Р Е Ш Е Н И Е

 

502/8.11.2018г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, единадесети състав

На седемнадесети октомври през две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                                       Председател: Ростислава Георгиева  

Секретар: Ил.Д.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД №1775 по описа на ШРС за 2018 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е наказателно постановление №18-0869-001136 от 12.06.2018 год. на ВПД Началник сектор към ОД на МВР – Шумен, сектор Пътна полиция-Шумен, с което на М.И.К., с ЕГН**********,*** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 100 /сто/ лева на основание чл.183, ал.5, т.2 от ЗДвП. Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление като незаконосъобразно и неправилно. Като алтернативно искане моли да бъде приложена разпоредбата на чл.28 от ЗАНН.

В съдебно заседание същият се явява лично, като поддържа жалбата и моли наказателното постановление да бъде отменено изцяло. Излага подробно мотивите си в тази насока.

            Процесуалният представител на ОД на МВР – гр.Шумен - административно-наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН, в съдебно заседание оспорва жалбата и моли наказателното постановление да бъде потвърдено изцяло.

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Разгледана по същество жалбата е неоснователна, поради следните съображения:

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Жалбоподателят М.И.К. на 02.01.2018 год. управлявал собствения си лек автомобил марка “Фолксваген Пасат”, с ДК№ Н 8622 ВК, като се движел по ул.”Марица” в гр.Шумен в посока ул.“Климент Охридски“. Около 11.25 часа приближил намираща се на същата улица пешеходна пътека, обозначена с пътен знак Д-17 и с пътна маркировка тип „зебра“. В същото време в посока негово дясно наляво по същата пешеходна пътека възнамерявала да пресече пешеходка. Жалбоподателят  не намалил скоростта и не спрял, за да пропусне пешеходката, което обстоятелство било възприето от свидетелите Г.П.М. и Ц.П.К. – и двамата на длъжност младши автоконтрольори в сектор ПП към ОД на МВР – Шумен, които по същото време с помощта на управлявания от свидетеля М. служебен автомобил се движели по същата улица, но в обратна посока. След изчакване пресичането на пешеходката, двамата свидетели обърнали служебния полицейски автомобил и последвали автомобила на жалбоподателя, като успели да го спрат на ул.“Климент Охридски“, до дом №32. На нарушителя бил съставен Акт за установяване на административно нарушение №1136 от 02.01.2018 год., с бланкетен номер 068801.  Актосъставителят е посочил, че с горното деяние от страна на М.И.К. е нарушена разпоредбата на чл.119, ал.1 от ЗДвП. Актът е подписан от нарушителя, като същия е изложил под формата  на възражение, че във въпросния момент  е намалил скоростта  с готовност за спиране, но пешеходецът е бил на тротоара и е нямал намерение да пресича. Впоследствие се е възползвал от законното си право и в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН е депозирал допълнителни писмени възражения, в които излага, че при приближаване към пешеходната пътека се е движел със скорост около 39 км./час и че в момента, в който е преминавал през пешеходната пътека пешеходката се е намирала на тротоара и не  е била стъпила на нея. Във връзка с така депозираното възражение е била извършена проверка, резултатите от която са обективирани в Докладна записка рег. №869р-3814/12.06.2018 год. Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка, подаденот овъзражение и извършената проверка във връзка с него е издадено наказателно постановление №18-0869-001136 от 12.06.2018 год. на ВПД Началник сектор към ОД на МВР – Шумен, сектор Пътна полиция-Шумен, с което на М.И.К., с ЕГН**********,*** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 100 /сто/ лева на основание чл.183, ал.5, т.2 от ЗДвП.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени и гласни доказателства, от разпита в съдебно заседание на актосъставителя Г.П.М. и на свидетеля Ц.П.К., както и от присъединените на основание чл.283 от НПК писмени доказателства.

Съдът намира, че събраните в хода на производството гласни доказателства чрез разпита на свидетелите М. и К., следва да бъдат кредитирани изцяло. Същите са категорични, непротиворечиви и почиват на техни преки и лични възприятия на развилата се пред тях ситуация. В същото време показанията на посочените свидетели се подкрепят и от останалия събран по делото доказателствен материал и по-конкретно от изисканите и приложени като писмено доказателство по делото схеми на поставената вертикална и хоризонтална сигнализация на пътния участък на “Марица“ до кръстовището с ул.“Климент Охридски“.

При така установената фактическа обстановка по отношение на нарушението, визирано в пункт първи на наказателното постановление съдът съобрази от правна страна следното:

Съгласно разпоредбата на чл.119, ал.1 от ЗДвП при приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре. От материалите по делото се установява, а и не се спори от страна на самия жалбоподател, че на 02.01.2018 год. около11.25 часа се е движел по ул.”Марица” в гр.Шумен в посока ул.“Климент Охридски“.  В същото време от разпита на свидетелите Г.П.М. и Ц.П.К. се установява, че непосредствено преди да приближи и премине по намиращата се на ул.“Марица“ пешеходна пътека от дясната страна на платното за движение /спрямо движението на жалбоподателя/ се е намирала пешеходка, която е възнамерявала да пресече пешеходната пътека и вече е била стъпила на нея. Поради обстоятелството, че К. не е намалил скоростта си на движение, за да спре и да пропусне пешеходката, последната се е върнала на тротоара и е изчакала преминаването на автомобила, без да успее да пресече. 

В тази връзка съдът не кредитира твърденията на жалбоподателя, изложени в жалбата и в съдебно заседание, че пешеходката е стояла на тротоара, не е била стъпила на пешеходната пътека и той не е бил разбрал, че същата има намерение да пресече по обозначената пешеходна пътека. Така посочените твърдения са изолирани, недоказани, не кореспондират с останалия събран по делото доказателствен материал и имат за цел единствено  оневиняване на жалбоподателя и избягване на административно-наказателната отговорност за деянието, посочено в акта за установяване на административно нарушение и издаденото въз основа на него наказателно постановление. Посоченото твърдение на жалбоподателя се опровергава най-вече от събраните в хода на производството гласни доказателства чрез разпита на свидетелите М. и К., които пряко са възприели поведението на пешеходката, това на водача и потвърждават факта, че непосредствено преди жалбоподателят да стигне до пешеходната пътека пешеходката е била стъпила на нея. 

Съдът не кредитира и твърденията, изложени в жалбата, че преди посочената пътна пътека липса поставен пътен знак Д-17 и ясна пътна маркировка. В тази връзка съдът съобрази обстоятелството, че както от разпита на свидетелите М. и К., така също и от изисканите и приети като писмено доказателство по делото схеми на поставената вертикална и хоризонтална сигнализация на пътния участък на “Марица“ до кръстовището с ул.“Климент Охридски“ се установява, че към датата на извършване, респективно на констатиране на нарушението – 02.01.2018 год. посочената пешеходна пътека е била обозначена с ясна маркировка М8.1 тип "Зебра", отговаряща на изискванията, визирани в разпоредбите на Наредба №2 от 17.01.2001 год. за сигнализация на пътищата с пътна маркировка, изд. от министъра на регионалното развитие и благоустройството, като непосредствено преди нея е бил поставен пътен знак Д-17, който съгласно разпоредбата на чл.117, ал.1 от Наредба №18 oт 23.07.2001 год. за сигнализация на пътищата с пътни знаци, изд. От министъра на регионалното развитие и благоустройството се използва именно за сигнализиране на пешеходна пътека тип "зебра".

Поради изложеното съдът намира, че жалбоподателят действително не е  изпълнила задължението си при приближаване към пешеходна пътека да пропусне стъпилата на пешеходната пътека пешеходка, като намали скоростта или спре, с което е осъществил от обективна и субективна страна визираното в разпоредбата на чл.119, ал.1 от ЗДвП административно нарушение. За посоченото нарушение административно-наказателната разпоредба на чл.183, ал.5, т.2 от ЗДвП предвижда наказание “глоба” в размер на 100 лева за водач, който не осигури предимство, когато преминава през пешеходна пътека. Съдът намира, че по отношение на това деяние административно-наказващият орган правилно е издирил приложимия закон, като правилно е квалифицирал нарушението и го е санкционирал съобразно санкционната норма на чл.183, ал.5, т.2 от ЗДвП, налагайки предвидената санкция в нейния абсолютен размер. В тази връзка при индивидуализация на наказанието е било съобразено и обстоятелството, че нарушението е извършено за първи път.   

За прецизност следва да бъде отбелязано и че нарушението не  може да бъде квалифицирано като „маловажен случай“ по смисъла на чл.28 от ЗАНН. В тази връзка съдът, имайки предвид вида на нарушението, намира, че същото не се отличава с по-ниска степен на нарушение от същия вид, доколкото за неговата съставомерност е достатъчен факта, че жалбоподателят не е изпълнил задължението си като водач на МПС. В същата насока е и изложеното становище от страна на административно – наказващият орган в самото наказателно постановление.

С оглед на гореизложеното съдът намира, че обжалваното наказателно постановление се явява правилно  и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено изцяло.  

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът  

Р Е Ш И:

 

            ПОТВЪРЖДАВА    наказателно постановление №18-0869-001136 от 12.06.2018 год. на ВПД Началник сектор към ОД на МВР – Шумен, сектор Пътна полиция-Шумен, с което на М.И.К., с ЕГН**********,*** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 100 /сто/ лева на основание чл.183, ал.5, т.2 от ЗДвП.         

Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

                                                                       

РАЙОНЕН СЪДИЯ: