РАЗПОРЕЖДАНЕ

 

1125/28.5.2018г.,  гр.Шумен

Шуменският районен съд, ХІІ състав

На двадесет и осми май 2018 година

В закрито заседание в следния състав:                                                          Председател: Ивелина Димова

като разгледа материалите по НЧХД№1466/18 г., констатира, че не са налице условията за разглеждане на делото в съдебно заседание.

Наказателното производство е образувано по тъжба на Ю.С.Р. срещу Й.И.Р. по обвинение за престъпление по чл.147, ал.1 от НК. В обстоятелствената част на тъжбата обаче се твърди, че Й.Р. е приписал на тъжителя извършване на престъпление по чл.144, ал.1 от НК, като е сезирал РУ-Шумен с обаждане на Единен европейски номер за спешни повиквания 112, в отговор на което е пристигнал и полицейски екип. Съгласно константната съдебна практика тъжителят не определя квалификацията на престъплението. Задължение на съда е да квалифицира деянието, изхождайки от фактическите му признаци, изложени в тъжбата (в този смисъл е Решение №472/01г. на ВКС, ІІ н.о.). В конкретния случай съдът намира, че описаното в тъжбата деяние има признаците на престъпление по чл.286, ал.1 от НК, тъй като в обстоятелствената част се твърди, че приписването на престъпление е извършено пред РУ–Шумен, т.е. пред надлежен орган на властта по смисъла на цитираната разпоредба. Посоченото престъпление е от общ характер и преследването му въз основа частна тъжба е недопустимо. При така установеното съдът намира, че делото не е подсъдно на ШРС, а следва да бъде изпратено на ШРП по компетентност, за да се даде възможност на прокуратурата да се произнесе относно евентуалното наличие на престъпление от общ характер. В практиката си ВКС изрично посочва, че първото задължение на съдията –докладчик е да провери подсъдно ли е делото на съда и в случай, че констатира, че делото не му е подсъдно, следва да намери приложение разпоредбата на чл.42 от НПК (Определение №118/98г. на ІІ н.о.).

Предвид изложеното съдът намира, че съдебното производство следва да бъде прекратено, а делото да бъде изпратено на ШРП за произнасяне по компетентност.

Водим от горното и на основание чл.247а, ал.3 от НПК, съдът  

РАЗПОРЕДИ:  

Прекратява съдебното производство по НЧХД № 1466/18 г. по описа на ШРС.

Изпраща НЧХД № 1466/18 г. по описа на ШРС на Районна прокуратура-гр.Шумен за произнасяне по компетентност.

Разпореждането да се изпрати на тъжителя и на ШРП.  

Разпореждането не подлежи на обжалване или протест.  

             

                                                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: