О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

255/28.5.2018г.

Шуменският районен съд, петнадесети състав

На двадесет и осми май  две хиляди и осемнадесета година

В закрито заседание  в следния състав:

                                                                        Председател: Пл. Недялкова

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 1434 по описа за 2018г.

За да се произнесе взе предвид следното:

На 02.05.2018г. в Районен съд гр.Шумен е депозирана жалба от Н.С.Б., ЕГН ********** ***  срещу Фиш серия М, бланков №910391 от 26.04.2018г., издаден от служител на сектор ПП при ОД на МВР Шумен.

Съдът намира подадената жалба за недопустима, поради следните съображения:

Съобразно разпоредбата на чл.59, ал.1 от ЗАНН на обжалване пред съответния районен съд по реда на този закон подлежат единствено издадените наказателни постановления и електронни фишове, които не са влезли в сила.

Разпоредбата на чл.186 от ЗДвП предвижда няколко хипотези за налагане на наказания „глоба“ посредством фиш.По реда на ал.1 се налага глоба с фиш на място за административни нарушения, които са установени в момента на извършването им и за които не е предвидено наказание лишаване от право да управлява моторно превозно средство или отнемане на контролни точки. Фишът се подписва от служителя, наложил глобата, и от нарушителя, когато е съгласен да плати глобата.Фишът задължително се съставя в присъствието на нарушителя на място. Съгласно ал.2 когато лицето оспори извършеното от него нарушение или размера на наложената му глоба, или откаже да подпише фиша, се съставя акт. В ал.3 е предвидено изключение фиш за неправилно паркирано моторно превозно средство да се издаде и в отсъствие на нарушителя. В този случай фишът се издава на собственика на МПС като първият екземпляр от фиша му се изпраща, а вторият и третият остават за съхранение в службата за контрол. Към МПС се закрепва уведомление, в което се посочват обстоятелствата свързани с нарушението, нарушените разпоредби, размерът на глобата, срокът, сметката или мястото за доброволното й заплащане. Фишът се смята за връчен със закрепването на уведомлението към МПС. Съгласно ал.4 за нарушения установени и заснети с техническо средство или системи, заснемащи или записващи датата, точния час на нарушението и регистрационния номер на МПС, на собственика се изпраща покана да се яви в съответната служба за контрол за да му бъде издаден фиш или за да посочи лицето, на което е предоставило управлението на МПС, с което е извършено нарушението. При неявяване в определения срок или при непосочване писмено на лицето, на което е предоставено управлението на МПС, на собственика се издава фиш в негово отсъствие, който се смята за връчен от датата на издаване на фиша. Съгласно чл.188 ал.4 от ЗДвП се предвижда издаване на електронен фиш за нарушение, установено и заснето с автоматизирано техническо средство или система, в отсъствието на контролен орган и на нарушител. За фишовете издадени по реда на чл.186 от ЗДвП не е предвидена процесуална възможност за тяхното обжалване. Изключение се допуска само по отношение електронните фишове. В случая не се касае за електронен фиш по смисъла на чл.189, ал.4 от ЗДвП, а за фиш издаден по реда на чл.186, ал.3 от ЗДвП, доколкото се касае за неправилно паркиране, липсва подпис на нарушителя и предвид часа на съставянето му – 01.01 часа, за който не е предвиден ред за обжалване

Законът императивно е определил обхвата на актовете, подлежащи на съдебно обжалване, който не може да бъде разширяван. Това не означава, че правото на оспорване на нарушението или размер на наложена глоба е отречено. Разпоредбата на чл.186 ал.2 ЗДвП и чл.39 ал.3 ЗАНН съдържат понятието “нарушение” и не разграничават случаите на издаден в присъствие или в отсъствие на нарушителя фиш. При оспорване на нарушението, независимо дали фишът е съставен в присъствие или в отсъствие на водача, се съставя акт. Правото на оспорване на вмененото нарушение и последиците от осъществено оспорване следва да бъдат обсъждани в контекста на разпоредбата на ЗДвП, регулираща отношенията при маловажни нарушения и нарушения при паркиране – чл.186 ал.2, 3 и 7 ЗДвП. Последиците от оспорване от водач, неприсъствал при съставяне на фиша, се извличат от разпоредбата на чл.39 ал.3 ЗАНН вр. с чл.186 ал.7 ЗДвП. Разпоредбата на чл.186 ал.7 ЗДвП не разграничава фишове, съставени в присъствие или в отсъствие на водача и се прилага при незаплатена глоба, т.е. фишът поражда  последиците на влязло в сила НП, но при оспорване на фиша не се прилага, тоест оспорен фиш не може да бъде квалифициран на НП с последица  - пряко обжалване пред съда. Действието на оспорване на фиша има за последица предвиденото в чл.39 ал.3 ЗАНН.

Съгласно разпоредбата на чл.186, ал.3 от ЗДвП закрепването на уведомлението към моторното превозно средство се смята за връчване на фиша и от таза дата започва да тече 7-дневният срок, в който лицето, несъгласно с вмененото му нарушение или размера на глобата, може да направи възражение. Видно от изложеното в жалбата, с която е сезиран районния съд на 02.05.2018г., Н.Б. е възразил срещу съставения фиш. Доколкото възражението е подадено в рамките на преклузивния седемдневен срок, който започва да тече от датата на съставяне на фиша и залепване на уведомлението, следва да се пристъпи към съставяне на АУАН.

С оглед на изложеното жалбата, като недопустима следва да бъде оставена без разглеждане, а производството по делото прекратено. Подадената жалба  следва да бъде изпратена по компетентност на ОДМВР Шумен за произнасяне по съгласно чл.186, ал.2 от ЗДвП и чл.39, ал.3 от ЗАНН.

Предвид изложеното, съдът  

ОПРЕДЕЛИ:  

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ въззивна жалба подадена от от Н.С.Б., ЕГН ********** ***  срещу Фиш серия М, бланков №910391 от 26.04.2018г., издаден от служител на сектор ПП при ОД на МВР Шумен като недопустима.

ИЗПРАЩА на ОДМВР Шумен подадената жалба, за произнасяне по компетентност съгласно чл.186, ал.2 от ЗДвП и чл.39, ал.3 от ЗАНН.

ПРЕКРАТЯВА производството по ВАНД №1434/2018 г. по описа на ШРС.

Определението подлежи на обжалване в 7-дневен срок от връчването му на страните пред Шуменски административен съд.

След влизане в сила на определението жалбата да се изпрати на  административно-наказващия орган като по делото се остави копие.

 

                                                                         Районен съдия: