ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

№ 335/25.7.2018г. , гр.Шумен

Шуменският районен съд, ХІІ състав

На двадесет и пети юли 2018 година

В закрито заседание в следния състав:  

Председател: Ивелина Димова

като разгледа докладваното от съдията ВАНД № 1968/18г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Делото е образувано на основание постъпила жалба от Г.Л.Х. ***, срещу Фиш серия Н, бланков №185363/05.07.2018 год., издаден от служител на РУ- Шумен.

Съдът счита, че не са налице условията за разглеждането на делото в открито заседание. Съобразно чл.59, ал.1 от ЗАНН на обжалване пред съответния районен съд по реда на този закон подлежат единствено издадените наказателни постановления, които не са влезли в сила. В случая се касае за фиш, издаден за нарушение, установено в момента на извършването му, по реда на чл.186, ал.3 от ЗДП. Цитираната разпоредба допуска фиш за неправилно паркирано моторно превозно средство по този ред да бъде издаден и в отсъствие на нарушителя. В този случай фишът се издава на собственика на моторното превозно средство, като първият екземпляр от фиша му се изпраща, а вторият и третият екземпляр остават за съхранение в службата за контрол. Към моторното превозно средство се закрепва уведомление, в което се посочват мястото и времето на нарушението, моторното превозно средство, с което е извършено нарушението, нарушените разпоредби, размерът на глобата, срокът, сметката или мястото за доброволното й заплащане. Закрепването на уведомлението към моторното превозно средство се смята за връчване на фиша. Нормативната уредба не предвижда процесуална възможност за обжалване на фишовете, издадени по този ред. Изключение се допуска само по отношение електронните фишове, издадени за нарушения, установени и заснети с техническо средство. Доколкото в случая не се касае за електронен фиш по смисъла на чл.189, ал.4 от ЗДП, а за фиш, издаден по реда на чл.186, ал.3 от ЗДП, за който не е предвиден ред за обжалване, съдът намира, че подадената срещу него жалба е недопустима. Според разпоредбата на чл.186, ал.7 от ЗДП, издаден фиш, глобата по който не е платена доброволно в 7-дневен срок от датата на издаването му, се смята за влязло в сила наказателно постановление. Съдебната практика приема, че санкционираното лице има възможност да възрази и да оспори извършването на нарушението или размерът на наказанието, като с оглед нормата на чл.186, ал.7 от ЗДвП възражението следва да бъде направено в седемдневен срок, считано от датата на издаване на фиша. След изтичане на този срок фишът се приравнява на влязло в сила наказателно постановление и следователно не подлежи на обжалване. Това становище се споделя и в практиката на ШАС- в този смисъл изрично е например Определение №41/10.07.2017г., постановено по ЧКАНД№ 190/17г. В случая атакуваният фиш е издаден на 05.07.2018г. и именно от тази дата е започнал да тече посоченият седемдневен срок, който е изтекъл на 12.05.2018г. Доколкото липсват данни жалбоподателят да е депозирал възражение до изтичането на визирания срок, фишът следва да бъде приравнен по правни последици на влязло в сила наказателно постановление и като такъв не би могло да бъде разгледан по реда на чл.59, ал.1 от ЗАНН. Защитата срещу него би могло да бъде реализирана единствено по пътя на възобновяване на административнонаказателното производство, при наличие на предпоставките за това.

Предвид изложеното съдът намира, че жалбата следва да бъде върната на жалбоподателя, а административно-наказателната преписка- на административно-наказващия орган след влизане в сила на настоящото определение, като производството по настоящото дело пред ШРС следва да бъде прекратено.

Предвид изложеното, съдът  

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ въззивна жалба, подадена от Г.Л.Х. ***, с ЕГН:**********, срещу Фиш Н, бланков №185363/05.07.2018 год., издаден от служител на РУ- Шумен, като недопустима.

ВРЪЩА въззивната жалба на Г.Л.Х. ***, с ЕГН:**********, срещу Фиш Н, бланков №185363/05.07.2018 год., издаден от служител на РУ- Шумен.

ПРЕКРАТЯВА производството по ВАНД № 1968/18г. на ШРС.

Определението подлежи на обжалване в 7-дневен срок от връчването му на жалбоподателя пред Шуменски административен съд.

 

След влизане в сила на определението жалбата да се върне на жалбоподателя, а административно-наказателната преписка –на административно-наказващия орган, като по делото се оставят копия от документите.

 

                                                                         Районен съдия: