Р Е Ш Е Н И Е

 

743/25.7.2018г. , гр.Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

    Районен съд – Шумен, XVI-ти състав, в публично съдебно заседание, проведено на  двадесет и четвърти юли през две хиляди и осемнадесета година, в следния състав:

Районен съдия: Мирослав Марков     

при секретаря Е. П., като разгледа докладваното от съдията,

гражданско дело №2027 по описа за 2018 год. на Районен съд – Шумен, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Производството по делото е образувано по повод молба от  Д.П.П. ЕГН ********** и М.Х.И. с ЕГН **********, в която молителите твърдят, са постигнали споразумение на основание чл.127, ал.1 от СК, относно родителските права, режима на лични контакти, местоживеенето и издръжката на децата:                 Х.М.П. с ЕГН ********** и Г.М.П. с ЕГН **********.

В хода на проведеното по делото съдебно заседание, молителите, чрез процесуален представител поддържат молбата си, както и постигнатото споразумение. Страните са единодушни, че на този етап от развитие на отношенията им споразумението е в интерес на децата.

Съдът, като обсъди доводите на страните и доказателствата по делото, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира за установено от фактическа страна следното:

От представените по делото Удостоверение за раждане на Х.М.П. с ЕГН ********** и на Г.М.П. с ЕГН **********, издадено въз основа на акт за раждане от Община Шумен, се установява, че двамата молители са родители на децата. От приетото по делото споразумение се установява, че молителите са уредили всички въпроси относно родителските права, местоживеенето на детето и издръжката му.

При така установената фактическа обстановка, съдът достигна до следните правни изводи:

Страните в производството са лица, между които няма сключен граждански брак. От съвместното им съжителство имат родени две деца, като към настоящия момент не живеят заедно, поради което молбата е процесуално допустима. Разгледана по същество е основателна. Задължение на двамата родители е да осигурят в пълен обем грижите, вниманието и обичта, от които детето се нуждае, същевременно да отговорят на потребностите му от контакти, както с бащата, така и с майката. Съдът, като взе предвид, че двамата молители поддържат молбата си, че решението им да уредят отношенията е сериозно и взаимно, че постигнатото споразумение по чл. 127, ал. 1 от СК отговаря на изискванията на закона и защитава интересите на детето, намира подадената молба за основателна, т.е. постигнатото от тях споразумение следва да бъде утвърдено.

По отношение на разноските, молителите не са изразили становище, т.е. остават така както са направени. М.Х.И. следва да плати такса по споразумението в частта относно издръжката в размер на 2 % върху тригодишните платежи, в общ размер на 288,00 лв., на основание чл. 7, т. 2 от Тарифата за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК.

Мотивиран от горното и на основание чл. 127 ал.1 ГПК, съдът

 

          Р Е Ш И:

 

Утвърждава постигнатото между Д.П.П. ЕГН ********** и М.Х.И. с ЕГН **********, двамата с постоянен адрес: *** - споразумение по чл. 127, ал. 1 от СК, както следва:

Упражняването на родителските права над детето Х.М.П. с ЕГН **********, се предоставя на майката Д.П.П. ЕГН **********, като се определя местоживеене на детето при майката на адрес: гр. Шумен, ул. „М“ №43, вх. 1, ет. 5, ап. 13.

Упражняването на родителските права над детето Г.М.П. с ЕГН **********, се предоставя на майката Д.П.П. ЕГН **********, като се определя местоживеене на детето при майката на адрес: гр. Шумен, ул. „М“ №43, вх. 1, ет. 5, ап. 13.

Определя режим на лични контакти на детето Х.М.П. с ЕГН ********** с бащата М.Х.И. с ЕГН **********, както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10:00 ч. в събота до 18:00 ч. в неделя с преспиване, както и един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск.

Определя режим на лични контакти на детето Г.М.П. с ЕГН ********** с бащата М.Х.И. с ЕГН **********, както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10:00 ч. в събота до 18:00 ч. в неделя с преспиване, както и един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск.

Осъжда М.Х.И. с ЕГН **********, да плаща на детето Х.М.П. с ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител Д.П.П. ЕГН **********, месечна издръжка в размер на 130,00 лева (сто и тридесет лева), считано от влизане на решението в сила, с падеж до 5-то число на месеца за който се дължи, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, до настъпване на обстоятелства, водещи до изменението й или прекратяването й.

Осъжда М.Х.И. с ЕГН **********, да плаща на детето Г.М.П. с ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител Д.П.П. ЕГН **********, месечна издръжка в размер на 130,00 лева (сто и тридесет лева), считано от влизане на решението в сила, с падеж до 5-то число на месеца за който се дължи, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, до настъпване на обстоятелства, водещи до изменението й или прекратяването й.

Разноските остават за страните така както са направени.

Осъжда М.Х.И. с ЕГН **********, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, държавна такса по споразумението в частта относно издръжката на детето в размер на 288,00 лв, определен съгласно чл. 7, т. 2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК,

Решението е окончателно.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: