Р Е Ш Е Н И Е

                                                            291/2.7.2018г.

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, четиринадесети  състав

На втори юли две хиляди и осемнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:  

Председател:Кр. Кръстев                                              

Секретар: Ф. А.

Прокурор: М. Николаева

Като разгледа докладваното от районния съдия

Наказателно дело от административен характер № 1586 по описа за 2018г.  

Р  Е  Ш  И :

 

           ПРИЗНАВА К.Й.Ж. с ЕГН **********, български гражданин, роден на ***г***, женен, със средно образование, работи, неосъждан ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че на 04.06.2018г. в гр. Шумен, управлявал моторно превозно средство – мотоциклет марка „Сузуки Бъргман“ с рама. № JSIAN111100, без регистрационна табела, което не е регистрирано по надлежния ред, предвиден в Закона за движение по пътищата и Наредба I-45 от 24.03.2000г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства издадена от Министъра на вътрешните работи - престъпление по чл. 345 ал.2 от НК във вр. с чл. 345 ал.1 от НК и на основание чл. 78 А ал.1 от НК  ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ  като му налага административно наказание “ГЛОБА” в размер на 1000 / хиляда / лева. 

Решението подлежи на обжалване и протест по реда на глава ХХІ от НПК в 15 - дневен срок от днес пред ШОС.

 

Районен   съдия:

 

 

 

 

Мотиви  към  решение  по  НАХД № 2651 по описа  за  2017г.  на  ШРС

 

            Производство по глава 28 от НПК.

            С постановление от 03.11.2017г. на ШРП е предложено на ШРС да бъде прекратено наказателното производството против К.К.Н. от гр. Шумен за престъпление по чл.345 ал.2 от НК, като е прието, че са налице предпоставките по чл.78а от НК и предлага да му бъде наложено административно наказание.

            Деецът редовно призован не се явява в съдебно заседание, не изпраща и процесуален представител.

            За ШРП редовно призовани се явява прокурор, който пледира за налагане на наказание по чл. 78а от НК в размер около минималния предвиден по закон.

            От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Обвиняемия К.К.Н. не притежавал свидетелство за управление на МПС, но през месец август 2017г. си закупил / без оформяне на писмен договор с нотариална заверка/ мотопед марка „Пиаджо“, с рама № ZAPC1800003003752. След закупуването му същият не бил регистриран в сектор „Пътна полиция“ при ОД МВР – гр. Шумен, като Н.започнал да го управлява без да го регистрира по надлежния ред. Предвид наличната нормативна уредба въпросният мотопед попадал в категория L, съгласно разпоредбата на чл. 149 ал.1 т.1 от ЗДвП и подлежал на задължителна регистрация, която се извършвала съгласно Наредба № I-45 от 24.03.2000г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства, издадена от Министъра на вътрешните работи.

            На 27.10.2017г. около 17.40 часа, в с. Друмево обл. Шумен, обв. Н.управлявал мотопеда по ул. „Маршал Толбухин“ в посока с. Черноок, където до дом № 38 бил спрян за проверка от полицейски екип на РУ – Шумен, който забелязал, че водача на мотопеда бил без предпазна каска. При извършената проверка полицейските служители констатирали, че мотопеда няма регистрационни табели и след направената справка в информационните масиви на МВР се установило, че същият не е регистриран в сектор „ПП“ при ОДМВР – Шумен.

            Управлявайки собствения си мотопед „Пиаджо“, без да е регистриран, обвиняемият Н.е осъществил от обективна и субективна страна престъпния състав на чл. 345 ал.2 от НК, а именно на 12.10.2017г. в с. Друмево обл. Шумен, управлявал моторно превозно средство – мотопед „Пиаджо“, който не е регистриран по надлежния ред, предвиден в Закона за движение по пътищата и Наредба I-45 от 24.03.2000г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства издадена от Министъра на вътрешните работи.

За престъплението по горепосочената квалификация, законът предвижда наказание лишаване от свобода до една години или глоба от 500 до 1000 лева. Същевременно се установи, че нарушителя е пълнолетен не е осъждан и не е освобождавани от наказателна отговорност по реда на раздел IV от глава VIII от НК, а в резултат на деянието няма нанесени преки и съставомерни имуществени вреди, така че следва да бъде освободен от наказателна отговорност при условията на чл.78а от НК. С оглед определяне размера на предвиденото наказание, съдът отчете, че нарушителя  не представлява голяма обществена опасност - по делото са налице добри характеристични данни за него, че целите на наказанието могат да бъдат постигнати като му бъде наложено административно наказание на основание чл.78а ал.1 от НК "глоба" в размер на 1000 лв. 

По този начин и с това административно наказание съдът счита, че ще бъдат постигнати целите на генералната и специалната превенция.

Водим от горното и на основание чл.378 ал.4 т.1 от НПК, съдът постанови решението си.

                                                                                               

                                                                                                Районен  съдия: