Р Е Ш Е Н И Е

 

178/1.3.2018г.

 

 Гр.Шумен,

  В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

Шуменският районен съд, в открито заседание на двадесет и втори февруари през две хиляди и осемнадесета година в състав:

                                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: Бистра Бойн

при секретаря М.Н., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№2557 по описа за 2017 година на ШРС, за да се произнесе, съобрази следното: 

Производство по чл.50 от СК, след депозиране на искова молба по реда на чл.49 от СК. В молбата си до съда молителите твърдят, че са законни съпрузи сключили граждански брак. От брака си имали родено едно дете- К., което е малолетно към момента. Двамата съпрузи твърдят, че са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Представят споразумение по смисъла на чл.50 от СК, което поддържат. Молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и да одобри представеното споразумение, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

В съдебното заседание и двамата молители потвърдиха пред съда желанието си за прекратяване на брака.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак на 15.08.2007г. с акт № ***/15.08.2007г. на Община Шумен. От брака си имат малолетно към момента дете- К. К. К.. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо съдът намира, че бракът им следва да се прекрати, без да се издирват мотивите за това. С представеното по смисъла на чл.50 от СК споразумение, молителите са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си. Съдът намира, че така представеното споразумение не противоречи на интересите на малолетното им дете, на закона и морала, поради което и следва да бъде утвърдено.

Съдът определя окончателна държавна такса по брачния иск, в размер на 40 лева, като констатира, че е внесена частично от ищецът при завеждане на исковата молба и съобразно споразумението, следва да бъде довнесена от съпругата. Молителката дължи заплащане на държавна такса в размер на 2 процента върху стойността на своя дял, а именно за недвижимия имот, представляващ апартамент в гр.Варна- сумата 481,25лв. и 3.00лв за автомобила. Молителят дължи 12.00лв. за лекия автомобил, поставен в негов дял за уравнение за дяловете. Съпругът следва да бъде осъден и да заплати държавна такса в размер на 2 на сто върху три годишните платежи на издръжката.

Водим от горното, и на основание чл.50 от СК, съдът 

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен с Акт № ***/15.08.2007г. на Община Шумен между Д.П.В.-К. с ЕГН **********,*** и К.Г.К. с ЕГН ********** ***   ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ. 

ОДОБРЯВА постигнатото между Д.П.В.-К., ЕГН ********** и К.Г.К., ЕГН ********** споразумение в следният смисъл:

I. Упражняване на родителски права, местоживеене, лични отношения и издръжка на децата.

1.1. Родителските права върху детето К. К. К., ЕГН **********, ще се упражняват от майката Д.П.В.-К..

1.2. Местоживеене ***.

1.3. Личните отношения на бащата К.Г.К. с детето ще се осъществяват, както следва: всяка първа и трета седмица от месеца през почивните дни от 09.00 ч. до 17.00 часа, както и с преспиване и един месец през годината, когато майката не е в платен годишен отпуск.

1.4. Бащата К.Г.К. ще заплаща на детето К. К. К., ЕГН **********, чрез нейната майка и законен представител Д.П.В.-К., месечна издръжка в размер на 170 /сто и седемдесет/ лева, считано от постановяване на съдебното решение за утвърждаване на настоящото споразумение.

II. Ползване на семейното жилище.

2.1. Ползването на семейното жилище с адрес: гр. Шумен, ул. ***, собственост на И. Н. Д., ЕГН ********** и Г. К. Д., ЕГН **********, родители на К.Г.К., се предоставя на последния.

2.2. Д.П.В.-К. е прекратила обитаването на семейното жилище.

III. Имуществени отношения.

3.1. Д.П.В.-К., ЕГН **********, получава в дял и става изключителен собственик на:

3.1.1. САМОСТОЯТЕЛЕН ОБЕКТ В СГРАДА с идентификатор *** (***) по кадастралната карта и регистри на гр. Варна, Община – Варна, който се намира в сграда с идентификатор *** (***), разположена в поземлен имот с идентификатор *** (***), с административен адрес: гр. Варна, община Варна, ул. *** №** (***), етаж *** (***), апартамент ***(***), предназначение на обекта: ЖИЛИЩЕ, АПАРТАМЕНТ, на едно ниво, с площ 51.40 (петдесет и един цяло и четиридесет стотни) кв.м., състоящ се от входно антре, дневна с кухненска част, спалня, баня и тоалет и балкон, при граници – съседни самостоятелни обекти в сградата с идентификатори: на същия етаж - *** и ***, под обекта - ***, над обекта - ***, ведно с 1.15% (едно цяло и петнадесет стотни процентни пункта) идеални части от общите части на сградата и съответните идеални части от ПРАВОТО НА СТРОЕЖ върху посочения по-горе поземлен имот.

Данъчната оценка на имота е в размер на 48 125.40лв. /четиридесет и осем хиляди сто двадесет и пет лева и четиридесет стотинки/.

3.1.2. Лек автомобил, марка „***“, модел „***“, рама №***, двигател №***, цвят сив металик, рег. №***.

Застрахователната стойност на МПС е в размер на 300 (триста) лева.

3.2. За уравняване на дяловете К.Г.К., ЕГН **********, получава в дял и става изключителен собственик на:

3.2.1. Лек автомобил, марка „***“, модел „***“, рама №***, двигател №***, цвят сив металик, рег. №***.

Застрахователната стойност на МПС е в размер на 1200 (хиляда и двеста) лева.

3.3. Към момента на сключване на настоящото споразумение молителите не притежават движими вещи и влогове, придобити по време на брака, като отношенията помежду им относно посочените имущества са окончателно уредени.

3.4. Съпрузите нямат претенции да получат дял от личното имущество на другия съпруг.

3.5. През време на брака или във връзка с него, на единия съпруг от другия съпруг или от негови близки, не са правени дарения на значителна стойност.

3.6. С настоящото споразумение се прекратява съсобствеността върху недвижимия имот и движимите вещи, обект на споразумението и никоя от страните не може да има каквито и да е имуществени претенции по отношение на другата страна.

IV.  Издръжка между съпрузите не се дължи.

V. Съпругата Д.П.В.-К., ЕГН ********** възстановява предбрачното си фамилно име „В.“.

Разноските относно заплатените адвокатски възнаграждения остават за страните както са направени. Дължимите съгласно съдебното решение държавни такси са поравно за страните.

С това споразумение се уреждат всички лични и имуществени отношения между съпрузите и никой няма право да предявява към другата страна претенции от какъвто и да е характер.

 

   ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса, по молбата, в размер на 40 лв. (четиридесет лева).

 ОСЪЖДА Д.П.В.-К., ЕГН ********** да заплати държавна такса, на осн.чл.7 т.1 от Тарифа за държавните такси в размер на 484,25лв./четиристотин осемдесет и четири лева и двадесет и пет стотинки/ върху размера на споразумението за имуществените отношения и 15.00лв. /петнадесет лева/ държавна такса за разглеждане на делото.

 ОСЪЖДА К.Г.К., ЕГН ********** да заплати държавна такса, на осн.чл.7 т.1 от Тарифа за държавните такси, върху размера на споразумението за имуществените отношения в размер на 12.00лв. /дванадесет лева/ по сметка на ШРС. и сумата 122,40лв./сто двадесет и два лева и четиридесет стотинки/ представляваща държавна такса върху определения размер на издръжката.

 

   Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. 

 

                                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: