Р Е Ш Е Н И Е

 

19/15.1.2018г. ,        Град Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд                                                            седми  състав

На 11 (единадесети) януари                                                        Година 2018

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Теодора Йорданова-Момова

Секретар Е. П.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Т. Йорданова-Момова

гражданско дело номер 2508 по описа за 2017 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

            Предявен е иск с правно основание чл. 49, ал. 1 от СК.

            В исковата си молба, ищцата Ф.К.Т. твърди, че с ответника Й.Т. са съпрузи от 13.06.2016 година. От брака си нямали родени деца. Двамата съжителствали заедно за кратко в Република Турция, като след завръщането на ищцата в Република България, станало ясно, че е невъзможно двамата да имат еднакво местоживеене. Същите напълно се отчуждили, като не поддържали никаква връзка помежду си. Моли съда да прекрати брака между страните като дълбоко и непоправимо разстроен, без съдът да се произнася по въпроса за вината; да бъде възстановено предбрачното ѝ фамилно име Ш.; не предявява претенции за издръжка между бивши съпрузи, за ползване на семейното жилище, както и за деловодни разноски.

            Ответникът не излага становище по предявения иск.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: страните са съпрузи от 13.06.2016 г., когато сключили брак в община К., Р.Т., за което бил съставен акт № ***/06.07.2016 г. от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Хитрино. От брака си нямат родени деца /установимо и чрез служебно изисканите справки от Регистър „НБД“/. Разпитаните в съдебно заседание свидетели С.Х. /майка на ищцата/ и Л.С. излагат, че страните се запознали чрез роднини на ответника. Ищцата се установила трайно във Федерална република Г., като поддържала интернет-връзка с Т. в продължение на няколко години. През м. юни 2016 г. Ф.Т. посетила Р.Т., където било местоживеенето на същия и двамата сключили граждански брак. Съвместното им съжителство продължило около десет дни. Впоследствие, ищцата се завърнала първоначално в родината си, а впоследствие отново заживяла във ФРГ, като уговорката между съпрузите била именно там да живее семейството. Оказало се, обаче, че на Й.Т. била наложена забрана да напуска пределите на Р.Т. и съвместното съжителство на съпрузите станало невъзможно. По този начин, съпрузите се отчуждили, като от две години не поддържали никаква връзка.

            Предвид установеното чрез събраните безпротиворечиви гласни и писмени доказателства, съдът счита, че се доказа ненормално протичане на брачните отношения между страните, свързано с продължителното отсъствие на ответника, което не може да бъде преодоляно. Проява на същото е на постоянна фактическа раздяла между тях и едва десетдневното им съжителство веднага след сключване на брака. Предвид изложеното, съдът намира, че бракът между страните е дълбоко и непоправимо разстроен, съществува само формално и следва да бъде прекратен.

            На ищцата Ф.К.Т. следва да бъде възстановено предбрачното фамилно име – Ш.

            По делото следва да бъде определена държавна такса при решаване на делото в размер на 30,00 лв., която, при непроизнасянето на съда по въпроса за вината за разстройството на брака, на основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, следва да се възложи поравно на страните.

            На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, предвид непроизнасяне по въпроса за вината, разноските следва да останат в тежест страните, така както са направени.

            Водим от горното, съдът  

Р   Е   Ш  И :

 

            ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен на 13.06.2016 г. в Община К., Р. Т., за което е съставен с акт № ***/06.07.2016 г. от длъжностното лице по гражданското състояние в О.Х. между Й.Т., роден на *** г., гражданин на Р.Т., без регистриран адрес в Р.Б., с адрес с. К., община К., област К., Р.Т., ул. „Х“ № 7 и Ф.К.Т. с ЕГН **********,***, със съдебен адресат – адв. Р.М. от ШАК, гр. Шумен, ул. „Д.В.“ № 15, КАТО ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН.

            ВЪЗСТАНОВЯВА предбрачното фамилно име на Ф.К.Т. – Ш.

            ОПРЕДЕЛЯ държавна такса при решаване на делото в размер на 30,00 (тридесет) лева.

            На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, ОСЪЖДА Й.Т. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС 15,00 (петнадесет) лв., представляващи съответната му част от държавната такса при решаване на делото.

            На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, ОСЪЖДА Ф.К. Ш. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС 15,00 (петнадесет) лв., представляващи съответната й част от държавната такса при решаване на делото.

           

                В тежест на Ф.К.Ш. остават направените по делото разноски в размер на 25,00 лева.

            Решението може да се обжалва в двуседмичен срок от връчването му на страните пред Шуменски окръжен съд.  

 

                  Районен съдия: