ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

№ 240/16.5.2018г. , гр.Шумен

Шуменският районен съд, ХІІ състав

На шестнадесети май 2018 година

В закрито заседание в следния състав:                                                          Председател: Ивелина Димова

като разгледа докладваното от съдията ВАНД № 1060/18г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Постъпила е въззивна жалба от Г.Б.Й. *** срещу Наказателно постановление №И-3239/26.02.2018г. на кмета на Община Шумен.

Съобразно чл.84 от ЗАНН, доколкото в този закон няма особени правила за производство пред съда по разглеждане на жалби срещу наказателни постановления, се прилагат разпоредбите на НПК. Според императивната правна норма на чл.323, ал.1 т.1 от НПК, съдът връща жалбата, ако тя не отговаря на изискванията на закона и ако в седемдневен срок от поканата пропускът не бъде отстранен. В случая жалбата /“възражение“/ не е била адресирана до ШРС, а до Община Шумен. Доколкото според разпоредбата на чл.320, ал.1 от НПК в жалбата следва да се посочи съдът, до който същата се подава, съдията-докладчик е указал на жалбоподателя в седемдневен срок от получаването на уведомлението да уточни дали с депозираното от него възражение обжалва издаденото наказателно постановление пред ШРС или желае същото да бъде разгледано от Община Шумен. Видно от приложената разписка, жалбоподателят е получил съответното съобщение лично на 27.04.2018г., при което срокът за изпълнение на дадените указания е изтекъл на 04.05.2018г. Въпреки изтичането на определения от съда срок обаче жалбоподателят не е изпълнил дадените му указания и не е направил необходимото уточнение. Предвид това съдът намира, че жалбата следва да бъде върната на жалбоподателя, а административно-наказателната преписка- на административно-наказващия орган след влизане в сила на настоящото определение, като производството по настоящото дело пред ШРС следва да бъде прекратено.

Предвид изложеното и на основание чл.84 от ЗАНН, вр. с чл.323, ал.1 т.1 от НПК, съдът  

ОПРЕДЕЛИ:

 

ВРЪЩА въззивната жалба на Г.Б.Й. *** срещу Наказателно постановление №И-3239/26.02.2018г. на кмета на Община Шумен, като недопустима.

ПРЕКРАТЯВА производството по ВАНД № 1060/18г. на ШРС.  

Определението подлежи на обжалване в 7-дневен срок от връчването му на жалбоподателя пред Шуменски административен съд.  

След влизане в сила на определението жалбата да се върне на жалбоподателя, а административно-наказателната преписка –на административно-наказващия орган, като по делото се оставят копия от документите. 

 

                                                                         Районен съдия: