Р Е Ш Е Н И Е  

                                                 466/19.10.2018г.  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, четиринадесети състав

На петнадесети октомври две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав  

Председател: Кр. Кръстев  

Секретар: Ф. А.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 1808 по описа за 2018г.

За да се произнесе взе предвид следното:  

Производство по чл. 59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 18-0869-001046/07.06.2018год. на ВПД Началник сектор към ОДМВР - Шумен, сектор ПП – Шумен, упълномощен със Заповед № 8121з-515/14.05.2018г. на Министъра на вътрешните работи, с което на основание чл.53 от ЗАНН, чл. 183 ал.4 т.8 от ЗДвП на жалбоподателя е наложено административно наказание “глоба” в размер на 50 лв. Жалбоподателят оспорва фактическата обстановка описана в АУАН и НП като изтъква доводи, че нарушението е извършено по независещи от него причини – влошено здравословно състояние. В съдебно заседание, редовно призован, се явява, като моли НП да бъде отменено на посочените основания.

Процесуалният представител на въззиваемата страна в съдебно заседание, редовно призован се явява, като оспорва жалбата и моли наказателното постановление да бъде потвърдено.

Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което е процесуално допустима.

Жалбата е неоснователна.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: На 22.01.2018 г.полицейските служители Г.М. и П.П. с обозначен полицейски автомобил извършвали обход по бул. „Симеон Велики“ в гр. Шумен. При бензиностанция „Шел“ движейки се в посока към пазара до банка „ДСК“ в зоната на автобусната спирка обозначена със пътен знак Д-24 - „Автобусна спирка“ те забелязали спрял лек автомобил „Тойота Корола Версо“ с рег. № Н 1805 ВС. Свидетеля М. се представил на жалбоподателя и му заявил, че неправилно е паркирал лекия си автомобил и затова ще му състави фиш. Жалбоподателя възразил като заявил, че паркирането е направено вследствие на внезапно възникнали здравословни проблеми и не следва да бъде наказван с фиш тъй като не може да го обжалва и да му бъде съставен АУАН, който може да бъде обжалван.

За така констатираните нарушения на жалбоподателя му бил съставен Акт за установяване на административно нарушение № 1046 от 22.01.2018г., като актосъставителят счел, че с деянията си жалбоподателят е нарушил чл.98 ал.2 т.3 от ЗДвП. Жалбоподателя подписал и получил съставения му акт, като в графата забележки записал „имам възражения. В законовия тридневен срок депозирал такива заведени под Рег. № 865000-1033 от 23.01.2018г. АНО е взел отношение по така депозираното възражение обективирано под формата на докладна записка Рег. № 869р-3262 от 15.05.2018г. След извършената проверка е установено, че посочените възражения са неоснователни и преписката била докладвана на АНО. Въз основа на така съставения акт е издадено Наказателно постановление № 18-0869-001046/07.06.2018год. на ВПД Началник сектор към ОДМВР - Шумен, сектор ПП – Шумен, упълномощен със Заповед № 8121з-515/14.05.2018г. на Министъра на вътрешните работи, с което на основание чл.53 от ЗАНН, чл. 183 ал.4 т.8 от ЗДвП на жалбоподателя е наложено административно наказание “глоба” в размер на 50 лв.

Така изложената фактическа обстановка се потвърждава и от останалите събрани по делото доказателства, както и от показанията на разпитаните в съдебно заседание свидетели – Г.М. – актосъставител и П.П. – свидетел по констатиране на нарушението и съставянето на акта. При така установената фактическа обстановка съдът приема, че жалбоподателят е извършил визираното в акта нарушение по следните правни съображения: Установи се по безспорен начин, че жалбоподателя е извършил визираното в наказателното постановление нарушение, тъй като същият на процесната дата е управлявал лек автомобил „Тойота Корола Версо“ с рег. № Н 18 05 ВС. Установи се също така, че автомобила е бил паркиран в зоната на действие на пътен знак Д-24 забраняващ това. Съдът не възприема защитната теза на жалбоподателя, че непреодолими медицински проблеми са го принудила да извърши това паркиране на автобусната спирка. До спирката в непосредствена близост има паркинг и е могъл да паркира там автомобила и да си извърши необходимите според него действия по привеждането му в състояние да шофира. Същият, видно от заявеното в съдебно заседание от него е извършил маневра в района на автобусната спирка да отведе автомобила си в началото на автобусната спирка, като по този начин да не пречи на преминаващите автобуси.

Разпоредбата на чл. 183 ал.4 т.8 от ЗДвП действаща към момента на извършване на нарушението гласи, че; наказва се с глоба 50 лв. водач, който неправилно престоява или паркира в зоната на пешеходна пътека, спирка за обществен превоз на пътници или кръстовище.

Административно наказващият орган правилно да е квалифицирал нарушението и правилно му е наложил наказанието. Нарушението за което е бил санкциониран е осъществено, както от обективна, така и от субективна страна и правилно е приложена съответната административно-наказателни разпоредби на Закона за движение по пътищата, като е съобразена разпоредбата на чл. 53 ал.2 от ЗАНН и като е взето предвид, че осъществяването на нарушението и самоличността на лицето, са били установени по безспорен начин. Съдът не констатира наличието на съществени процесуални нарушения в процедурата по издаването на АУАН и НП, които да опорочават самото НП и да повлекат неговата отмяна. При индивидуализацията на наказанието административно-наказващия орган е съобразил тежестта на извършеното нарушение и неговата обществена опасност и е определил размера на наказанието в съответния размер съобразно изискванията на Закона за движение по пътищата, в съответствие с чл.27 ал.2 от ЗАНН и т.1 от ППВС №10/28.09.1973г., а именно в константния размер на нарушението - 50 лв.

            Предвид на гореизложеното, съдът намира, че обжалваното наказателно постановление е обосновано, правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено, а жалбата като неоснователна следва да бъде оставена без уважение.

            Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 предл.първо от ЗАНН, съдът

 

Р  Е  Ш  И :

 

            ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № 18-0869-001046/07.06.2018год. на ВПД Началник сектор към ОДМВР - Шумен, сектор ПП – Шумен, упълномощен със Заповед № 8121з-515/14.05.2018г. на Министъра на вътрешните работи, с което на основание чл.53 от ЗАНН, чл. 183 ал.4 т.8 от ЗДвП на С.С.С. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 50 лв.

Решението подлежи обжалване пред ШАС  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.  

 

Районен  съдия: