Р Е Ш Е Н И Е  

                                                      245/5.6.2018г.  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд, петнадесети състав

На пети юни две хиляди и осемнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:

      Председател: Пл.Недялкова

Секретар: Цв.К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

АНД №1391 по описа за 2018г.

Производство по чл.378  от НПК.

            От ШРП  е внесено постановление, с което се прави предложение за освобождаване на А.В.Д., ЕГН********** *** от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по чл.78а от НК.

Представителят на Шуменска районна прокуратура поддържа предложението, но счита че не е налице квалифициращия признак по чл.325б ал.2 т.2 пр.2 от НК. В хода по същество пледира за налагане на административно наказание в размер на 1200 лева.

Обвиняемият се явява лично. Признава вината си, изразява съжаление за извършеното.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: На 31.03.2018г. около 19.30-20.00 часа обв. А.В.Д. ***. На центъра на селото, срещу кметството, на 20-30 метра от него, имало магазин, пред който били поставени маси и столове. По същото време пред магазина седял обв. Д., заедно със свидетелите Х.В.Х., О.И.Ф. и И.Ф.И.. Свидетелят И.Ф.И. пиел бира, а осталите-кафе. С обв. Д. бил и петгодишния му син. Детето играело пред кметството, когато едно от двете бездомни кучета-със сивобежава козина, които обикаляли из селото, се спуснало към детето, което се изплашило и разплакало. Обвиняемият Д. след като видял това, станал, отишъл до кучето и го изгонил. Кучето се отдалечило, след което обв. Д. казал на сина си да се качи в спрения наблизо лек автомобил. Прибрал детето в дома си, откъдето взел законно притежавано от него огнестрелно оръжие/пушка/, представляващо ловна карабина, марка ТОЗ/8-01, калибър 22 LR. Върнал се до центъра на с. Висока поляна, където видял, че кучето, което се спуснало към сина му, стояло до входната врата, водеща към двора на кметството. В този момент свидетелите Х.В.Х., О.И.Ф. и И.Ф.И. продължавали да стоят пред магазина на селото. Обвиняемият Д. застанал пред магазина и с ловната карабина се прицелил в главата на кучето, след което произвел изстрел. Куршумът проникнал в тялото на кучето, но то започнало да скимти и търкаля. Като видял, че не могъл да умъртви кучето с първия изстрел, обв. Д. се прицелил втори път, отново в главата му и произвел изстрел. Вторият куршум също попаднал в тялото на кучето, при което успял да го умъртви. В резултат на произведените изстрели в главата на кучето се оформили два раневи отвора- между лявото око и ухо, и от дясната страна на врата.

След като умъртвил кучето, обв. Д. сложил трупа му в бял сезален чувал. Поставил го в автомобила си и заедно със св. О.И.Ф. го превозил до място, находящо между селата Трем и Висока поляна-на 600 м от табелата на влизане в селото, вдясно от пътното платно, където го изхвърлили.

Около 21,00 часа на 31.03.2018г. лице, което пожелало анонимност, подало сигнал, като позвънило от телефон с номер 0887 011 523 в ОД на МВР гр. Шумен за това, че обв. Д. е проявил жестокост към гръбначно животно и противозаконно му причинил смърт. С протокол за доброволно предаване на 01.04.2018г. обв. Д. предал на служител на МВР средството, с което извършил престъплението-1 бр. огнестрелно оръжие, като и боеприпаси за него.

С оглед изложеното, съдът прави правния извод, че обв. А.В.Д., ЕГН********** е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението от общ характер наказуемо по чл.325б ал.2 т.2 пр. 1, т.3 пр.1, във вр. с ал.1 от НК.

За престъплението по горепосочената квалификация, извършено умишлено, Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода от една до три години и глоба от 2000 до 5000 лева. Същевременно се установи, че обвиняемият, който е пълнолетен, не е осъждан за престъпление, не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на раздел IV от глава VIII от НК и в резултат на деянието няма нанесени съставомерни имуществени вреди, така че следва да бъде освободен от наказателна отговорност при условията на чл.78а от НК. С оглед определяне размера на предвидените наказания, съдът отчете, че степента на обществената опасност на обвиняемия е ниска. Признава вината си и съжалява за извършеното, което следва да бъде отчетено като смекчаващи отговорността обстоятелства. От друга страна съдът не констатира отегчаващи отговорността обстоятелства, поради което счете, че целите на наказанието могат да бъдат постигнати като му бъде наложено административно наказание на основание чл. 78а ал.1 от НК "глоба" в размер на минималния предвиден от закона - действащ по време на извършване на деянието, а именно - 1000лв. При определяне размера на наказанието съдът отчете и подбудите на обвиняемия за извършване на престъплението, както и обстоятелството, че полага грижи за малолетно дете.

По този начин и с това административно наказание съдът счита, че ще бъдат постигнати целите на генералната и специалната превенция.

По отношение на приобщените веществени доказателства ловна карабина ТОЗ/8-01, калибър 22LR с №ААN6534 и оптически прибор „ Bushnell„3 – 9х40Е с покривало, същите следва да бъдат отнети в полза на държавата на основание чл.53 ал.1 б.а, тъй като са послужили за извършване на престъплението.

Приобщеното веществено доказателство – прозрачна пластмасова кутия със 17 бр. патрони, следва да бъдат върнати на обвиняемия А.Д., тъй като не са налице основанията на чл.53 от НК да бъдат отнети в полза на държавата. Не са послужили за извършване на престъплението и притежаването им не е забранено.

Останалите веществени доказателства се оставят към делото.

Водим от горното и на основание чл.378 ал.4 т.1 от НПК, съдът

 

Р  Е  Ш  И :

 

ПРИЗНАВА обвиняемия  А.В.Д., ЕГН**********, роден на ***г***, с постоянен адрес ***, български гражданин, неосъждан, средно образование, женен, работещ ЗА ВИНОВЕН В  ТОВА, ЧЕ на на 31.03.2018г. в с. Висока поляна, общ. Хитрино, обл. Шумен, проявил жестокост към гръбначно животно-куче, с което му причинил противозаконно смърт чрез използване на огнестрелно оръжие/пушка/, като деянието е извършено по начин и със средства опасни за живота на хора и животни, и е извършено на публично място-престъпление по чл. 3256, ал. 2 т. 2, пр. 1 и т. 3 пр.1, във вр. с ал. 1 от НК и на основание чл. 78 А ал.1 от НК ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и му  НАЛАГА административно наказание “ГЛОБА” в размер на 1000 / хиляда / лева като на основание чл.304 от НПК го оправдава, че извършил деянието при условията на чл.325б ал.2 т.2 пр.1 2 от НК.

На основание чл.53 ал.1 б.а от НК ОТНЕМА в полза на държавата веществените доказателства ловна карабина ТОЗ/8-01, калибър 22LR с №ААN6534 и оптически прибор „ Bushnell„3 – 9х40Е с покривало.

Вещественото доказателство – прозрачна пластмасова кутия със 17 бр. патрони СЕ ВРЪЩАТ  на обвиняемия А.Д..

Останалите веществени доказателства се оставят към делото.

Решението подлежи на обжалване и протест по реда на глава ХXI от НПК в 15 - дневен срок от днес  пред ШОС.

 

Районен   съдия: