Р Е Ш Е Н И Е

 

266/20.6.2018г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, единадесети състав

На двадесети юни през две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                          Председател: Ростислава Георгиева

Секретар: Ил.Д.

Прокурор: Вл.Колев

Като разгледа докладваното от районния съдия

АНД №1474 по описа на ШРС за 2018 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

Настоящото производство е образувано на основание чл.375 и сл. от НПК.

От ШРП е внесено постановление, с което се прави предложение за освобождаване от наказателна отговорност на М.И.Г., с ЕГН********** - обвиняем по БП №609/2018 г. по описа на РУ - Шумен с налагане на административно наказание по реда на чл.78а от НК. Като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано за престъпление по чл.343в, ал.2 от НК, за което е предвидено наказание “лишаване от свобода” от една до три години и „глоба“ от 500 до 1200 лева, извършителят е осъждан за престъпления от общ характер, но е реабилитиран, не е бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК и с деянието не са причинени имуществени щети.

В съдебно заседание обвиняемият, редовно призован, се явява лично, като се признава за виновен и изразява съжаление за постъпката си.  

Представителят на ШРП поддържа предложението, като предлага на съда на обвиняемото лице да бъде наложено административно наказание „глоба“ в размер над минималния и около средния, предвиден в закона размер.

От приложените по делото писмени доказателства /БП №609/2018 г. по описа на РУ-Шумен/, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи от фактическа страна следното:

Обвиняемият М.И.Г. бил неправоспособен водач, тъй като никога не му било издавано свидетелство за управление на МПС. С наказателно постановление №17-0869-002869/03.11.2017 год. на ВПД Началник на сектор „ПП“ при ОД на МВР-Шумен, влязло в сила на 19.01.2018 год. бил наказан по административен ред за управление на МПС без съответно свидетелство за управление.

Въпреки посоченото обстоятелство и факта, че Г. не притежавал свидетелство за управление на МПС,  на 15.05.2018 год. в с.Илия Блъсков, община Шумен управлявал товарен автомобил марка „Фолксваген Транспортер“ с рег. №Н0878АР, като се движел по ул.“Г.Димитров“ в посока от дом №1 към дом №3. Около 16.20 часа на посоченото место бил спрян за извършване на рутинна проверка от служители при РУ Шумен. В хода на същата било констатирано,  че обвиняемия е неправоспособен водач на МПС. За констатираното нарушение на 15.05.2018 год. на Г. бил съставен Акт за установяване на административно нарушение серия Д, с бланков №213524/15.05.2018 год., който бил подписан от обвиняемия, без да изложи възражения по него.  

Въз основа на така установената фактическа обстановка съдът намира, че с деянието си М.И.Г. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление от общ характер, наказуемо по чл.343в, ал.2 от НК, а именно: на 15.05.2018 год., в с. Илия Блъсков, област Шумен, по ул.“Г.Димитров“ в посока от дом №1 към дом №3 управлявал МПС – товарен автомобил марка „Фолксваген Транспортер“ с рег. №Н0878АР, без съответно свидетелство за управление на МПС в едногодишен срок от наказването му по административен ред за същото деяние с Наказателно постановление №17-0869-002869/03.11.2017 год. на ВПД Началник на сектор „ПП“ при ОД на МВР-Шумен, влязло в сила на 19.01.2018 год.

В хода на съдебното производство от страна на обвиняемото лице не бяха представени доказателства, оборващи или поставящи под съмнение така установената фактическа обстановка. Така изложената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани в хода на досъдебното и съдебното производство гласни и писмени доказателства, приобщени на основание разпоредбата на чл.283 от НПК. 

Съдът намира, че са налице предпоставките по чл.78а от НК за освобождаване на обвиняемия от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, а именно:

-за престъпление по посочената квалификация законът предвижда наказание “лишаване от свобода” от една до три години и „глоба“ от 500 до 1200 лева,

-обвиняемият е осъждан за престъпления от общ характер, но е реабилитиран и не е освобождаване от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК

 -от престъплението не са настъпили имуществени вреди.

От субективна страна деянието е извършено с вина под формата на пряк умисъл, тъй като обвиняемото лице е съзнавало, че не притежава свидетелство за управление и че е бил наказан по административен ред за същото деяние с Наказателно постановление №17-0869-002869/03.11.2017 год. на ВПД Началник на сектор „ПП“ при ОД на МВР-Шумен, влязло в сила на 19.01.2018 год. и въпреки това отново е поел управлението на посочения по-горе автомобил.  

При определяне на наказанието, съдът отчете високата степен на обществена опасност на деянието - управление на МПС без съответно свидетелство за правоуправление, както и данните за личността на дееца - същия е осъждан, но е реабилитиран. Като смекчаващи отговорността обстоятелства съдът възприема направените от обвиняемото лице пълни самопризнание и изказаното съжаление за стореното. Като смекчаващо вината обстоятелство следва да бъде възприето и влошеното материално и семейно положение на Г.. Както става ясно от дадените от него обяснения в съдебно заседание, същият е земеделски производител, като декларира, че реализира доходи в размер около 600-700 лева месечно. В същото време очаква раждането на дете от жената, с която живее на семейни начала. Като отегчаващи отговорността обстоятелства следва да бъде възприето обстоятелството, че видно от приложената по досъдебното производство справка за нарушител на обвиняемия са били наложени множество административни наказания по Закона за движение по пътищата, за  извършени различни нарушения при управление на МПС, независимо от факта, че Г. никога не е притежавал свидетелство за управление на МПС.

Съобразявайки изложените обстоятелства, съдът счита за справедливо и съответно на извършеното от обвиняемия деяние на същия да бъде наложено наказание в размер над минимума и под средния на предвидената в разпоредбата на чл.78а, ал.1 от НК глоба, а именно 2000 лева. При определяне на наказанието съдът съобрази освен изложените по-горе обстоятелства, също и материалното положение на обвиняемия, което се установява от дадените от него обяснения.

С оглед на изложеното съдът намира, че така определеното наказание ще породи възпитателната и превантивна функция на наказанието у нарушителя и ще окаже своята възпираща и превъзпитателна роля и у другите членове на обществото.

            По отношение на санкцията “лишаване от право да управлява МПС”, съдът намира, че такава не може да бъде наложена спрямо Г., доколкото разпоредбата на чл.343г от НК, във вр. с чл.37, ал.7 от НК не предвижда подобно наказание за престъпление по чл.343в, ал.2 от НК.  

Предвид гореизложеното и на основание чл.378, ал.4, т.1 от НПК, съдът 

Р Е Ш И:

 

ПРИЗНАВА М.И.Г., с ЕГН**********, роден на *** ***, с постоянен адрес ***,  български гражданин, с основно образование, неженен, безработен, реабилитиран, за виновен в това, че на 15.05.2018 год., в с. Илия Блъсков, област Шумен, по ул.“Г.Димитров“ в посока от дом №1 към дом №3 управлявал МПС – товарен автомобил марка „Фолксваген Транспортер“ с рег. №Н0878АР, без съответно свидетелство за управление на МПС в едногодишен срок от наказването му по административен ред за същото деяние с Наказателно постановление №17-0869-002869/03.11.2017 год. на ВПД Началник на сектор „ПП“ при ОД на МВР-Шумен, влязло в сила на 19.01.2018 год. - престъпление по чл.343в, ал.2 от НК, като на основание чл.78а, ал.1 от НК ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и му НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ “ГЛОБА” в размер на 2000 /две хиляди/ лева.

             Решението подлежи на обжалване или протестиране пред Шуменски окръжен съд в 15-дневен срок от днес.

                                                    

     РАЙОНЕН СЪДИЯ: