Р Е Ш Е Н И Е  

                                                                     320/16.7.2018г.  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, четиринадесети състав

На двадесет и седми юни две хиляди и осемнадесета година,

В публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Кръстев  

Секретар: Ф. А.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 1503 по описа за 2018г.

За да се произнесе взе предвид следното:  

Производство по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 46-0000029/13.04.2018год. на Началник ОО „АА“ гр. Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл. 105, ал.1 от ЗАвП на „МФ 1212“ ООД , ********** със седалище и адрес на управление гр. Велики Преслав обл. Шумен ул. „Черноризец Докс“ № 5, представлявано от Е.К.Я. ЕГН ********** е наложено административно наказание "имуществена санкция" в размер на 200 /двеста/ лева за извършеното нарушение. Жалбоподателят моли съда да отмени наказателното постановление, като неправилно. В съдебно заседание, редовно призован не се явява, не представя и писмена защита.

Административно наказващия орган, редовно призован, не изпраща процесуален представител.

Жалбата е била подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, от легитимирано за целта, лице. Същата отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН във връзка с чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

                ШРС, като прецени всички събрани доказателства поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази закона, намира жалбата за неоснователна, поради следните съображения:

            Дружеството жалбоподател извършва търговска дейност със собствен и нает транспорт, като извършва превози на товари. Във връзка с това с известие Рег. № 50-00-983-6/15-12.2017г. управителя на дружеството бил поканен да се яви в ОО „АА“ гр. Шумен, бул. „Ришки проход“ с набор от документи подробно изброени в известието, които обхващат периода от 01.01.2017г. до 31.10.2017г. Известието било получено от управителя на дружеството на 20.12.2017г., като срока за изпълнението му бил седем дена. Със заявление Рег. № 50-00-983-7/04.01.2018г. от страна на дружеството жалбоподател, било поискано този срок да бъде удължен с десет дена. В депозираното заявление било посочено, че в проверявания период, дружеството е превозвало единствено дървесина за собствена сметка, по смисъла на чл. 9 от Наредба Н-8/27.06.2008г. необходима за дейността на фирмата. За доказване на това тяхно твърдение, същите изискали копия от превозните билети от ДГС „Преслав“. За доставянето им бил необходим срок до 10.01.2018г. и в тази връзка било изискано удължаването на срока за явяване пред автомобилната администрация.

            На 13.03.2018г., около 10.00 часа, в сградата на ОО „АА“ гр. Шумен бул. „Ришки проход“ № 25 най-после се явил управителя на дружеството жалбоподател – Е.К.Я. и в нейно присъствие била извършена проверка на представените документи. За извършената проверка бил съставен Констативен протокол за комплексната проверка. Чрез информационната система на ИА „АА“, било установено, че дружеството жалбоподател извършва превоз на дървесина за собствена сметка, като за тази си дейност не е уведомило ИА „АА“ гр. Шумен, не по късно от деня на започване на дейността за извършване на превозите. За така констатираното нарушение на дружеството жалбоподател, от свидетеля И.С. бил съставен АУАН, серия А-2017 бл. № 243070. Акта бил съставен в присъствието на управителя на дружеството жалбоподател – Е.К.Я., предявен и подписан собственоръчно от нея, като в графата възражения е записано „нямам възражения.“ В срока по чл. 44 ал.1 от ЗАНН, възражения не били представени. Въз основа на съставения акт за установяване на административно нарушение, Началник ОО „АА“ гр. Шумен издал Наказателно постановление № 46-0000029/13.04.2018год. на Началник ОО „АА“ гр. Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл. 105, ал.1 от ЗАвП на „МФ 1212“ ООД , ********** със седалище и адрес на управление гр. Велики Преслав обл. Шумен ул. „Черноризец Докс“ № 5, представлявано от Е.К.Я. ЕГН ********** е наложено административно наказание "имуществена санкция" в размер на 200 /двеста/ лева за извършеното нарушение.

Изложената фактическа обстановка, съдът прие за установена въз основа на приетите и приложени писмените доказателства, както и гласните – разпитаните актосъставител и свидетел.

            При така установената фактическа обстановка, съдът приема от процесуално - правна страна, че атакуваното НП е издадено от компетентен орган- видно от Заповед РД-08-249/15.05.2015г. издадена и подписана от министър М. и в процеса на неговото издаване не са били допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, водещи до неговата отмяна.

            В настоящият случай е установено и доказано, че дружеството жалбоподател не е уведомявало писмено ИА „АА“, че извършва превоз за собствена сметка на товари еднократно, не по късно от деня на започване на дейността за извършване на превозите каквото е изискването на чл. 12б ал.11 от ЗАвП. Именно това нарушение е извършил жалбоподателя, пренебрегвайки изискванията на закона, това те писмено потвърждават в депозираното при АНО Заявление.

Съгласно административно-наказателната разпоредба на чл.105 от Закона за автомобилния превоз, действащ към момента “За нарушения на този закон и на подзаконовите нормативни актове, издадени въз основа на него, с изключение на изискванията за превоз на опасни товари, за които не е предвидено друго наказание, се налага наказание глоба или имуществена санкция 200 лв.“

Законодателят е фиксирал размера на административните наказания и не е предоставил никакви възможности за определяне на по-ниски или по-високи наказания. В настоящият случай, при определяне на административното наказание, административно наказващият орган е наложил предвидения абсолютен размер, който не може да бъде намален от съда.

Административно наказващият орган правилно е квалифицирал нарушението, което е било осъществено, както от обективна, така и от субективна страна и правилно е приложил съответната административно-наказателна разпоредба на Закона за автомобилния транспорт, като се е съобразил с разпоредбата на чл.53 ал.2 от ЗАНН и като е взел предвид, че осъществяването на нарушението и самоличността на лицето, са били установени по безспорен начин. Съдът не констатира наличието на съществени процесуални нарушения в процедурата по издаването на АУАН и НП, които да опорочават самото НП и да повлекат неговата отмяна. При индивидуализацията на наказанието административно-наказващия орган се е придържал към съответния размер съобразно чл. 105 от ЗАвП, в съответствие с чл.27 ал.2 от ЗАНН и т.1 от ППВС №10/28.09.1973г. и поради това, съдът намира, че наложеното му административно наказание е справедливо и съответно на извършеното нарушение, съгласно наличните данни в преписката.

Съдът намира, че не е налице маловажен случай на извършено нарушение по чл. 28 от ЗАНН, доколкото се касае за пренебрегване изискванията на закона и обществената опасност на деянието не се отличава от останалите нарушения от този вид. Видно от доказателствата по преписката е, че от страна на дружеството това изискване по една или друга причина въобще не е било спазвано.

Предвид гореизложеното, съдът намира, че в административно наказателното производство е безспорно установено и доказано, както извършеното нарушение, така и неговия субект, поради което атакуваното наказателно постановление  е правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено.    

            Водим от горното и на основание чл.63,ал.1 предл. първо от ЗАНН, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

потвърждава Наказателно постановление № 46-0000029/13.04.2018год. на Началник ОО „АА“ гр. Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл. 105, ал.1 от ЗАвП на „МФ 1212“ ООД , ********** със седалище и адрес на управление гр. Велики Преслав обл. Шумен ул. „Черноризец Докс“ № 5, представлявано от Е.К.Я. ЕГН ********** е наложено административно наказание "имуществена санкция" в размер на 200 /двеста/ лева.

Решението подлежи на касационно обжалване пред ШАС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.  

 

                                                                                               Районен  съдия: