Мотиви към решение по АНД № 1200 по описа за 2018г. на ШРС

 

Настоящото производство е образувано на основание чл.375 и сл. от НПК.

От ШРП е внесено постановление, с което се прави предложение за освобождаване от наказателна отговорност на Р.И.М.- обвиняем по Досъдебно производство №107/2018г. по описа на РУ -гр.Шумен с налагане на административно наказание по реда на чл.78а от НК. Като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано за престъпление по чл.235, ал.6, вр. с ал.1 от НК; извършителят не е осъждан за престъпление от общ характер и не е бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, както и че причинените от деянието имуществени щети са възстановени.

В съдебно заседание обвиняемият, редовно призован, се явява лично, като изразява съгласие с предложението на прокуратурата. Представител на ШРП поддържа предложението и моли съда да наложи на обвиняемия административно наказание около минималния размер, предвиден в закона.

От приложените по делото писмени доказателства (по Досъдебно производство №107/2018г. по описа на РУ -гр.Шумен), преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи от фактическа страна следното:

На 22.01.2018г. обвиняемият, който в този момент бил безработен,  решил да отреже няколко дървета, за да осигури гориво за отопление на семейството си. Въпреки че не притежавал позволително за сеч, същият се придвижил посредством лек автомобил марка „Волво V 40“ с рег.№ Н 7196 ВР до землището на с.Върбак, обл.Шумен, като спрял в отдел 2029к, представляващ част от горския фонд, стопанисван от Териториално поделение „Държавно ловно стопанство „Паламара“-с.Венец при Североизточно държавно предприятие. С помощта на носена за целта моторна резачка марка „Щил“ обвиняемият започнал да реже дървета от дървесен вид „зимен дъб“, като нарязал общо 13бр. дървета с дължина около един метър, възлизащи на 0,5 пространствени кубични метра. В този момент св.Г.Б.П.- служител на МВР, който пътувал с автомобил в посока с.Върбак, забелязал следи от автомобилни гуми, отклоняващи се към посочения отдел 2029к. Същият проследил следите и забелязал автомобила на обвиняемия, като възприел и извършваната от последния дейност. Свидетелят подал съответен сигнал за случая, във връзка с който било образувано и настоящото досъдебно производство. В хода на разследването бил изготвен протокол за оглед на местопроизшествие, с който като веществени доказателства били приобщени процесните дървета, както и ползваната от извършителя моторна резачка. Впоследствие с постановление на ШРП от 13.04.2018г. отрязаните дървета били върнати на Териториално поделение „Държавно ловно стопанство „Паламара“-с.Венец, с което причинените щети на обща стойност 32,50 лева били възстановени.

  Изложената фактическа обстановка се установява по несъмнен начин от приложените по делото доказателства, като в хода на съдебното производство не бяха представени доказателства, оборващи същата. Пред съда обвиняемият заявява, че е заел моторната резачка от свой познат от с.Иваново, обл.Шумен. От приложеното по делото писмо от Кметство-с.Иваново, общ.Върбица обаче се установява, че и двете лица, с имена и адреси, съответстващи на посочените от обвиняемия такива, са заявили, че процесната моторна резачка не е тяхна собственост. При това положение съдът приема, че вещта в действителност е била собственост на обвиняемия, като твърденията му в съдебно заседание следва да бъдат оценени като недостоверни и насочени към препятстване на отнемането на резачката.

Въз основа така установената фактическа обстановка съдът намира, че с деянието си обвиняемият е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.235, ал.6, вр. с ал.1, тъй като без редовно писмено позволително е сякъл дървета от горския фонд. С оглед ниската стойност на предмета на престъплението и предвид невисоката обществена опасност на извършителя, който не е осъждан както към момента на деянието, така и понастоящем и няма данни за други противообществени прояви, съдът приема, че случаят действително е маловажен по смисъла на чл.93, т.9 от НК.

Съдът намира, че са налице предпоставките по чл.78а от НК за освобождаване на обвиняемия от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, а именно:

-за престъпление по чл.325, ал.6, вр. с ал.1 от НК законът предвижда наказание лишаване от свобода до една година или пробация или глоба от сто до триста лева

-обвиняемият не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност с налагане на административно наказание

- причинените от престъплението имуществени вреди са възстановени.

При определяне на наказанието като смекчаващи обстоятелства съдът отчете направените на досъдебното производство и пред съда самопризнания и мотивите за извършване на деянието. Като отчете и добрите характеристични данни за обвиняемия, съдът намира, че наказанието следва да бъде определено в размер на законоустановения минимум, а именно –1000 лева. Следва да се отбележи, че според разпоредбата на чл.78а, ал.5 от НК когато за извършеното престъпление е предвидено само глоба или глоба и друго по-леко наказание, административното наказание не може да надвишава размера на тази глоба. За процесното престъпление обаче е предвидено наказание не само глоба от сто до триста лева, но и лишаване от свобода или пробация. Поради това административното наказание не би могло да бъде определено при условията на чл.78а, ал.5 от НК.

По изложените по-горе съображения съдът прие, че вещественото доказателство по делото- 1бр. моторна резачка марка „Щил“, е собственост на обвиняемия, поради което и на основание чл.53, ал.1, б.”а” от НК отне вещта в полза на държавата.  

Водим от горното съдът постанови решението си.

 

                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ :