на Кмета на Община Шумен.

Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН и поради това е допустима.

Жалбата е неоснователна.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: На 31.01.2018г. компетентни длъжностни лица при Община гр. Шумен, извършвали рутинна проверка по улиците на гр. Шумен относно нарушения по Закона за движение по пътищата и в частност неправилно паркиране. В 15.40 часа на кръстовището на ул. „Цар Освободител“ с ул. „Хан Крум“ в западната му част те забелязали паркиран лек автомобил марка „Ланчия“ с регистрационен номер Н 29 04 ВР. Същият бил паркиран на по малко от 5 метра от кръстовището. Непосредствено след това при проверяващите се явил жалбоподателя Н.Н.Ж.. Свидетелите Г.Н., С.С. и С.Р. изрично, след проведен разговор с жалбоподателя се уверили, че паркиралия неправилно автомобил е управляван и паркиран от него.

За констатираното нарушение на жалбоподателя бил съставен акт за установяване на административно нарушение № 010339/31.01.2018г., като актосъставителя е счел, че е нарушена разпоредбата на чл.98 ал.1 т.6 от ЗДвП. Констатираното нарушение било заснето с фотоапарат и по делото на стр. 14 и 15 е приложен снимковия материал. Акта бил предявен и връчен на жалбоподателя, като в графата възражения не били отразени такива. Не се е възползвал от законното си право да направи писмени възражения в законоустановения 3-дневен срок. При изписванена акта в обстоятелствената му част, вместо датата на констатиране на нарушението 31.01.2018г. била отразена датата 31.08.2018г. Тази дата била пренесена още три пъти на втората страница от акта. Въз основа на така съставения акт и на материалите намиращи се в административно-наказателната преписка Кмета на Община - Шумен като административно-наказващ орган, е издал Наказателно постановление № И-3346/28.03.2018год., с което на основание чл.53 от ЗАНН, чл.189 ал.12 и чл.183 ал.4 т.8 от ЗДвП на Н.Н.Ж. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание "глоба" в размер на 50 лв. /петдесет лева/, тъй като отразеното в акта деяние представлява нарушение на чл. 98 ал.1 т.6 от ЗДвП

Така установената фактическа обстановка се потвърждава и от показанията на разпитаните в съдебно заседание свидетели: свид. Г.Н. – актосъставител, свид. С.С. и свид. С.Р. – свидетели по акта и участници в проверката.

При така установената фактическа обстановка съдът намира че издаденото наказателно постановление е правилно и законосъобразно, тъй като жалбоподателят действително е извършил визираното в акта и в НП административно нарушение по следните правни съображения: Съобразно чл.98 ал.1 т.6 от ЗДвП, „Престоят и паркирането са забранени: - на кръстовище и на по-малко от 5 метра от тях.“ Безспорно е че управлявания от жалбоподателя автомобил е превозно средство по смисъла на Закона, както и че е бил паркиран на по-малко от пет метра от кръстовище. Това по същество не се отрича и от жалбоподателя. Затова в настоящия случай, като е паркирал на по-малко от пет метра от кръстовище, жалбоподателя е осъществила от обективна и субективна страна състава на нарушението по чл.98 ал.1 т.6 от ЗДвП. Административно-наказващия орган правилно е квалифицирал административното нарушение и правилно се е позовал на разпоредбата на чл.98 ал.1 т.6 от ЗДвП. Правилно е наложено и наказанието на основание чл. 183 ал.4 т.8 от ЗДвП, която предвижда санкция в размер от 50 за този вид нарушения.

Относно допусната нередовност в АУАН свързана с посочената дата за извършване на нарушението в обстоятелствената част на акта, то съдът намира, че са спазени изискванията на чл. 53 ал.2 от ЗАНН. Извършеното нарушение е установено по безспорен начин, самоличността на нарушителя също така е установена по безспорен начин, установено е безспорно и виновното му поведение. Освен това посочената в обстоятелствената част на акта дата 31.08.2018г. е в едно бъдеще време и съдът намира, че жалбоподателя въпреки допуснатата неточност е разбирал за какво точно става въпрос и това по никакъв начин не е попречило да организира защитата си.

Съдът не констатира нарушения на императивните разпоредби на ЗАНН при издаването на НП, водещи до опорочаването му и повличащи основание за отмяна.

При индивидуализацията на наказанието АНО се е съобразил с факта, че обществената опасност на този вид деяния не е висока, а и размера на наказанието е определен твърдо, а и не може да се приеме че случаят е маловажен, за да бъде евентуално приложен чл. 28 от ЗАНН и в съответствие с чл.27 ал.2 от ЗАНН и т.1 от ППВС №10/28.09.1973г. е наложил на жалбоподателя административно наказание “глоба” в размер от 50 лв.

По отношение на претенцията на процусуалния представинтел на жалбоподателя за присъждане на разноски, съдът в съответствие с ТР №3/08.04.85г. по н.д. №98/84г. на ОСНК, счита, че същата като недопустима, не следва да бъде разглеждана, тъй като производството по обжалване на наказателни постановления е особен вид наказателно производство и за разглеждането на това производство важат правилата относно делата за престъпления от общ характер, защото с престъпленията и с административните нарушения се засягат определени обществени, а не лични отношения.

Водим  от горното  и  на  основание  чл.63 ал.1  предл. първо от ЗАНН, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № И-3346/28.03.2018год. на Кмета на Община - гр.Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН, чл.189 ал.12 и чл.183 ал.4 т.8 от ЗДвП на Н.Н.Ж. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание "глоба" в размер на 50 лв. /петдесет лева/.

Решението подлежи на касационно обжалване пред ШАС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.

 

Районен  съдия: