Р Е Ш Е Н И Е

 

274/28.3.2018г. , Гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

Шуменският районен съд, в открито заседание на първи март през две хиляди и осемнадесета година в състав:

                                                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ: Бистра Бойн

            при секретаря М.Н., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№2994 по описа за 2017г. на ШРС, за да се произнесе взе предвид следното:  

              Гр.д.№2994/2017г. по описа на ШРС е образувано по повод предявени установителни искове с правно основание чл.415 ал.1, във връзка с чл.422 от ГПК, във връзка с чл.124 ал.1 от ГПК, чл.183 от ЗЗД и чл.86 от ЗЗД от “Енерго-Про Продажби”АД-гр.Варна срещу „Вики 1995 ООД с ЕИК: ***, със седалище и адрес на управление гр.Шумен, ул.***, представлявано от С.Т. и И.Т.. Ответникът бил задължен към дружеството за цена на консумирана електрическа енергия за периода 10.03.2017г.- 21.03.2017г. в размер на 1027,50лв. главница и мораторна лихва върху нея в размер на 22,41лв. за периода от падежа на всяка фактура до 26.06.2017г. и законната лихва върху главницата от 10.07.2017г. до окончателно заплащане на вземането и деловодните разноски в настоящото производство. Ищецът сочи, че електрическата енергия не е платена, с оглед на което дружеството се е снабдило със Заповед за изпълнение, издадена по ч.гр.д.№***г. В срока по чл.412 ал.2 от ГПК ответника е възразил и не е оттеглил възражението си, поради което за ищеца е възникнал правен интерес от предявяване на настоящите искове, за да не бъде обезсилена издадената заповед.

            Ответникът, в едномесечния срок по чл.131 от ГПК, не депозира отговор. Редовно призован, като на адреса е залепено уведомление. Не се явява в съдебно заседание и не взема становище по предявения иск. Съдът намира, с оглед на направеното от ищеца искане за постановяване на неприсъствено решение, че не са налице предпоставките на чл.239 ал.1 и ал.2 от ГПК, понеже ответникът е възразил, че не е ползвал процесния имот и към периода на претенцията е имало друг наемател, като е приложил доказателства към възражението си. Делото следва са разгледа по същество.

               Съдът, след като съобрази становищата на страните, прецени събраните по делото писмени доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност, съобразно чл.235 ал.2 от ГПК, приема за установено от фактическа и правна страна следното:

               По ч.гр.д.№***г. на ШРС, по реда на чл.410 и сл. от ГПК била издадена заповед за изпълнение на парично задължение срещу ответника за цена на консумирана електрическа енергия за имот, намиращ се в гр.Шумен, ул.“***“ №*** за периода 24.01.2017-15.03.2017г., фактурирана в два първични счетоводни документа от дати 10.03.2017г. и  21.03.2017г. в размер общо на 1027,50лв. главница и мораторна лихва върху нея в размер на 22,41лв. за периода от падежа на всяка фактура до 26.06.2017г. и законната лихва върху главницата от 10.07.2017г. до окончателно заплащане на вземането, както и деловодни разноски 75,00лв. В срока по чл.414 ал.2 от ГПК, ответника възразил и не е оттеглил възражението си, поради което заявителят е предявил настоящите искове, с цел установяване на вземането си.

Безспорен между страните е фактът, че ответникът „Вики 1995“ ООД гр.Шумен, е бил потребител на електрическа енергия на процесния адрес- наемател на имота, като ползваната енергия на този адрес се заплащала по партида с клиентски № *** и абонатен № ***. Ищецът бил небитов клиент по смисъла  на § 33а от ДР на ЗЕ на дружеството за описания в исковата молба адрес на потребление и в това си качество, е обвързан от публично известни Общи условия на ДПЕЕ и Общи условия на ДПЕЕЕМ, надлежно публикувани и одобрени от регулаторен орган и приложени по настоящото дело. По силата на чл.2 т.9 и чл.9 ал.1 т.2 от ОУ на „Енерго Про Продажби” АД, качеството небитов клиент- потребител на електрическа енергия за небитови нужди, има фирма- собственик или ползвател на имот, присъединен към електроразпределителната мрежа на „Енерго-Про Мрежи” АД, което ползва електрическа енергия и е снабдявано и закупува същата от „Енерго-Про Продажби” АД. Съобразно чл.9 ал.1 т.3 от същите ОУ, сред документите легитимиращи лицето, като клиент са документи за собственост, удостоверяващи собственост, учредено вещно право или договор за наем, какъвто е настоящия случай.

Спорен по делото е фактът, че ответникът е ползвател на имота. Със споразумение към Договор за наем от 23.09.2014г., бил прекратен по взаимно съгласие съществувалия между собственика на имота ЕТ“***-гр.Шумен и ответника, договор за наем на недвижим имот- Ресторант „***“, намиращ се на ул.“***“ №***, по отношение на който се претендира консумирана електроенергия. В документа не е посочено, считано от коя дата. Фактът, че ответникът е загубил качеството си на наемател на процесния имот, преди  периода, за който се претендира заплащането на доставена електроенергия, не се доказва от ответното дружество, понеже претенцията е за консумирана електроенергия за период пред прекратяването на договора за наем.

С оглед характера на иска по чл.422 от ГПК, а именно положителен установителен иск за установяване съществуването на оспореното парично притезание, в тежест на ищеца по иска беше, провеждайки пълно и главно доказване да докаже, че в качеството си доставчик на електроенергия е доставил определеното количество електроенергия, посочено във фактурите, което е било реално потребено от ответника, който за периода 24.01.2017-15.03.2017г.. е бил ползвател на процесния имот. По отношение на установяване на размера на вземането беше назначена и изготвена съдебно-счетоводна експертиза, приета от съда като компетентно дадена. Във връзка с продажбата на електрическа енергия са приложими общите правила на договора за продажба и в частност на договора за търговска продажба, доколкото ответникът е търговец по смисъла на чл.1 от ТЗ. В тази връзка купувачът дължи заплащане на продажната цена винаги за реално предоставена стока. Не се събраха никакви доказателства, установяващи, че преди продажбата на енергия, имотът не е ползван от ответника и че същия своевременно е заявил пред електро-преносното дружество промяна в обстоятелствата, водещи до загуба на качеството му на клиент, поради което съдът намира, че между страните има валидно договорно правоотношение в рамките на исковия период, като правопораждащ вземането на ищеца юридически факт. Предвид горното, предявените положителни установителни искове с правно основание чл.124 ал.1 от ГПК се явяват доказани и следва да бъдат уважени.

В тежест на ответното дружество, съобразно изхода от спора, следва да бъдат възложени направените от ищеца разноски за юристконсултско възнаграждение, държавна такса и изготвяне на експертиза.

Мотивиран от гореизложените съображения, съдът 

Р Е Ш И :

 

ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО по отношение на „Енерго-про Продажби”АД със седалище и адрес на управление гр.Варна, бул.”***” №***, *** с ЕИК:*** че „Вики 1995 ООД с ЕИК: ***, със седалище и адрес на управление гр.Шумен, ул.***, представлявано от С.Т. и И.Т. дължи на търговското дружество сумата 1005,09лв./хиляда и пет лева и девет  стотинки/ главница, представляваща цена на консумирана електрическа енергия по партида с клиентски № *** и абонатен № *** за имот, намиращ се в гр.Шумен, ул.“***“ №*** за периода 24.01.2017-15.03.2017г., фактурирана в два първични счетоводни документа от дати 10.03.2017г. и 21.03.2017г.; мораторна лихва върху главницата в размер на 22,41лв./двадесет и два лева и четиридесет и четири стотинки/ за периода от падежа на всяка фактура до 26.06.2017г. и законната лихва върху главницата от 10.07.2017 г. до окончателно заплащане на вземането, присъдени по ч.гр.д.№***г. по описа на ШРС.

 

ОСЪЖДА „Вики 1995“ ООД с ЕИК: ***, да заплати на “Енерго-Про Продажби” АД, ЕИК *** сумата 325.00лева (триста двадесет и пет лева) деловодни разноски по настоящото съдебно производство и сумата 75.00 лв. /седемдесет и пет лева / - разноски по заповедното производство.

 

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Шуменски окръжен съд в 2 седмичен срок от уведомяване на страните.

   

                                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: