Мотиви  към  решение  по  НАХД № 1471 по описа  за  2018г.  на  ШРС 

                Производство по чл.378 от НПК.

                От ШРП е внесено постановление от 23.05.2018г. на ШРП с което  е предложено да бъде прекратено наказателното производството против С.М.Г., ЕГН ********** за извършено от него престъпление по чл. 345 ал.2 вр. ал. 1от   НК, като е прието, че са налице предпоставките по чл.78а от НК и предлага да му бъде наложено административно наказание.  За това деяние е предвидено наказание "лишаване от свобода" до една  година или глоба от  500 до 1000лв, извършителят е неосъждан  и не е бил  освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК   и  няма причинени от престъплението имуществени вреди.

                В съдебно заседание представителят на Районна прокурора – Шумен поддържа предложението и предлага на съда да наложи на обвиняемия наказание “глоба” в размер от минималния, предвиден в разпоредбата на чл.78а от НК.

В съдебно заседание обвиняемият, редовно призован, не се явява лично , за него се явява упълномощен защитник адв. М.П. при ШАК.   

След преценка на събраните по делото доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност, съдът приема за установено от фактическа страна следното:

На 17.05.2018г.  обвиняемият  управлявал МПС  мотоциклет „MBK YP125R“   с рама № VTLSE022005451507в обл. Шумен  на път II-73, на кръстовище  с път III 7301- разклон за село Ивански ,обл. Шумен ,в посока  от гр. Шумен към с. Ивански .

На  същата дата   бил спрян  за проверка  от служители на  полицията осъществяващи пътен контрол  при която установили, че водач на МПС е обвиняемия , както и , че МПС мотоциклет „MBK YP125R“   с рама № VTLSE022005451507 не регистрирано по надлежния ред по ЗДВП и Наредба I-45/24.03.2000г. за регистриране , отчет, пускане  в движение  и спиране  от движение на моторни превозни средства  и ремаркета, теглени  от тях и реда  за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни  средства  издадена от Министъра на вътрешните работи. 

За допуснатото нарушение, на водача  съставили АУАН, бланков № 068513/17.05.2018г., който обвиняемия подписал без възражение.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани в досъдебното производство и присъединени на основание разпоредбата на чл. 283 от НПК писмени доказателства  протокол за оглед на местопроизшествие,албум, разпит на свидетели Й.Ж., М.М., АУАН  от 17.05.2018г., справка за нарушител,справка от ЦБ.

 В хода на съдебното производство от страна на защитата на обвиняемото лице не бяха представени доказателства, оборващи или поставящи под съмнение така установената фактическа обстановка.

Съдът намира, че събраните и обсъдени по този начин доказателства по делото са непротиворечиви и взаимно допълващи се и водят до единствено възможния извод, непораждащ никакво съмнение във вътрешното убеждение на съда и обосновават решението му в следния смисъл:   След преценка на всички доказателства, релевантни за делото, съгласно чл. 14 от НПК, поотделно и в тяхната съвкупност, съдът приема, че с горното деяние обвиняемият е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление от общ характер, наказуемо по чл. 345, ал. 2 от НК, във вр. чл. 345, ал. 1 от НК, а именно: на 17.05.2018г.  обвиняемият  управлявал МПС  мотоциклет „MBK YP125R“   с рама № VTLSE022005451507в обл. Шумен  на път II-73, на кръстовище  с път III 7301- разклон за село Ивански ,обл. Шумен ,в посока  от гр. Шумен към с. Ивански, което МПС не е регистрирано по надлежния ред по ЗДВП и Наредба I-45/24.03.2000г. за регистриране , отчет, пускане  в движение  и спиране  от движение на моторни превозни средства  и ремаркета, теглени  от тях и реда  за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни  средства  издадена от Министъра на вътрешните работи   - престъпление по чл. 345 ал.2 от НК. 

Съдът намира, че са налице предпоставките по чл. 78а от НК за освобождаване на обвиняемия от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, а именно: за престъпление по посочената квалификация чл. 345 ал.2 от НК законът предвижда наказание “лишаване от свобода” до една година или „глоба“от  500 лева до 1000лв , обвиняемият  не е осъждан за престъпления от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК; от престъплението не са настъпили имуществени вреди.

От субективна страна деянието е извършено с вина под формата на пряк умисъл, тъй като обвиняемото лице е съзнавало, че управляваното от него МПС не е регистрирано по надлежния ред, но въпреки това е управлявал МПС. 

При определяне на наказанието, съдът отчете високата степен на обществена опасност на деянието - управление на МПС, което не е регистрирано по надлежния ред и сравнително ниската степен на обществена опасност на дееца - същия е с чисто съдебно минало,  а по делото липсват данни за други образувани срещу лицето висящи наказателни производства. Съдът приема като смекчаващи вината обстоятелства направените от обвиняемото лице самопризнания, съдействието, което е оказал в хода на досъдебното производство и изказаното от него съжаление за стореното.

Съобразявайки изложените обстоятелства, съдът счита за справедливо и съответно на извършеното от обвиняемия деяние на същото да бъде наложено наказание в размер на минимума на предвидената в разпоредбата на чл. 78а, ал. 1 от НК глоба, а именно 1000 /хиляда/ лева. С оглед на изложеното съдът намира, че така определеното наказание ще породи възпитателната и превантивна функция на наказанието у нарушителя и ще окаже своята възпираща и превъзпитателна роля и у другите членове на обществото, както и ще бъдат постигнати целите на наказанието и на генералната и специална превенция, посочени в чл. 36 от НК.

Водим от горното, съдът постанови решението си.

                                                                                              Районен съдия: