Р Е Ш Е Н И Е

                                                     556/26.11.2018г.  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, петнадесети състав

На девети ноември  две хиляди и осемнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:

Председател: Пл.Недялкова

Секретар: Цв. К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 1702 по описа за 2018г.

За да се произнесе взе предвид следното:

Производство по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление №17 – 0869 - 002264/26.09.2017г. на  ВПД Началник на сектор „ПП“ към ОДМВР - Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл.175 ал.3 предл.1  от ЗДвП на М.Е.С., ЕГН ********** ***, са наложени  административно наказание "глоба" в размер на  200 /двеста/ лева  и лишаване от право да управлява МПС за 6 месеца. Жалбоподателят моли съда да отмени наказателното постановление като незаконосъобразно, като излага конкретни доводи за това. Счита, че НП е издадено след изтичане на срока по чл.34 ал.3 от ЗАНН. Не оспорва констатираното нарушение по същество. Счита, че в конкретният случай се касае за маловажно нарушение. В съдебно заседание, редовно призован не се явява, не изпраща и  процесуален представител.

Процесуалния представител на въззиваемата страна, моли съда да потвърди   издаденото наказателно постановление като правилно и законосъобразно като излага доводите си затова.

Жалбата е подадена от надлежна страна в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което е процесуално допустима.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: На 12.08.2017г. около 10.50 часа свидетелите П.С.П. и С.К.К. – служители в  сектор „ПП“ при ОДМВР – Шумен спрели за проверка  движещ  се по ул. „Софийско шосе“ в гр.Шумен, в посока изхода на града, лек автомобил „Мерцедес ЦЛА 200 ЦДИ“ с транзитни табели  с рег. № 991Н064.   В хода на проверката констатирали , че лекият автомобил, управляван от жалбоподателя не е регистриран по надлежният ред за Р България, а транзитните табели били с изтекъл срок на валидност на 06.08.2017г. При проверката С. не оспорил нарушението. Предал доброволно регистрационните табели, за което бил изготвен съответния протокол.

За констатирано  нарушение на чл.140 ал.1 от ЗДвП му бил съставен АУАН серия Д 64561 от 12.08.2017г. Жалбоподателят подписал акта без възражения. Не се е възползвал от законното си право да депозира писмени възражения в законоустановения 3-дневен срок.  Въз основа на съставения акт, административно-наказващият орган  издал обжалваното НП като  възприел изцяло констатациите съдържащи се в АУАН. На основание  чл.175 ал.3 предл.1  от ЗДвП на М.Е.С., ЕГН ********** ***, са наложени  административно наказание "глоба" в размер на  200 /двеста/ лева  и лишаване от право да управлява МПС за 6 месеца., за нарушение на чл.140 ал.1 от ЗДвП.

Така изложената фактическа обстановка се потвърждава от събрани по делото доказателства, както и от показанията на разпитаните в съдебно заседание свидетели – П.С.П. и С.К.К., чиито показания подкрепят изцяло събраните по делото писмени доказателства и не са противоречиви.

При така установената фактическа обстановка съдът приема, че жалбоподателят е извършил визираното в акта и в НП нарушение по следните правни съображения: Съдът не констатира наличието на съществени процесуални нарушения в процедурата по издаването на АУАН и НП, които да опорочават самото НП и да доведат до неговата отмяна.  Актът за установяване на административно нарушение е съставен и препис от него е връчен на нарушителя, според изискванията на чл.40 и 43 от ЗАНН. Съдържа всички необходими елементи, посочени в чл.42 от ЗАНН. Наказателното постановление е съобразено с изискванията на чл.53 и 57 от ЗАНН.

Същественото в административно – наказателното производство е да се установи : има ли административно нарушение,  извършено ли е то от лицето посочено като нарушител и дали това лице го е извършило виновно.

Безспорно е установено от доказателствата по делото, а не се спори и между страните, че на процесната дата, жалбоподателят  е управлявал нерегистриран по надлежният ред за Р България лек автомобил „Мерцедес ЦЛА 200 ЦДИ“ с транзитни табели  с рег. № 991Н064, чийто срок на валидност бил изтекъл на 06.08.2017г. Съдът кредитира напълно показанията на свидетелите, тъй като техните показания са конкретни, ясни и последователни, изясняват в пълнота всички факти и обстоятелства във връзка с възприетото от тях действие на жалбоподателя. Освен това няма данни по делото, които да създават съмнения относно обективността и безпристрастността на тези свидетели, или да сочат на наличието на мотив да набедят жалбоподателя в нарушение, което не е извършил. Кореспондират със събраните по делото писмени доказателства. Съгласно разпоредбата на чл. 189 от ЗДвП, обстоятелствата, отразени в актовете, издадени по реда на този закон, се считат за доказани, до доказване на противното. Последното не бе доказано, именно, че жалбоподателят се е движел с регистрирано в Р България МПС. В съставеният акт за установяване на административно нарушение са отразени действителни факти и обстоятелства, относно нарушение на чл.140 ал.1 от ЗДвП. Същото не се оспорва и от нарушителя . Съдът намира , че в процеса не се доказаха факти и обстоятелства, които да оборят доказателствената сила на съставения акт.

Съдът намира, че  нарушението е извършено както от обективна, така и от субективна страна. Наказващият орган се е съобразил с действителната фактическа обстановка. Извършеното от жалбоподателя деяние е съставомерно  и е основание за реализирането на амнистративно – наказателната й отговорност. По делото не съществува спор относно личността на административно – наказателно отговорното лице  М.Е.С., в качеството му на водач на МПС. От субективна страна деянието е извършено умишлено. От обективна страна осъщественото деяние съдържа признаците на административно нарушение  на транспортното законодателство в частта му за спазване на законоустановения режим за движение по пътищата. Административно - наказващият орган правилно е издирил и приложил действащата за това нарушение санкционна разпоредба, а именно чл.175 ал.3 предл.1  от ЗДвП. Наложените наказания са в минимално предвидения размер.

Настоящият съдебен състав намира че, фактическите обстоятелства, свързани с настоящият случай, не указват на маловажност по смисъла на чл.28 от ЗАНН, особено, като се има предвид характерът на този вид нарушения и евентуалните последици, които биха могли да настъпят.В тази връзка следва да бъде отчетено и обстоятелството, че жалбоподателят е наказван многократно за нарушения на ЗДвП, което се установява еднозначно от приложената Справка за нарушител издадена от ОДМВР – Шумен. Очевидно санкционираното лице разкрива качества на личност с висока степен на обществена опасност, поради което  съдът намира, че правилно наказващият орган е преценил, че не се касае за маловажен случай.

Възражението  на жалбоподателят, че НП е издадено след изтичане на срока по чл.34 ал.3 от ЗАНН, съдът намира за неоснователно. Това свое възражение С. обосновава единствено с обстоятелството, че НП му било връчено на 14.06.2018г. Това само по себе си не обосновава извода, че НП не е издадено на посочената в него дата.

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът  

Р Е Ш И:

 

            ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление №17 – 0869 - 002264/26.09.2017г. на  ВПД Началник на сектор „ПП“ към ОДМВР - Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл.175 ал.3 предл.1  от ЗДвП на М.Е.С., ЕГН ********** ***, са наложени  административно наказание "глоба" в размер на  200 /двеста/ лева  и лишаване от право да управлява МПС за 6 месеца.

            Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

                                                                       

РАЙОНЕН СЪДИЯ: