Р Е Ш Е Н И Е

 

                                                                     386/13.9.2018г.                                   

 

                                         В  ИМЕТО НА НАРОДА  

 

Шуменският районен съд, в открито съдебно заседание на двадесет и девети август през две хиляди и осемнадесета година, в  състав:  

                                                                                    Председател: Д. Георгиева  

при участието на секретаря В. И., като разгледа докладваното от районния съдия ВАНД № 1541 по описа на ШРС за 2018г., за да се произнесе взе предвид следното:

Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е Наказателно постановление № 46-0000059/10.05.2018г. на Началник ОО „АА“ гр. Шумен, с което на основание чл.96б, ал.1 от ЗАвт.П на  „АЛТУР-96“ ЕООД, с ЕИК 203531887, със седалище и адрес на управление: с. Т., обл. Шумен, ул. *** № 17 е наложено административно наказание “имуществена санкция” в размер на 10 000 лева за нарушение на чл.23а, пр.1 от ЗАвт.П. В жалбата се твърди, че НП е незаконосъобразно, противоречи на материалния и процесуален закон, като в нея са изложени подробни доводи за това. Моли съда на отмени изцяло наказателното постановление. 

            Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежно легитимирано за целта лице, отговаря на изискванията чл.84 от ЗАНН, във връзка с чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

В открито съдебно заседание жалбоподателят редовно призован, изпраща упълномощен представител, който изцяло поддържа жалбата. Въззиваемата страна, редовно призована, не изпраща представител.

ШРС, след преценка на всички събрани доказателства поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази закона, намира жалбата за  основателна, поради следните съображения:

По делото е безспорно установено, че на 01.10.2017г. бил сключен договор между Сдружение "Футболен клуб Олимпия Шумен", представляван от свид. П.Х.П. и "Алтур 96" ЕООД, представлявано от А.М. , за превоз на спортисти, треньори, ръководители и служители на сдружението, за периода от 01.10.2017г. до 30.09.2018 г.(л.16-20). В изпълнение на договора, от президента на клуба – свид. П., на превозвача бил предоставен списък на ръководители, треньори и състезателки на женския футболен отбор за пътуване до гр. София за участие във футболна среща на 15.04.2018г.(л.29). Видно от изготвения списък към 13.04.2018г. пет от състезателките били непълнолетни. Въз основа на предоставения списък, от жалбоподателя била изготвена пътническа ведомост за случаен превоз(л.29) към пътен лист А № 015422 от 14.04.2018 г.(л.21). Във връзка с извършвания превоз на ФК "Олимпия" била издадена и фактура № 249/14.04.2018г.(л.22) от жалбоподателя, която в последствие била предадена на треньорите от клуба.

На 14.04.2018г. и на 15.04.2018г. свидетелят Е.М.А. управлявал автобус "Мерцедес Спринтер 413 ЦДИ" рег. № Н42 32ВМ с поставена табела "случаен превоз" с маршрут Шумен-София-Шумен, като превозвал групата от 11 души, описана в пътническата ведомост. Видно от този документ имената на лицата, описани в нея съвпадат с имената на лицата посочени в списъка, изготвен от свид. П. на 13.04.2018г.

След приключване на футболната среща, участничките в мача потеглили обратно от гр. София към гр. Шумен с организирания транспорт. В процеса на придвижването една от състезателките била оставена на разклона за гр. Лясковец, след което автобусът потеглил в посока гр. Шумен. На около 5-6 километра след разклона, свид. А. видял насреща си – в лентата му за движение, лек автомобил, изпреварващ 4 – 5 автомобила. Свид. А. изтеглил автобуса най вдясно да освободи място за движещия се срещу него автомобил, но последния не успял да се прибере и ударил странично автобуса, който се преобърнал в канавката. ПТП – то станало на гл. път І-4, км.138 в посока София – Варна. Свидетелите А. и Д.Я.Д. – пом. треньор извели състезателките извън автобуса и същите били откарани за оказване на спешна помощ в гр. Горна Оряховица.  На мястото на инцидента пристигнали и служители на областен отдел "Автомобилна администрация" гр. Велико Търново.

По разпореждане на началника на ОО „АА“ гр. Шумен на 17.04.2018г. била извършена тематична проверка на жалбоподателя „АЛТУР-96“ във връзка с настъпилото ПТП на 15.04.2018г. Въз основа на съставен от служители на ОО “АА“ Велико Търново, акт за установяване на административно нарушение на водача на автобуса – свид. Е. А. за превоз на деца или ученици през тъмната част на денонощието, свидетелите К.Л.К. и И.С.С. установили, че управителя на превозвача „АЛТУР-96“ ЕООД е разпоредил или допуснал да се извърши превоз на ученици в тъмната част на денонощието. Във връзка с тази констатация, на 17.04.2018г., свидетелят И.С. съставила акт за установяване на административно нарушение на дружеството-жалбоподател, за това, че превозвачът е допуснал или разпоредил извършването на случаен превоз на ученици през тъмната част на денонощието. Актосъставителят посочил, че с описаното деяние е нарушена разпоредбата на чл.23а, пр.1 от ЗАвт.П. Актът за установяване на административно нарушение бил съставен в присъствието на свидетеля К.К. и на управителя на  дружеството – жалбоподател и подписан от него без възражения. Впоследствие дружеството - жалбоподател не се е възползвало от законното си право и не е депозирало допълнителни писмени възражения в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН. Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено наказателно постановление № 46-0000059 от 10.05.2018г. на Началника на ОО “АА” гр. Шумен, с което на „АЛТУР-96“ ЕООД, Булстат 203531887, представлявано от А. Е.ова М., ЕГН ********** е наложена „имуществена санкция” в размер на 10 000 /десет хиляди/ лева на основание чл.96б, ал.1 от Закона за автомобилните превози /ЗАвт.П/ за нарушение на чл.23а, пр.1 от ЗАвт.П.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от събраните по делото писмени и гласни доказателства - от разпита в съдебно заседание на актосъставителя и свидетелите, както и от присъединените на основание чл.283 от НПК писмени доказателства.

Съгласно разпоредбата на чл.63, ал. 1 от ЗАНН, в настоящото съдебно производство съдът следва да провери законността на обжалваното наказателно постановление, т.е. дали правилно е приложен както процесуалния, така и материалния закон, независимо от основанията, посочени от жалбоподателя – арг. от чл.314, ал. 1 от НПК вр. чл. 84 от ЗАНН.

Предвид установената по-горе фактическа обстановка, съдът приема, че атакуваното наказателно постановление е издадено от компетентен орган, но при допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, както и на материалния закон, водещи до неговата отмяна.

 Съдът констатира, че нито в акта, нито в постановлението са посочени дата и място на извършване на нарушението, с което са опорочени императивните изисквания на чл.42, т.3 от ЗАНН, съответно чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН. Датата, посочена в АУАН и НП – 17.04.2018г., и мястото – в с. Т., обл. Шумен се свързват със съставяне на АУАН и с извършената тематична проверка, но същите по никакъв начин не индивидуализират деянието, в което се е изразило същинското нарушение. В конкретния случай, видно от съдържанието на АУАН и НП, са вписани две дати – дата на извършване на проверката и дата на настъпило ПТП, но не и дата на осъществяване на административното нарушение, което е санкционирано.

Съдът намира, че и липсва пълно описание на нарушение. Като описание на установеното нарушение е посочено, следното: „…при проверка от екип инспектори от ОО „АА“ – Велико Търново на автобус „Мерцедес Спринтер 413 ЦДИ“ с рег. № Н42 32ВМ от кат. М2, управляван от водача г-н Е. А., извършващ в момента на проверката „случаен превоз“ на организирана група деца и ученици по маршрут от гр. Шумен до гр. София и обратно, се установи, че г-жа М. в качеството си на управител е извършила следното нарушение: Превозвачът е допуснал или разпоредил извършването на случаен превоз на деца или ученици през тъмната част на денонощието.“ Г-жа М., в качеството си на управител ли е допуснала или разпоредила или дружеството „АЛТУР-96“ ЕООД в качеството му на превозвач е допуснало или разпоредило, остава абсолютно неясно. Освен това в описанието на установено нарушение е описано, че е извършван „случаен превоз“ на организирана група деца и ученици, а видно от приложените по делото писмени доказателства се установява, че са превозвани треньори и състезателки на женския футболен отбор „Олимпия“.

ЛТУР-96" ЕООД е ангажирано с административнонаказателна отговорност, след като АНО се е позовал на чл. 96б, ал.1 от Закона за автомобилните превози В цитираната разпоредба е посочено, че се наказва с имуществена санкция, който допусне или разпореди извършването на случаен превоз на деца и/или ученици извън периода на светлата част на денонощието. Това означава, че законодателят е предвидил, че тази санкционна норма е приложима, както за превозвач, който допусне извършването на подобен превоз, така и по отношение на превозвач, който разпореди извършването на случаен превоз на деца и/или ученици извън светлата част на денонощието. В процесното наказателно постановление, административнонаказващия орган е вписал, че жалбоподателя е допуснал или разпоредил извършването на случаен превоз на деца или ученици през тъмната част от денонощието, без да конкретизира в какво точно се състои изпълнителното деяние - дали се касае за допускане или за разпореждане от страна на жалбоподателя. В наказателното постановление фигурира израза "предвид тежестта на нарушенията, наличието на подбуди за извършването им" поради което и се създава впечатление, че АНО е констатирал две административни нарушения, а същевременно е наложил едно административно наказание, като за съда въобще не става ясно, ако са констатирани две административни нарушения /допускане и разпореждане/ за кое от двете е наложено административно наказание и по каква причина за другото административно нарушение не е наложено наказание, тъй като липсват каквито и да било мотиви в тази насока.

Кой е субектът на процесното административно нарушение – г-жа М. или „АЛТУР-96“ ЕООД не може да бъде установено нито от АУАН, нито от издаденото въз основа на него, НП. Каква е формата на изпълнителното деяние – „допуснал“ или „разпоредил“ също остава абсолютно неясно и неустановено. 

Предвид гореизложеното настоящият съдебен състав намира, че атакуваното наказателно постановление е издадено при допуснато нарушение на процесуалните правила, което е от категорията на абсолютните и е основание за отмяна на атакуваното наказателно постановление, без спорът да се разглежда по същество.

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

            ОТМЕНЯВА  като незаконосъобразно Наказателно постановление № 46-0000059 издадено на 10.05.2018г. от Началник отдел гр. Шумен при ОО “АА” гр. Шумен, с което на АЛТУР-96“ ЕООД, с ЕИК 203531887, със седалище и адрес на управление: с. Т., обл. Шумен, ул. *** № 17, представлявано от А. Е.ова М.  на основание чл.96б, ал.1 от ЗАвт.П е наложено административно наказание “имуществена санкция” в размер на 10 000 /десет хиляди/ лева за нарушение на чл.23а, пр.1 от ЗАвт.П.

 

                Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд по реда на Глава Дванадесета от АПК в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.

                                              

                                                                       РАЙОНЕН  СЪДИЯ: