Р Е Ш Е Н И Е  

                                                 478/25.10.2018г.  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, четиринадесети състав

На седемнадесети октомври две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав  

Председател: Кр. Кръстев  

Секретар: Ф. А.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 1966 по описа за 2018г.

За да се произнесе взе предвид следното:  

Производство по чл. 59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 18-0869-001192/14.06.2018год. на ВПД Началник сектор към ОДМВР - Шумен, сектор ПП – Шумен, упълномощен със Заповед № 8121з-515/14.05.2018г. на Министъра на вътрешните работи, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл. 175 ал.3 пр.1 от ЗДвП на жалбоподателя е наложено административно наказание “глоба” в размер на 200 лв. и „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 6 месеца. Жалбоподателят моли НП да бъде отменено, като незаконосъобразно и издадено в нарушение на административно производствените правила и материално правните разпоредби.

Процесуалният представител на въззиваемата страна в съдебно заседание, редовно призован се явява, като оспорва жалбата и моли наказателното постановление да бъде потвърдено.

Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което е процесуално допустима.

Жалбата е неоснователна.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Сутринта на 08.05.2018г. от автокъща „А.“ жалбоподателя закупил лек автомобил „Фолксваген Голф“. Тъй като МПС нямало регистрационни табели, служител на дружеството-продавач поставил временни табели издадени на  името на „АДР-АУТО“ ЕООД – собственик на автокъщата. По този начин двамата се придвижили до Сектор „ПП“ при ОДМВР – Шумен. Когато пристигнали пред сградата на Пътна полиция, служителят на търговското дружество – продавача, взел временните регистрационни табели и се върнал на местоработата си, а жалбоподателя останал на място за да извърши необходимите действия по регистрацията на новозакупения автомобил. По време на престоя си там, същият разбрал, че регистрация на автомобила му не може да се извърши същия ден. Същият решил да прибере автомобила пред дома си. Вместо да си осигури регистрационните табели с които пристигнал пред сектор „ПП“, той се качил в автомобила си и го подкарал към дома си. Около 14.20 часа в гр. Шумен, движейки се по ул. „Университетска“ до кръстовището с ул. „Червена роза“, той бил забелязан от свидетелите А.Н.А. и П.С.П. – служители на сектор „ПП“ при ОД МВР – Шумен. На двамата направило впечатление, че автомобила се движи без регистрационни табели и го настигнали и спрели за проверка. При извършената проверка установили, че проверявания автомобил е марка „Фолксваген Голф“ с рама № WWZZZ1JZYW114823, собственост на „JANI SUDI“,. Същото било без поставени регистрационни табели и и не било регистрирано по надлежния ред. На жалбоподателя бил съставен АУАН Д-473074. Било образувано и бързо полицейско производство № 583/2018г. по описа на РУ – Шумен. Същото БПП с постановление за прекратяване на наказателно производство от 16.05.2018г. било прекратено, като наблюдаващия прокурор е приел, че са налице условията на чл. 9 ал.2 от НК. Постановлението влязло в законна сила на 25.05.2018г. Въз основа на това постановление и на основание чл. 36 ал.2 от ЗАНН било издадено Наказателно постановление № 18-0869-001192/14.06.2018год. на ВПД Началник сектор към ОДМВР - Шумен, сектор ПП – Шумен, упълномощен със Заповед № 8121з-515/14.05.2018г. на Министъра на вътрешните работи, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл. 175 ал.3 пр.1 от ЗДвП на жалбоподателя е наложено административно наказание “глоба” в размер на 200 лв. и „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 6 месеца

Така изложената фактическа обстановка се потвърждава и от останалите събрани по делото доказателства, както и от показанията на разпитаните в съдебно заседание свидетели – А.А. – актосъставител и свидетеля П.П.. При така установената фактическа обстановка съдът приема, че жалбоподателят е извършил визираното в акта нарушение по следните правни съображения: Установи се по безспорен начин, че жалбоподателя е извършил визираното в наказателното постановление нарушение, тъй като същият на процесната дата в качеството си на водач на МПС е управлявал лек автомобил „Фолксваген Голф“ с рама № WWZZZ1JZYW114823, собственост на „JANI SUDI“, като автомобила е бил без регистрационни табели и не е бил регистриран по надлежния ред в Р. България.

Съдът не възприема защитната теза на процесуалния представител на жалбоподателя, че щом Бързото полицейско производство е прекратено на осн. чл. 9 ал.2 от НК, то не е следвало да се издава НП, а след като такова е издадено, то следвало да се приложи чл. 28 от ЗАНН и постановлението да се отмени като незаконосъобразно. От действията му става ясно, че самия жалбоподател е бил наясно, че новозакупения автомобил трябва да се движи с регистрационни табели и в тази връзка е помолил де му се монтират такива до придвижването му в КАТ. След като знае тези изисквания е следвало да постъпи по същия начин, а не  да рискува и после да се моли за отмяна на НП. Това нарушение по никакъв начин, не се отличава с по ниска степен на обществена опасност от другите такива.

Разпоредбата на чл. 175 ал.1 пр.1 от ЗДвП действаща към момента на извършване на нарушението гласи; наказва се с лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 до 12 месеца и глоба от 200 до 500 лв., водач, който управлява МПС, което не е регистрирано по надлежния ред.

Административно наказващият орган правилно да е квалифицирал нарушението и правилно му е наложил наказанието. Нарушението за което е бил санкциониран е осъществено, както от обективна, така и от субективна страна и правилно е приложена съответната административно-наказателни разпоредби на Закона за движение по пътищата, като е съобразена разпоредбата на чл. 53 ал.2 от ЗАНН и като е взето предвид, че осъществяването на нарушението и самоличността на лицето, са били установени по безспорен начин. Съдът не констатира наличието на съществени процесуални нарушения в процедурата по издаването на АУАН и НП, които да опорочават самото НП и да повлекат неговата отмяна. При индивидуализацията на наказанието административно-наказващия орган е съобразил тежестта на извършеното нарушение и неговата обществена опасност и е определил размера на наказанието в минимално предвидения размер съобразно изискванията на Закона за движение по пътищата, в съответствие с чл.27 ал.2 от ЗАНН и т.1 от ППВС №10/28.09.1973г.

            Предвид на гореизложеното, съдът намира, че обжалваното наказателно постановление е обосновано, правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено, а жалбата като неоснователна следва да бъде оставена без уважение.

            Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 предл.първо от ЗАНН, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

            ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № 18-0869-001192/14.06.2018год. на ВПД Началник сектор към ОДМВР - Шумен, сектор ПП – Шумен, упълномощен със Заповед № 8121з-515/14.05.2018г. на Министъра на вътрешните работи, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл. 175 ал.3 пр.1 от ЗДвП на Г.П.О. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 200 лв. и „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 6 месеца.

Решението подлежи обжалване пред ШАС  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.  

 

Районен  съдия: