Р Е Ш Е Н И Е

 

146/21.2.2018г. , Гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

Шуменският районен съд, в открито заседание осми февруари през две хиляди и осемнадесета година в състав:

                                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: Бистра Бойн  

при секретаря М.Н., като разгледа докладваното от районния съдия гр.д. № 2415/2017 г., за да се произнесе взе предвид следното:

Депозирана е искова молба от „Застрахователно акционерно дружество ДАЛЛБОГГ: Живот и здраве“АД-гр.София с ЕИК ***, имаща за предмет един главен иск с правно основание чл.26 ал.2 предложение две от ЗЗД /липса на съгласие/ за прогласяване на нищожност на Застрахователен договор, обективиран в Застрахователна полица № ***, издадена на 23.01.2017г., и осем евентуални обективно съединени искове за нищожност и унищожаемост с правни основания чл.26 ал.1 предложение едно, две, три и четири;  чл.26 ал.2 предложение три от ЗЗД от ЗЗД; 349 ал.1,2 и 3 КЗ/липса на застрахователен интерес/; чл.26 ал.1 предложение пет от ЗЗД и чл.29 ал.1 предложение три от ЗЗД. Ищецът твърди, че на 23.01.2017г. ответникът сключил застрахователен договор „Гражданска отговорност на автомобилистите“ по отношение на л. а. марка Ланчия, модел Федра, рег. номер ***, като в полицата, като застрахован собственик фигурирало името на ответника, а като обичаен водач– Л.М.- румънски гражданин. Ищецът заявява, че към настоящия момент в официалните регистри на КАТ като собственик на автомобила фигурира ответникът, но превозното средство се намира извън пределите на страната и се ползва от трети лица, също румънски граждани. Твърди, че нямало данни след сключването на застраховката за  въпросното МПС, които да индикират по какъвто и да е начин, че дружеството е действителният собственик на автомобила, нито че той е упражнявал, каквато и да било фактическа власт върху него. Напротив, застрахованият се е дезинтересирал напълно от притежаваното от него МПС. След извършена справка се установило, че ответника сключва застрахователни договори „Гражданска отговорност на автомобилистите“' почти изцяло „по занятие“ и то с явната цел извличане за себе си или трети лица на облаги от съответните автомобили, чрез изнасянето им в Румъния, посредством серия от привидни и прикрити сделки, препятстващи установяването на действителните собственици.  Ищецът моли да  бъде прогласена нищожността на застрахователен договор, евентуално същият да бъде обявен за унищожаем поради извършване на измамливи действия с цел извличане на облаги и причиняване на вреди,  считано от датата на сключване на застрахователния договор- 23.01.2017г.

         В срока по чл.131, ал.1 от ГПК ответникът не депозира писмен отговор. Не представя доказателства. Не изпраща представител при разглеждането на делото в открито съдебно заседание.

         Съдът намира, с оглед на направеното от ищеца искане за постановяване на неприсъствено решение, че са налице предпоставките на чл.239 ал.1 и ал.2 от ГПК. На двете страни са указани последиците от неспазването на сроковете за размяна на книжата и от неявяването ми в съдебно заседание. С оглед на посочените в исковата молба обстоятелства и приложените доказателства, искът е вероятно основателен. Настоящото неприсъствено решение не следва да се мотивира по същество, като е достатъчно съдът да укаже, че то се основава на наличието на предпоставките за това. Предвид изложеното, съдът намира главния иск за прогласяване на нищожност на Застрахователен договор, обективиран в Застрахователна полица № ***, издадена на 23.01.2017г. за основателен, поради което и следва да бъде уважен. Предявените при условията на евентуалност други и искове не следва да бъдат разглеждани.

На основание чл.78 ал.1 от ГПК ответникът следва да заплати на ищеца направените по делото разноски, съобразно представения списък на разноските в размер на 300.00 лева юрисконсултско възнаграждение и 55.00лв. такси.

Водим от горното, съдът  

Р Е Ш И:

 

ПРОГЛАСЯВА ЗА НИЩОЖЕН, на основание чл.26 ал.2 от ЗЗД, Договор за застраховка,  обективиран в Застрахователен договор, обективиран в Застрахователна полица № ***, издадена на 23.01.2017г.,  сключен между ЗАД „ДаллБогг: Живот и Здраве“ с ЕИК:***, седалище и адрес на управление: гр.София, бул. „*** , представлявано от Р.М. и Б.И., като застраховател и „Кар Консулт 2016“ЕООД с ЕИК ***, със седалище и адрес на управление гр.Шумен, обл.Шумен, ул.***, представлявано от управителя С.А.Т., като застрахован, поради липса на съгласие .

 

ОСЪЖДА „Кар Консулт 2016“ЕООД с ЕИК ***, със седалище и адрес на управление гр.Шумен, обл.Шумен, ул.***, представлявано от С.А.Т. да заплати на „Застрахователно акционерно дружество ДАЛЛБОГГ: Живот и здраве“АД-гр.София с ЕИК *** сумата от 355.00 лв. /триста петдесет и пет лева/, представляваща направените по делото разноски.

 

Решението не подлежи на въззивно обжалване, като на осн.чл.240 ал.1 от ГПк, ответникът може да иска отмяна на решението ако е била лишена от възможността да участва в делото.

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: