П Р И С Ъ Д А

 

18/23.2.2018г., гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, ХІІ състав

На двадесет и трети февруари 2018 година

В публично заседание в следния състав:

Председател: Ивелина Димова

Секретар: М.М.                              Съдебни заседатели:1.Р.А.

2.Г.Т.

 Прокурор:Ж.Стоянова

като разгледа докладваното от съдията НОХД № 1976/17г. по описа на ШРС

ПРИСЪДИ:

 

Признава подсъдимия Г.Д.Г., роден на ***г***, с постоянно местоживеене ***,  български гражданин, осъждан, разведен, работещ, с основно образование, с ЕГН: **********, за ВИНОВЕН в това, че на 24.09.2016г. в гр.Шумен, причинил на И.И. *** средна телесна повреда, изразяваща се в проникващо нараняване на коремната кухина /прободна рана в областта на горния етаж на предната коремна стена/ и в разстройство на здравето, временно опасно за живота /прободно нараняване на левия дял на черния дроб в цялата му дебелина, довело до значителна, предимно вътрешна кръвозагуба/, поради което и на основание чл.129 ал.1 от НК във вр.с чл.54 от НК го осъжда на една година лишаване от свобода.                                                                                                                          

На основание чл.57, ал.1, т.3 от ЗИНЗС определя общ режим на изтърпяване на наложеното наказание.

На основание чл.68 ал.1 от НК привежда в изпълнение наказанието “лишаване от свобода” за срок от осем месеца, наложено на подсъдимия Г.Д.Г., с ЕГН: **********, с определение за одобряване на споразумение №167/18.07.2016г. по НОХД №1750/2016г. на ШРС, което да бъде изтърпяно при първоначален общ режим.

Осъжда подсъдимия Г.Д.Г., с ЕГН: ********** да заплати на И.И. ***, сумата от 5000,00/ пет хиляди/ лева, представляваща обезщетение за причинените му неимуществени вреди в резултат от извършеното от подсъдимия престъпление, като уважен граждански иск, предявен от пострадалото лице в хода на съдебното производство, ведно със законната лихва, считано от датата на увреждането до окончателното изплащане на сумата.

На основание чл.2 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, осъжда подсъдимия Г.Д.Г., с ЕГН: **********, да заплати държавна такса върху уважения граждански иск в размер на 200,00 лева / двеста лв./.

Отхвърля гражданския иск за неимуществени вреди в останалата му част до пълния предявен размер като неоснователен и недоказан.

На основание чл.53, ал.1, б.”а”  от НК отнема в полза на държавата иззетият като веществено доказателство по делото 1бр. кухненски нож.

На осн. чл.189, ал.3 от НПК осъжда подсъдимия Г.Д.Г., с ЕГН: ********** да заплати в полза на държавата направените деловодни разноски, от които сумата от 255,53 лева /двеста петдесет и пет лева и петдесет и три ст./  по сметка на ОДМВР-Шумен, а сумата от 547,85 лева, както и 5/пет/ лева такса за издаване на изпълнителен лист- по сметка на ШРС.

 

Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок от днес пред Шуменски окръжен съд.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

Съдебни заседатели:1.

                               2.