Р Е Ш Е Н И Е

      531/20.11.2018г. ,               гр.Шумен  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, първи състав

На двадесет и трети октомври две хиляди и осемнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:  

Председател: Емилиян Ангелов

Секретар: В..

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВНАХД № 1709 по описа за 2018г. , за да се произнесе взе предвид следното:  

Производство по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е наказателно постановление № И-3500/18.05.2018год. на Кмета на Община - Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл.49 ал.1 т.6 от Наредба №1 на ОбС Шумен на „ГФ Чакър“ ЕООД с ЕИК 204182680  е наложено административно наказание "имуществена санкция" в размер на 200лв. /двеста лева/. В жалбата си до съда жалбоподателят моли съда да отмени  наказателното постановление, като незаконосъобразно и неоснователно. В   съдебно заседание, жалбоподателят,  редовно призован  се представлява от адв.М., който поддържа депозираната жалба, като пледира за отмяна на издаденото наказателно постановление..

Въззиваемата страна редовно призована,  изпраща представител  в съдебно заседание в лицето на юриск. П., който оспорва изцяло депозираната жалба.

Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН и поради това е допустима.

Жалбата е неоснователна.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: С наказателно постановление № И-3500/18.05.2018год       на Кмета на Община Шумен, на жалбоподателят ГФ Чакър“ ЕООД на осн. чл.49 ал.1 т.6 от Наредба №1 на ОбС Шумен  е наложено административно наказание "имуществена санкция" в размер на 200лв. /двеста лева/ за това, че ”в качеството си на търговец, стопанисващ, търговски обект кафе-аператив, находящ се на ул.“Маршал Толбухин“ №1 в с.Друмево общ.Шумен, работи с удължено работно време, без да има издадена заповед от кмета на Община Шумен за това“, като е посочено, че по този начин  е нарушил чл.15 ал.6 от Наредба №1 на ОбС Шумен . Обжалваното наказателно постановление е издадено въз основа на АУАН № 010380/02.03.2018г., в който е посочено, че на 17.02.2018г., в 00.45 часа,  в търговски обект- кафе-аператив, находящ се на ул.“Маршал Толбухин“ №1 в с.Друмево общ.Шумен, стопанисван от жалбоподателя е имало присъствие на клиенти и музикалната уредба е озвучавала този търговски обект, а за този обект няма издадена заповед на кмета на Община Шумен за удължено работно време. В АУАН е отбелязано, че  за така извършената проверка е изготвена докладна записка от служители на РУ Шумен, като акта е съставен в присъствието на представляващ ГФ Чакър“ ЕООД , който го е подписал без възражения по същество, а  етбелязал, че ще депозира такива впоследствие, но  такива не са депозирани и в изискуемия в чл.44 ал.1 от ЗАНН срок.  В  съдебно заседание, актосъставителя К. изтъкна, че АУАН е съставен въз основа на докладна записка, изготвена от полицейски служители, които са направили проверка на стопанисвания от жалбоподателя търговски обект, както и че за този обект няма  издадена заповед на кмета на Община Шумен за удължено работно време От своя страна свидетелите Д. и П./***/ заявиха в съдебно заседание, че по време на специализирана полицейска операция  на 17.02.2018г., около 00.45 часа са установили, че в питейното заведение, стопанисвано от жалбоподателя се чувало силна музика и вътре имало множество клиенти, като въпреки, че помолили жалбоподателя да им предостави някакви документи, същия категорично отказал, като им заявил, че в заведението има частно парти.

При така установената фактическа обстановка съдът намира, че издаденото наказателно постановление е правилно и законосъобразно, тъй като жалбоподателят действително е извършил визираното в акта и в НП административно нарушение по следните правни съображения: Съгласно разпоредбата на чл 15 ал.6 от Наредба №1 на ОбС Шумен се забранява  работа с удължено работно време на търговски обекти без да притежават заповед на кмета на Община Шумен за това. В конкретния случай, по безспорен начин е установено, че жалбоподателя „ГФ Чакър“ ЕООД стопанисва търговски обект- кафе-аператив, находящ се на ул.“Маршал Толбухин“ №1 в с.Друмево общ.Шумен и в този обект на 17.02.2018г. , около 00.45 часа е имало клиенти, които са слушали музика, , което означава, че то е изпълнявало функцията си на търговски обект. Вя рно от показанията на свидетелите  Ш. А.и А. П., доведени в съдебно заседание от жалбоподателя се установява, че в заведението имало хора, тъй като друго лице организирало мероприятие по случай деня на лозаря , но за съда остава напълно ирелевантно обстоятелството, каква е била причината, търговския обект да работи в споменатия по горе час, тъй като за да работи едно заведение през зимния период след 23.00 часа/17.02. попада в този период/ е необходимо да има издадена заповед от кмета на Община Шумен за това, като от показанията на актосъставителя се установи, че жалбоподателя не е и подавал заявление за удължено работно време.

Предвид изложеното, съдът намира, че жалбоподателя ГФ Чакър“ ЕООД е осъществил  състава на чл 15 ал.6 от Наредба №1 на ОбС Шумен .  Административнонаказващия орган правилно е квалифицирал административното нарушение и правилно се е позовал на разпоредбата на чл.49 ал.1 т.6  от Наредба №1 на ОбС Шумен     при определяне на наказанието , като се е съобразил, че се касае за инцидентен случай , поради което и е  наложил административно наказание в размер идентичен със законовия минимум.

Съдът не констатира нарушения на императивните разпоредби на ЗАНН при издаването на НП, водещи до опорочаването му и повличащи основание за отмяна.

По изложените съображения, съдът намира, че издаденото наказателно постановление е правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено, а жалбата като неоснователна следва да бъде оставена без уважение.

Водим от горното и на основание чл. 63 ал. 1 предл. първо от ЗАНН, съдът

 

                                                  Р  Е  Ш  И :

 

ПОТВЪРЖДАВА изцяло наказателно постановление № И-3500/18.05.2018год . на Кмета на Община – Шумен.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд по реда на АПК в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.

                                                        

                                                           Районен  съдия: