Р Е Ш Е Н И Е

 

307/10.7.2018г. ,  гр. Шумен

                                                                                             

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

              Шуменският районен съд в открито съдебно заседание на десети юли две хиляди и осемнадесета година в състав:                                               

ПРЕДСЕДАТЕЛ:    ЕМИЛИЯН АНГЕЛОВ  

при участието на секретар Ф. А. и прокурор Стоянова, като разгледа докладваното от районен съдия АНД № 1663/2018 г. взе предвид следното:

            Производството е образувано на основание чл. 414а и следващите от НПК.

С постановление от 15.06.2018 г. РП Шумен е направила предложение за освобождаване от наказателна отговорност на П.Р.С. – обвиняем по ДП № 1422/2016 г. по описа на РУ при ОДМВР - Шумен и налагане на административно наказание по чл. 78а от НК, като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано по отношение на П.Р.С. за извършено от него престъпление по чл. 345а, ал. 3 от НК.

 В съдебно заседание представителя на държавното обвинение пледира за налагане на обвиняемия, административно наказание към минималния предвиден от законодателя размер.

От приложените по делото писмени доказателства по ДП № 1422/2016 г. по описа на РУ Шумен при ОДМВР - Шумен, се установи от фактическа страна следното: Обвиняемият П.Р.С. на 13.12.2016 г. около 01.00 часа се движил по ул. Ген. Скобелев в гр. Шумен заедно с лицето П. Н. П.. По същото време на същото място служители на МВР – К. Д. К.и С. С.изпълнявали служебните си  задължения, а именно, осъществявали обход. Спрели обвиняемия и лицето, което го придружавало за проверка. При установяване на самоличността им, свид. К. забелязал две пакетчета със суха тревиста маса, намираща се в джоба на връхната дреха на обвиняемия. Попитах го какво съдържат двете пакетчета, при което обвиняемият отговорил, че е чай. При този отговор от страна на П.С., служителите на МВР предприели задържането му на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от ЗМВР. При задържането му бил осъществен обиск по ЗМВР, като обвиняемият предал намиращите се в нещо вещи, между които били два броя пакетчета със суха тревиста маса и една цигара марка „GD“ на служител на МВР – С. С. С., за което бил съставен протокол за обиск на лице. Била е назначена физикохимическа експертиза, която да даде отговор на въпроса дали приобщените по ДП 2 бр пакетчета с тревиста маса и 1 бр. цигара представляват наркотични вещества. Заключението на вещото лице било, че в представената за изследване растителна маса не са открити вещества поставени под Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, като е открито наличие на веществото 5F-ADF, познато още като 5F-MDMB-PINACA, което е синтетичен канабидоид. Назначена била и съдебномедицинска експертиза,  с оглед установяване на обстоятелството, веществото 5F-MDMB-PINACA предизвиква ли у човека аналогично действие с поставените под контрол наркотични вещества, както и какво е въздействието му върху психиката и организма на  човека. Заключението на вещото лице е, че цитираното по-горе вещество открито в държаната от П.С. суха зелена тревиста маса е химичен аналог на поставените под контрол по смисъла на чл. 3, ал. 2 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, високо рискови химични аналози на веществата от индолната и индазолната група на синтетичните канабиноиди /хибрид между структурите на поставените под контрол вещества STS0-135 MDMB и CHMICA/.

С деянието си обвиняемият П.Р.С. е осъществил от обективна и субективна страна престъпния състав на чл. 354а, ал. 5 от НК, вр. чл. 354а, ал. 3, т. 1, предл. 2-ро от НК, а именно на 13.12.2016 г. в гр. Шумен без надлежно разрешително държал растителна маса с тегло 1,29 гр., съдържаща веществото Метил-2-(1-(5-флуорпентил)-1Н-индазол-3-карбоксамид]-3,3-диметилбутаноат познато под синонимите 5F-ADB и 5F-MDMB – PINACA, представляващ аналог на високо рисково наркотично вещество – хибрид между структурите на поставените под контрол вещества STS-135 и MDMB и CHMICA включени в Списък № 1 на Наредбата за реда за квалифициране на растенията и веществата като наркотични към чл. 3, ал. 2 от ЗКНВП. Деянието следва да бъде квалифицирано като маловажен случай, тъй като е със сравнително ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на престъпленията от този вид, поради незначителността на вредните последици, тъй като същото е било държано за лична употреба, а не с цел разпространение.

За гореописаното деяние законодателят предвижда наказание „глоба“ до 1000 лева, т.е. налице е предвиденото в чл. 78а, ал. 1, б. „а“ от НК изискване.  

Към момента на извършване на деянието обвиняемият е бил осъждан за престъпления от общ характер, но реабилитиран и не освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК.

С деянието не са причинени имуществени вреди и не са налице предвидените в чл. 78а, ал. 7 от НК отрицателни предпоставки за прилагане на този законов текст.

 Съдът намира, че в случая са налице предпоставките по чл. 78а от НК за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на П.Р.С. към минималния предвиден размер.  

При определяне на наказанието, съдът отчете степента на обществена опасност на деянието и дееца и счита, че наказание “глоба” в минималния предвиден от законодателя размер ще породи възпитателната и превантивна функция у обвиняемия П.Р.С..

 С оглед гореизложеното и на основание чл. 78а, ал. 1 от НК, вр. чл. 354а, ал. 5 от НК, вр. чл. 354а, ал. 3, т. 1, предл. 2-ро от НК, съдът

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПРИЗНАВА П.Р.С. с ЕГН **********, р. на *** ***, с постоянна адресна регистрация в гр. Шумен, ул. Филип Тотю № 7 и настоящ адрес ***, със средно образование, не работи, неженен, осъждан - реабилитиран, ЗА ВИНОВЕН в това, че 13.12.2016 г. в гр. Шумен без надлежно разрешително, държал растителна маса с тегло 1,29 гр., съдържаща веществото Метил-2-(1-(5-флуорпентил)-1Н-индазол-3-карбоксамид]-3,3-диметилбутаноат познато под синонимите 5F-ADF и 5F-MDMB – PINACA, представляващ аналог на високо рисково наркотично вещество – хибрид между структурите на поставените под контрол вещества STS-135 и MDMB и CHMICA включени в Списък № 1 на Наредбата за реда за квалифициране на растенията и веществата като наркотични към чл. 3, ал. 2 от ЗКНВП – престъпление по чл. 354а, ал. 5 от НК, вр. чл. 354а, ал. 3, т. 1, предл. 2-ро от НК, като на основание чл. 78а, ал. 1 от НК го освобождава от наказателна отговорност и му налага административно наказание „глоба” в размер на 1000.00 /хиляда/ лева.

ОСЪЖДА П.Р.С. с ЕГН ********** да заплати в полза на държавата сумата от 353.45 /триста петдесет и три лева и четиридесет и пет стотинки/ лева, представляваща направени деловодни разноски по ДП № 1422/2016 г. на РУ при ОДМВР – Шумен, която следва да бъде внесена по сметка на ОД на МВР, както и такса в размер на 5.00 /пет/ лева при издаване на изпълнителен лист, по сметка на РС Шумен.

 

На основание чл. 354а, ал. 6 от НК, отнема в полза на държавата приложените по делото веществени доказателства, които са на съхранение в ЦМУ – София и които следва да бъдат унищожени - 1 брой полиетиленов плик, запечатан с восъчен печат на НИК и с етикет PKG-0033848, съдържащ неизразходваната част от обекти 1 и 2, представени за изследване в НИК при МВР, а именно:

-          1.05 грама растителна маса, съдържаща веществото Метил-2-(1-(5-флуорпентил)-1Н-индазол-3-карбоксамид]-3,3-диметилбутаноат познато под синонимите 5F-ADB и 5F-MDMB – PINACA /обект 1/

-          0.24 грама растителна маса, съдържаща веществото Метил-2-(1-(5-флуорпентил)-1Н-индазол-3-карбоксамид]-3,3-диметилбутаноат познато под синонимите 5F-ADB и 5F-MDMB – PINACA / обект 2/

Както и 1 бр. полиетиленов плик, запечатан с восъчни печати на НИК – МВР София,с етикет PKG-029766, съдържащ транспортни опаковки и растителна маса 0.37 грама тютюн, на съхранение в ШРС, който след влизане в сила на решението следва да бъде оставен по делото.

 

Решението подлежи на обжалване и протест по реда на глава ХХІ от НПК, в 15-дневен срок пред ШОС от днес.

 

                                                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: