Р Е Ш Е Н И Е

 

27/19.1.2018г. ,        Град Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд                                                           седми  състав

На 18 (осемнадесети) януари                                                      Година 2018

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Теодора Йорданова-Момова

Секретар Е. П.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Т. Йорданова-Момова

гражданско дело номер 2713 по описа за 2017 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

            Предявен е иск с правно основание чл. 49, ал. 1 от СК.

            В исковата си молба, ищецът Г.И.Г. твърди, че с ответницата О.Ю.Г. са съпрузи от 12.10.1990 година. От брака си имали родено едно дете – И., понастоящем пълнолетна. Първоначално съвместният им живот протичал нормално. През 2007 г. ищецът се установил в Р.Ф., за да полага труд и тогава настъпила раздялата между съпрузите. По-късно, Г. помогнал на ответницата и дъщерята на страните да се установят в посочената държава, но съпрузите не поддържали връзка помежду си. Г.Г. моли съда да прекрати брака между страните като дълбоко и непоправимо разстроен без съдът да се произнася по въпроса за вината; да бъде променено фамилното име на ответницата – от Г. на А..

            В срока по чл. 131, ал. 1 от ГПК ответницата не подава отговор на исковата молба. Назначеният ѝ особен представител изразява становище, че претенцията е основателна. Същият изцяло признава обстоятелствата, изложени в исковата молба. Моли, бракът между страните да бъде прекратен, но да бъде постановено, че ответницата запазва фамилното име Г..

            Никоя от страните-съпрузи не прави искане съдът да се произнесе относно вината за разстройството на брака.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: страните са съпрузи от 12.10.1990 г., когато с акт № ***/12.10.1990 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Шумен сключват граждански брак. От брака си имат родено едно дете – И., понастоящем пълнолетна (ведно от справка от Регистър „НБД“ от 04.12.2017 г.). Разпитаната в съдебно заседание свидетелка Ц.Д. (майка на ищеца) излага, че първоначално съпрузите живели в гр. Шумен, като впоследствие пребивавали и в Руската федерация. През първите години от съвместното им съжителство отношенията им били нормални. Постепенно, обаче, между тях започнали да възникват противоречия и скандали. През 2007 г. Г. напуснал пределите на страната и се установил в Р.Ф. След няколко години ответницата и низходящата на страните също заживяли в тази държава, като дори семейството обитавало една къща, макар и на различни етажи. Съпрузите запазили приятелски отношения, но не поддържали семейни контакти, основани на брачно съжителство.

            Предвид установеното чрез събраните безпротиворечиви гласни и писмени доказателства, съдът счита, че се доказа липсата на разбирателство и другарски отношения между съпрузите. Налице е ненормално протичане на брачните отношения, което не може да бъде преодоляно. Проява на настъпилото отчуждение между брачните партньори е и фактическата раздяла между тях от преди близо седем години. Предвид изложеното съдът намира, че бракът между страните е дълбоко и непоправимо разстроен, съществува само формално и следва да бъде прекратен.

            Относно фамилното име на ответницата: Г.Г. предявява искане на същата да бъде възстановено предбрачното ѝ фамилно име. Съгласно разпоредбата на чл. 53 от СК, съпругът може да възстанови фамилното си име преди брака. С цитираната норма, законодателят, за разлика от отменените разпоредби на СК /1985 г./, въвежда принципа на запазване на фамилното име. Тоест, ако в брачния процес, съпругът, приел фамилията на другия съпруг, не заяви желание за промяна на фамилното си име, той запазва брачната си фамилия. Съгласието, респ. противопоставянето на съпруга-първоначален титуляр на името, е ирелевантно за възможността след развода другият съпруг да продължи да носи неговото име. Предвид всичко изложеното, ответницата следва да носи фамилното име – Г..

            Не следва да бъде извършвана констатация относно факта на напускане на семейното жилище от ищеца, тъй като съдът не е сезиран с брачен иск за предоставяне на ползването на семейното жилище.

            По делото следва да бъде определена държавна такса при решаване на делото в размер на 30,00 лв., която, при непроизнасянето на съда по въпроса за вината за разстройството на брака, на основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, следва да се възложи поравно на страните.

            На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, предвид непроизнасяне по въпроса за вината, разноските следва да останат в тежест страните, така както са направени.

            Водим от горното, съдът  

Р   Е   Ш  И :

 

            ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен на 12.10.1990 г., с акт № ***/12.10.1990 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Шумен между Г.И.Г. с ЕГН **********,***, със съдебен адресат – мл. адв. П. П. от ШАК, гр. Шумен, пл. „О“ № 12, ет. 2 и О.Ю.Г. род. на *** г., гражданка на Руска федерация, с постоянен адрес с ЕГН **********, с постоянен адрес ***, КАТО ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН.

            След прекратяване на брака О.Ю.Г. ЗАПАЗВА фамилното име – Г..

            ОПРЕДЕЛЯ държавна такса при решаване на делото в размер на 30,00 (тридесет) лева.

            На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, ОСЪЖДА Г.И.Г. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на ШРС 15,00 (петнадесет) лв., представляващи държавната такса при решаване на делото.

            На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, ОСЪЖДА О.Ю.Г. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на ШРС 15,00 (петнадесет) лв., представляващи държавната такса при решаване на делото.

            В тежест на Г.И.Г. остават направените деловодни разноски в размер на 1225,00 лева.

            Решението може да се обжалва в двуседмичен срок от връчването му на страните пред Шуменски окръжен съд.

 

                                                                                           Районен съдия: