Мотиви към Решение по АНД № 1575 по описа на ШРС за 2018г.

           

От ШРП е внесено Постановление, с което се прави предложение за освобождаване на С.А.М. – обвиняем по ДП № 336/2018г. по описа на РУ Шумен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК. Като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано за престъпление по чл.326, ал.1 от НК, предвиждащ наказание до две години “лишаване от свобода”, извършителят не е осъждан за престъпление от общ характер /реабилитиран/ и не е освобождаван от наказателна отговорност и с деянието  не са били причинени имуществени вреди.      

В съдебно заседание, обвиняемият, редовно призован се явява лично и изразява пълно съгласие с предложението на ШРП и оставя на съда да прецени.

ШРП – редовно призована - изпраща представител, който изцяло поддържа внесеното предложение, като предлага на съда след като освободи обв. М. от наказателна отговорност да му наложи административно наказание „глоба“ към минимума, предвиден в закона, а именно 1 200 лева.

От приложените по делото писмени доказателства /ДП № 336/2018г. по описа на РУ гр. Шумен/, преценени поотделно и  в тяхната съвкупност се установи от фактическа страна следното: Обвиняемият С.А.М. ***. На 13.02.2018г. след изпил доста количество алкохол, обвиняемият решил да позвъни на тел. 112 и да подаде неверен сигнал, че е убил дядо си – свидетелят С.Ш.А.. В 22,07 часа на 13.02.2018г., обвиняемият М. набрал от използвания от него, мобилен телефон с № 0899 599273, телефонен номер 112 на Национална система 112, като обаждането било прието от служител на РЦ 112 – София. По време на разговора, обв. М. заявил, че е убил дядо си С.А. като го намушкал с нож в областта на сърцето и посочил, че ще чака пристигането на полицаите. Същото това съобщение, обв. М. съобщил и на свидетеля П.М.М., заемащ длъжността „младши оперативен дежурен“ в група „ОДЧ“ при ОД МВР Шумен, с когото била изградена конферентна връзка. На место, в с. Близнаци бил изпратен патрулен екип в състав: свидетеля К.Д.К. и С.С.С. от РУ Шумен, които първо посетили адреса, на който живеел свид. С.А. – ул. Козлодуй № 3. Двамата свидетели – служители на РУ Шумен установили, че свид. С.А. очевидно не бил пострадал по никакъв начин, нямал наранявания, а и им заявил, че същата вечер не се бил виждал с внука си. Свидетелите К. и С. отишли в дома на обвиняемия С.М., който бил в явно нетрезво състояние, като отрекъл да се е обаждал на тел. 112, а спрямо свидетелите се държал агресивно, поради което бил задържан по ЗМВР за срок от 24 часа.   

В хода на съдебното производство, от страна на обвиняемия не бяха ангажирани доказателства, оборващи установената по-горе фактическа обстановка.

Изложената по-горе фактическа обстановка дава основание на съда да приеме, че обвиняемият С.А.М. предавайки по телефон невярно повикване – на тел. 112 съобщавайки за извършено от него, убийство е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.326, ал.1 от НК.

Съдът намира, че са налице предпоставките по чл.78а от НК за освобождаване на обвиняемият С.М. от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, а именно:

-                      за престъплението, което е умишлено е предвидено наказание “лишаване от свобода” до две години;

-                      деецът не е бил освобождаван от наказателна отговорност на основание чл.78а от НК  и не е осъждан за престъпление от общ характер. /Реабилитиран на основание чл.86, ал.1, т.2 от НК, считано от 31.07.2016г./;

-           с деянието не са били причинени имуществени вреди.

При определяне на наказанието по отношение на обвиняемият С.М., съдът отчете степента на обществена опасност на деянието, която намира за невисока. Степента на обществена опасност на дееца – неосъждан, неженен, с начално образование, работещ, т.е. налице са добри данни за личността му. За да определи наказанието, съдът отчете самопризнанието и изказаното искрено съжаление в хода на съдебното производство. Съдът счита, че административно наказание „глоба“, към минималния предвиден размер от 1 100 лева ще породи възпитателната и превантивна функция на наказанието и ще бъде достатъчно да му повлияе поправително, както на обвиняемия, така и на останалите членове на обществото.

 

            В този смисъл съдът се произнесе с решението си.

 

                                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: