П  Р И  С  Ъ  Д  А

 

3/16.1.2018г.

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

Шуменският районен съд в публично заседание на шестнадесети януари две хиляди и осемнадесета година в състав:  

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛИЯН АНГЕЛОВ

                                                                        Съдебни заседатели: Кр. К.

                                                                                                              М. Б.                                                            

при участието на секретаря В. С. и прокурор Янчева, като разгледа докладваното от съдия Ангелов НОХД № 1355/2017 г. по описа на Шуменски районен съд

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия Н.Ф.Н. с ЕГН **********, роден на *** ***, местоживеене ***, български гражданин, със средно специално образование, неженен, неработи, неосъждан, ЗА ВИНОВЕН в това, че в периода от 07.01.2016 г. до 29.01.2016 г. в гр. Шумен в условията на продължавано престъпление сам и в съучастие като съизвършител две неустановени в хода на производството лице, причинил лека телесна повреда на С.Д.С., изразяваща се във временно разстройство на здравето, неопасно за живота – счупване на носна преграда в долната ѝ трета, счупване на носни кости и счупване на четвърто ляво ребро странично, като престъплението е осъществено по хулигански подбуди, поради което и на основание чл. 131, ал. 1, т. 12, предл. 1 от НК, вр. чл. 130, ал. 1 от НК, вр. чл. 26, ал. 1 от НК, вр. чл. 20, ал. 2 от НК, вр. чл. 54 от НК, го осъжда на „лишаване от свобода” за срок от ШЕСТ месеца.

На основание чл. 66 от НК, отлага изпълнението на така наложеното наказание за срок от ТРИ години.

ПРИЗНАВА подсъдимия Н.Ф.Н. и ЗА ВИНОВЕН в това, че на 30.07.2016 г. в гр. Шумен в Градската градина причинил на Ж.Ф.П. средна телесна повреда, изразяваща се в разстройство на здравето, временно опасно за живота, а именно – мозъчно сътресение /комоцио/, довело до пълна загуба на съзнанието /кома/, като престъплението е извършено по хулигански и ксенофобски подбуди, поради което и на основание чл. 131, ал. 1, т. 12, предл. 1 и предл. 3 от НК, вр. чл. 129, ал. 2 от НК, вр. чл. 129,ал. 1 от НК, вр. чл. 54 от НК, го осъжда на „лишаване от свобода” за срок от ТРИ години.

На основание чл. 66 от НК, отлага изпълнението на така наложеното наказание за срок от ПЕТ години.

На основание чл. 23, ал. 1 от НК, определя общо наказание между наложените му до размера на най-тежкото от тях, а именно „лишаване от свобода“ за срок от ТРИ години.

На основание чл. 66 от НК, отлага изпълнението на така определеното общо наказание за срок от ПЕТ години.

На основание чл. 59, ал. 1 от НК приспада времето, през което подсъдимият е търпял мярка за неотклонение по настоящото дело, както следва:

-          с прокурорско постановлени-   „задържане под стража“,  за срок от 72 часа, считано от 31.07.2016 г.

-          „задържане под стража“, считано от 03.08.2016 г. до 10.08.2016 г.

-          „домашен арест“, считано от 10.08.2016 г. до 13.12.2016 г.

 

ОСЪЖДА подсъдимия Н.Ф.Н. с ЕГН ********** да заплати на С.Д.С. сумата от 500 /петстотин./ лева представляваща уважената част от предявения граждански иск за причинени неимуществени вреди.

ОСЪЖДА подсъдимия Н.Ф.Н. с ЕГН ********** да заплати държавна такса върху уважената част от предявения граждански иск в размер на 50 /петдесет/ лева.

ОТХЪРВЯ предявения граждански иск на С.Д.С. в останалата му част, като неоснователен и недоказан.

 

ОСЪЖДА подсъдимия Н.Ф.Н. с ЕГН ********** да заплати на Ж.Ф.П. сумата от 15000 /петнадесет хиляди/ лева представляваща уважената част от предявения граждански иск за причинени неимуществени вреди, както и сумата от 128.86 /сто двадесет и осем лева и осемдесет и шест ст. /лева представляващи имуществени вреди.

ОСЪЖДА подсъдимия Н.Ф.Н. с ЕГН ********** да заплати държавна такса върху уважения иск в размер на 605.15 /шестстотин и пет лева и петнадесет ст./ лева.

На осн. чл. 189, ал.3 от НПК ОСЪЖДА подсъдимия Н.Ф.Н. с ЕГН **********   да заплати по сметка на ШРС направени деловодни разноски в размер на 668.70 /шестстотин шестдесет и осем лева и седемдесет ст./ лева.

На осн. чл. 189, ал.3 от НПК ОСЪЖДА подсъдимия Н.Ф.Н. с ЕГН ********** да заплати по сметка на ОД на МВР Шумен направени деловодни разноски по ДП № 621/2016 г. по описа на РУ - Шумен в размер на 766.20 /седемстотин шестдесет и шест лева и двадесет ст./ лева.

ОСЪЖДА подсъдимия Н.Ф.Н. с ЕГН ********** да заплати на Ж.Ф.П. сумата от 650.00 /шестстотин и петдесет/ лева, представляваща направени разноски за адвокатско възнаграждение.

 

На основание чл. 112, ал. 4 от НПК, приложеното по делото веществено доказателство – 2 бр. дискове със записи на обаждания до тел. 112, остава по делото.

 

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред ШОС в 15-дневен срок от днес.

 

 

Съдебни заседатели: 1.                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ:           

                                    2.