П Р О Т О К О Л  

 

2018 год.

 

 

гр. Шумен

Районен съд - Шумен

 

 

Дванадесети състав

На двадесет и шести април

две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

 

 

 

Председател:

Ив. Димова

 

 

Членове:

 

 

 

Съдебни заседатели:

 

 

 

 

 

Секретар: М. М.

Прокурор: Ж. Стоянова

Сложи за разглеждане докладваното от районния съдия

АН дело № 1083 по описа за 2018 год.

……           

Съдът констатира, че обвиняемият Я.М.Я. е бил освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по реда на чл. 78а, ал. 1 от НК за престъпление по чл. 345, ал. 2, вр. чл. 345, ал. 1 от НК. От приложеното копие на бюлетин за съдимост се установява, че деянието е извършено на 15.06.2017 г. в гр. Шумен на ул. Софийско шосе. Видно е, че датата и мястото на извършване на деянието по АНД № 1407/2017 г. по описа на Районен съд Шумен съвпадат с датата и мястото на извършване на деянието по настоящото АНД № 1083/2018 г. по описа на Районен съд Шумен.

От обясненията на обвиняемия се установява, че се касае за един и същи случай, за който същият е бил спрян за проверка и е установено, че управлява нерегистрирано МПС в срока на изтърпяване на принудителна административна мярка за временно отнемане на свидетелството за правоуправление.

Същевременно, разпоредбата на чл. 78а,  ал. 7 от НК посочва, че разпоредбите на ал. 1 до ал. 6 не се прилагат при множество престъпления. Доколкото обвиняемият е осъществил две различни деяния, които не са разделени с влязла в сила присъда или решение за освобождаване от наказателна отговорност, съдът намира, че е налице множество престъпления по смисъла на посочената разпоредба, което приложение на чл. 78а от НК е недопустимо.

Съдът намира, че е не било налице основание за приложение на чл. 78а от НК и по АНД № 1407/2017 г. по описа на Районен съд Шумен, за което обаче съдът не е имал данни съответно, при което и са налице основания по принцип за възобновяване на производството.

Водим от горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ

 

ОТМЕНЯ определението, с което делото е било обявено за решаване.

На основание чл. 377, ал. 1 от НПК ПРЕКРАТЯВА съдебното производство и ВРЪЩА делото на прокурора.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване или протестиране по реда на глава ХХIIот НПК в 7-дневен срок от днес пред шос.