П Р И С Ъ Д А

46/23.10.2018г.               гр. Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, осми състав

На двадесет и трети октомври    две хиляди и осемнадесета   година,

В публично заседание  в следния състав:

                                                                                  Председател: В. Тонева

                                                                                  Съдебни заседатели : Л.И.

Секретар Й.К.                                                                               Д. Д.

Прокурор Александрова

Като разгледа докладваното от районния съдия

Наказателно дело от общ характер №1994 по описа за 2018г.  

П Р И С Ъ Д И :

Признава подсъдимата  В.В.Х. с ЕГН **********,  родена на ***г***,  с постоянно местоживеене ***, български гражданин,  със средно  образование, омъжена , работеща, неосъждана, за ВИНОВНА в това, че на 13.12.2017г. в гр.Шумен, като помагач в съучастие с неизвестно по досъдебно производство лице /извършител/, с цел да набави за себе си и за съучастника  си имотна облага, умишлено улеснила извършването на измама по отношение Г.И.Т.-   като получила от пострадалата с цел да предаде  на неизвестния извършител сумата от 3 945 евро / равняваща се на 7715,75лв./, 60 лв., дамско портмоне  в тъмнокафяв цвят  на стойност 12 лв., дамско портмоне  в черен цвят на стойност 10 лв., златно тънко синджирче  с кръстче  с общо тегло  5 гр. на стойност 320лв. и златно синджирче  от бяло  и жълто злато  с тегло 9,1 гр.  на стойност 473,20 лв., предадени й от  Г.И.Т., вследствие на възбудено и поддържано у нея заблуждение от неизвестния извършител, че предаването на сумата и накитите  е необходимо за оказване на  съдействие  на полицията  с цел  залавяне на телефонни  измамница  и  след това транспортирала  получените вещи  до указано й от неизвестния извършител място в гр. Велико Търново, като в резултат от съучастническата дейност била нанесена  вреда в размер на 8590,95  лева на Г.И.Т., поради което и на основание чл.209, ал.1, вр. с чл.20, ал.4 от НК и чл.58а НК я  ОСЪЖДА на 8 месеца   “ лишаване от свобода“.

На основание чл. 66 ал.1 от НК  отлага изпълнението на наложеното наказание за срок от 3 години.

ОСЪЖДА В.В.Х. с ЕГН ********** да заплати   на Г.И.Т. сумата от 8590,95  лева. като уважен граждански иск за причинени имуществени вреди.

На основание Тарифа  за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, ОСЪЖДА  В.В.Х. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на ШРС държавна такса в общ размер на  343,63лв.  съобразно  уважения граждански иск.

На основание чл.189, ал.3 от НПК осъжда подсъдимата  В.В.Х. с ЕГН ********** да заплати в полза на държавата направените деловодни разноски в размер на 72лв. които следва да се внесат в полза на държавата по сметка на ОДМВР Шумен.

Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок от днес пред Шуменски окръжен съд.

 

           РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

                                                 

                                               2.