П Р О Т О К О Л 106/23.4.2018г.

2018 год.

 

 

гр. Шумен

Районен съд Шумен

 

 

Четиринадесети състав

На двадесет и трети април

две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

 

 

 

Председател:

Кр. Кръстев

 

 

Членове:

 

 

 

Съдебни заседатели:

 

 

 

 

 

Секретар: Ф. А.

Прокурор: Ж. Стоянова

Сложи за разглеждане докладваното от районния съдия

НОХ дело № 1125 по описа за 2018 год.

На именното повикване в 15.00 часа се явиха:  

……  

Съдът, след като изслуша страните по така постигнатото споразумение и се увери, че същото не противоречи на морала и закона, счита, че следва да бъде одобрено, а наказателното производство по настоящото дело да бъде прекратено.

Водим от горното и на основание чл. 382 от НПК, във вр. с чл. 24, ал. 3 от НПК, съдът  

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА постигнатото споразумение за прекратяване на наказателното производство между страните по НОХД № 1125 по описа на ШРС за 2018 година, в което се приема за безспорно установено от фактическа страна, че обвиняемата Ф.М.Д. е виновна за това, че на 12.08.2017 г. в гр. Шумен, ул. Шуменско плато № 1, е държала акцизни стоки без бандерол, когато такъв се изисква по закон /чл. 28, ал. 1 от ЗТТИ – Тютюневи изделия се транспортират, пренасят, съхраняват, предлагат или продават в търговски складове и обекти само с бандерол залепен върху потребителската опаковка при условията и по реда на Закона за акцизите и данъчните складове; чл. 64, ал. 4 от ЗАДС – Бандеролът се поставя върху потребителската опаковка по начин, от който да е видна обозначената върху него информация и който да гарантира, че употребата на стоката е невъзможна без неговото унищожаване чрез разкъсване; чл. 2, т. 2 от ЗАДС – На облагане с акциз подлежат тютюневите изделия; чл. 12, ал. 1, т. 1 от ЗАДС – Тютюн за пушене (за лула и цигари) е тютюн, който е нарязан или раздробен по друг начин, усукан или пресован на плочки и може да се пуши без допълнителна индустриална обработка; чл. 100, ал. 1 от ЗАДС – Бутилирани алкохолни напитки с код по КН 2208 и с алкохолно съдържание равно и превишаващо 15% vol, и тютюневи изделия предназначени за местния пазар, се предлагат и продават само облепени с бандерол/ - 4 482.2 гр. насипен тютюн за пушене на стойност 1 436.10 лв. и стойност на дължимия акциз в размер на 681.29 лв., и 3 /три/ кутии с цигари от марка „Royal slims“, всяка съдържаща по 20 къса цигари, на стойност 22.50 лв. и дължим акциз в размер на 12.14 лв., като случаят е немаловажен – престъпление по чл. 234, ал. 1, предл. 2 от НК.

Деянието е извършено виновно, при пряк умисъл.

За гореописаното деяние и на основание чл. 234, ал. 1, предл. 2 от НК, във вр. с чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК й налага наказание “лишаване от свобода” за срок от ТРИ месеца.

На основание чл. 66, ал. 1 от НК отлага изпълнението на така наложеното наказание за срок от ТРИ години.  

На основание чл. 55, ал. 3 от НК не се налага по-лекото наказание, което законът предвижда наред с наказанието “лишаване от свобода”, а именно – “глоба”.  

С деянието не са причинени имуществени вреди.  

На основание чл. 53, ал. 2, б.“а“ от НК, във вр. с чл. 234, ал. 3 от НК отнема в полза на държавата веществените доказателства по делото, а именно – раздробена жълто-кафява листна маса с тегло 4.292 г и 3 бр. кутии цигари без бандерол марка „Royal slims“, намиращи се на съхранение в склад на Митническо бюро гр. Шумен към ТМУ – Варна.  

Осъжда обвиняемата Ф.М.Д. да заплати в полза на държавата сумата от 412.00 /четиристотин и дванадесет/ лева, представляваща направени разноски по ДП № 2/2018 г. по описа на ТМУ гр. Варна, които следва да бъдат внесени по сметка на Митница Варна гр. Варна – IBAN: ***, BIC ***: BUIB BGSF, при банка: СИБАНК клон Варна, както и 5.00 лева такса при издаване на изпълнителен лист - по сметка на ШРС.  

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 1125/2018 г. по описа на ШРС и ДП № 2/2018 г. по описа на ТМУ гр. Варна.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.  

 

                                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ:  

 

            Заседанието приключи в 15.15 часа.

            Протоколът - изготвен в съдебно заседание.                                                                       

 

                                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ:

СЕКРЕТАР: