Р Е Ш Е Н И Е

 

446/10.10.2018г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, единадесети състав

На десети октомври през две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                          Председател: Ростислава Георгиева

Секретар: Ил.Д.

Прокурор: М.Николаева

Като разгледа докладваното от районния съдия

АНД №1992 по описа на ШРС за 2018 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

Настоящото производство е образувано на основание чл.375 и сл. от НПК.

От ШРП е внесено постановление, с което се прави предложение за освобождаване от наказателна отговорност на В.З.А., с ЕГН********** - обвиняем по ДП №156/2018 г. по описа на РУ - Шумен с налагане на административно наказание по реда на чл.78а от НК. Като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано за престъпление по чл.343в, ал.2 от НК, за което е предвидено наказание “лишаване от свобода” от една до три години и „глоба“ от 500 до 1200 лева, извършителят е осъждан за престъпления от общ характер, но е реабилитиран, не е бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК и с деянието не са причинени имуществени щети.

В съдебно заседание обвиняемият, редовно призован, не се явява лично и не изпраща представител.

Представителят на ШРП поддържа предложението, като предлага на съда на обвиняемото лице да бъде наложено административно наказание „глоба“ в размер над минималния, предвиден в закона, а именно хиляда и петстотин лева.

От приложените по делото писмени доказателства /ДП №156/2018 г. по описа на РУ-Шумен/, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи от фактическа страна следното:

Обвиняемият В.З.А. притежавал свидетелство за управление на МПС, което му било отнето със Заповед за прилагане на принудителни административни мерки №10027/2013 от 12.02.2013 год. на Началник група в сектор „ПП“ при ОД на МВР-Шумен.

С Наказателно постановление №17-0869-002115 от 31.08.2017 год. на Началник група в сектор „ПП“ при ОД на МВР-Шумен, влязло в сила на 31.10.2017 год.  бил наказан по административен ред за управление на МПС без съответно свидетелство за управление.

Въпреки посоченото обстоятелство и факта, че А. не притежавал свидетелство за управление на МПС,  на 02.02.2018 год. около 01.20 часа в  гр.Шумен, по ул.“Кичево“ до дом №15 в посока ул.“Г.С.Раковски“ управлявал лек автомобил марка „Форд Торнео Конект“ с рег. №Н3537ВК. При извършване на рутинна проверка от служители при РУ Шумен било констатирано,         че обвиняемият не притежава свидетелство за управление на МПС. За констатираното нарушение на 02.02.2018 год. на А. бил съставен Акт за установяване на административно нарушение №617579/02.02.2018 год., който обвиняемият отказал да подпише. 

Въз основа на така установената фактическа обстановка съдът намира, че с деянието си В.З.А. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление от общ характер, наказуемо по чл.343в, ал.2 от НК, а именно: на 02.02.2018 год., около 01.20 часа в  гр.Шумен, по ул.“Кичево“ до дом №15 в посока ул.“Г.С.Раковски“ управлявал лек автомобил марка „Форд Торнео Конект“ с рег. №Н3537ВК, без съответно свидетелство за управление на МПС в едногодишен срок от наказването му по административен ред за същото деяние с Наказателно постановление №17-0869-002115 от 31.08.2017 год. на Началник група в сектор „ПП“ при ОД на МВР-Шумен, влязло в сила на 31.10.2017 год. 

В хода на съдебното производство от страна на обвиняемото лице не бяха представени доказателства, оборващи или поставящи под съмнение така установената фактическа обстановка. Така изложената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани в хода на досъдебното и съдебното производство гласни и писмени доказателства, приобщени на основание разпоредбата на чл.283 от НПК, както и от предявените на страните веществени доказателства по реда на чл.284 от НПК. 

Изложената фактическа обстановка се изяснява и от изготвената в хода на досъдебното производство видео-техническа експертиза, по която вещото лице дава заключение, че от направената оценка на извлечени кадри от наличния видеозапис от камера от полицейски автомобил се установява по категоричен начин, че след паркиране на автомобила, от неговата предна лява врата слиза лице от видимо мъжки пол, облечено с тъмно яке до кръста, със светла блуза под него с надпис в областта на гърдите  just do it“, със светло спортно долнище и обуто с тъмни спортни обувки.

При преценка на събраните в хода на досъдебното производство гласни доказателства съдът намира, че следва напълно да бъдат кредитирани показанията на свидетелите П.С.П., С.Б.С., К.Д.К. и С.С.С., доколкото същите са категорични, последователни, кореспондират, както помежду си така също и с останалия събран по делото доказателствен материал и най-вече със заключението на изготвената в хода на досъдебното производство видео-техническа експертиза. Същите по категоричен начин доказват авторството на деянието и по-конкретно,           че именно обвиняемият е управлявал посочения автомобил в момента на извършване на проверката и в момента на паркиране на автомобила в близост до полицейския автомобил.

В същото време съдът намира, че показанията на свидетелката А.К.В. не следва да бъдат кредитира в частта,  в която същата заявява, че не обвиняемия, а тя самата е управлявала автомобила непосредствено преди същия да бъде обект на полицейска проверка. В тази част показанията на свидетелката са напълно изолирани, не кореспондират с останалия събран по делото доказателствен материал, обсъден по-горе, и имат за цел единствено да подкрепят версията на обвиняемия  и да спомогнат последния да избегне наказателна отговорност за деянието, по отношение на което му е повдигнато обвинение.       

Съдът намира, че по отношение на последното са налице предпоставките по чл.78а от НК за освобождаване на обвиняемия от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, а именно:

-за престъпление по посочената квалификация законът предвижда наказание “лишаване от свобода” от една до три години и „глоба“ от 500 до 1200 лева,

-обвиняемият е осъждан за престъпления от общ характер, но е реабилитиран и не е освобождаване от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК

 -от престъплението не са настъпили имуществени вреди.

От субективна страна деянието е извършено с вина под формата на пряк умисъл, тъй като обвиняемото лице е съзнавало, че не притежава свидетелство за управление и че е бил наказан по административен ред за същото деяние с Наказателно постановление №17-0869-002115 от 31.08.2017 год. на Началник група в сектор „ПП“ при ОД на МВР-Шумен, влязло в сила на 31.10.2017 год.  и въпреки това отново е поел управлението на посочения по-горе автомобил.  

При определяне на наказанието, съдът отчете високата степен на обществена опасност на деянието - управление на МПС без съответно свидетелство за правоуправление, както и данните за личността на дееца - същия е осъждан, но е реабилитиран. Като отегчаващо отговорността обстоятелство съдът възприема обстоятелството, че обвиняемият е наказван многократно за различни нарушения на ЗДвП, което се установява от приложената по делото Справка за нарушител от региона.  Като отегчаващо отговорността обстоятелство съдът възприема и липсата на оказано съдействие от страна на обвиняемия за изясняване на фактическата обстановка по делото, както и опитът му да насочи разследването в неправилна посока, с цел осуетяване на наказателна отговорност за деянието, в което е обвинен. 

Съобразявайки изложените обстоятелства, съдът счита за справедливо и съответно на извършеното от обвиняемия деяние на същия да бъде наложено наказание в размер над минимума и под средния на предвидената в разпоредбата на чл.78а, ал.1 от НК глоба, а именно 1500 лева. При определяне на наказанието съдът съобрази освен изложените по-горе обстоятелства, също и липсата на данни за материалното положение на обвиняемия, което следва да бъде съобразено при определяне на санкцията.  

С оглед на изложеното съдът намира, че така определеното наказание ще породи възпитателната и превантивна функция на наказанието у нарушителя и ще окаже своята възпираща и превъзпитателна роля и у другите членове на обществото.

            По отношение на санкцията “лишаване от право да управлява МПС”, съдът намира, че такава не може да бъде наложена спрямо А., доколкото разпоредбата на чл.343г от НК, във вр. с чл.37, ал.7 от НК не предвижда подобно наказание за престъпление по чл.343в, ал.2 от НК.  

Предвид гореизложеното и на основание чл.378, ал.4, т.1 от НПК, съдът 

Р Е Ш И:

 

ПРИЗНАВА В.З.А., с ЕГН**********, роден на *** ***, с постоянен адрес ***,  български гражданин, със средно образование, неженен, работещ, реабилитиран, за виновен в това, че на 02.02.2018 год., около 01.20 часа в  гр.Шумен, по ул.“Кичево“ до дом №15 в посока ул.“Г.С.Раковски“ управлявал лек автомобил марка „Форд Торнео Конект“ с рег. №Н3537ВК, без съответно свидетелство за управление на МПС в едногодишен срок от наказването му по административен ред за същото деяние с Наказателно постановление №17-0869-002115 от 31.08.2017 год. на Началник група в сектор „ПП“ при ОД на МВР-Шумен, влязло в сила на 31.10.2017 год.  - престъпление по чл.343в, ал.2 от НК, като на основание чл.78а, ал.1 от НК ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и му НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ “ГЛОБА” в размер на 1500 /хиляда и петстотин/ лева.

На основание чл.189, ал.3 от НПК осъжда В.З.А., с ЕГН********** да заплати в полза на държавата направените деловодни разноски за възнаграждения на вещо лице в размер на 50 лева /петдесет лева/, като посочените суми следва да бъдат заплатени по сметка на ОД на МВР Шумен, както и 5.00 лева /пет лева/ – държавна такса за издаване на изпълнителен лист, която следва да бъде заплатена по сметка на ШРС.

На основание разпоредбата на чл.112 от НПК веществените доказателства по делото – 2 броя компактдискове следва да бъдат оставени по делото.

Решението подлежи на обжалване или протестиране пред Шуменски окръжен съд в 15-дневен срок от днес.

                                                    

     РАЙОНЕН СЪДИЯ: